slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Тайната на светкавичната скорост на Ian Thorpe

Тайната на светкавичната скорост на Ian Thorpe

1-ви април, 2002 година

От WAYNE SMITH, Courier Mail, Австралия

 

Тайната на светкавичната скорост на Ian Thorpe

Учените в СПОРТА са близо до откриването на тайната на светкавичната скорост на Ian Thorpe. Dr. BruceMason, главен специалист по биомеханика към австралийския отбор по плуване, заяви на 21-ви март, 2002 година, че „Торпедото” беше толкова бърз, че буквално сърфираше по вълните, които сам правеше в басейна. Но Masonпризна, че учените се затрудняваха да обяснят как точно Thorpe успяваше да се движи толкова ефективно във водата.

„Ian Thorpe е плувец в състояние да постигне определена скорост, който създава много по-подчертана вълна (точно пред себе си) отколкото всеки друг”, заявява Mason. „Всеки използва собствената си вълна до известна степен, но понеже Ian може да достигне скоростта, която развива, той я използва много по-ефективно.”

Треньорът на Thorpe, Doug Frost призна, че вчера учените са били в правилна насока, но отказа да разкрие тайната на най-ефективната система в историята за движение на човек във водата. „Един ден ще напиша книга за това и ще спечеля милиони”, заяви Frost с усмивка, когато бе помолен да обясни „коефициентът Х” в загребването на Thorpe.

Ивсе пак, предупреждението на Frost вчера, че времената на Thorpe на 100 и 200 метра Свободен стил ще „се развият значително през следващите няколко години” може да е било намек за това, че тъй като 19 годишния младеж се развива физически, вълната отпред и вълната между бедрата и краката му в действителност ще стават по-големи и ще му бъде по-лесно да сърфира. Старши треньорите на австралийския отбор, които внимателно изследват техниката на Thorpe са установили, че той се намира върху две вълни и е в състояние да сърфира, но както изглежда само когато плува на 100 процента. Важно е да се отбележи, че Thorpe не загребва през собствената си вълна отпред, а над нея като бодисърфист, който се движи пред голяма разбиваща се вълна. „Що се отнася до вълната създадена от неговото ритане, можете да карате сърф на нея”, заявява един от треньорите. По време на финалите на 200 метра Свободен стил във вторник, скоростта на Thorpe достигна 1,97 метра в секунда, а средната му скорост за състезанието беше 1,83 метра в секунда.

Mason каза, че през 1988 година, учените, които изследвали източногерманския плувец Silke Horner, открили че брустистите били в състояние да ускоряват във водата, когато и ръцете и краката им се намират във фаза на пренасяне (възстановяване) и не правят нищо за да се придвижват напред. „Инерцията не го обяснява”, заявява Mason. „Инерцията при минимално съпротивление, би могла само да ги придвижва напред със същата скорост, но те в действителност ускоряват. Отговорът е, че те се носят по собствената си вълна”. Сега явно Thorpe показва, че това може да се приложи и при свободния стил.

„Може да е приложимо само за мъжете, но не сме сигурни”. заявява Mason, като има в предвид силата и скоростта необходими за феномена „да се носиш по вълната”. „Не можем да обясним по техните действия защо нашите елитни плувци са в състяние да се придвижват във водата много по-бързо от другите плувци, а Ian е най-бързият. За да го разберем напълно, Ian трябва да се съгласи да участва в изследване, а аз го разбирам, че той не би искал да прави, каквото и де е, което би го отклонило от бъдещето му”.

Забележка от редактора на SVL:Не вълната определя плувната скорост на Thorpe, а уникалната му способност да намалява съпротивлението: Анализ на плувната техника на Grant Hackett и Ian Thorpe.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer