slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Колко често да вдишваме?

Преработена от отговор на публикувана анкета на треньорите в Swim Magazine 1998относно това дали окуражавахме нашите плувци да дишат на дете страни.

Искам всички мои плувци да могат да дишат на двете страни без усилия и без да се нарушава надлъжния баланс или да се влошава техниката по какъвто и да е начин. Но не подкрепям конвенционалното двустранно дишане – вдишване на всяко трето загребване. Плувците трябва да вдишват толкова често колкото е необходимо, за да поддържат концентрацията на CO2колкото е възможно по-ниска докато плуват. За повечето от хората това означава вдишване на всяко второ загребване при всяка дистанция над 100 метра и в серии с кратки почивки и повторения на дистанции от 100 метра или по-къси.

Повечето хора се стремят да вдишват по-рядко, защото „знаят”, че поемането на въздух малко ги забавя. Но ако сте подобрили вдишването си до състоянието, в което то не оказва влияние върху плувното ви представяне, защо трябва да дишате по-рядко? (С изключение вероятно на спринтовете, където задържането на дъха може до известна степен да повдигне тялото ви във водата. Това не е универсален принцип и не се прилага при плуване на дълги разстояния.)

По-важно за плувците е да се научат да вдишват и на двете страни без това да нарушава ефективността на загребване, ритъма, силата, скоростта и т.н., отколкото да подобряват умението си да отлагат вдишването, за което плувецът знае, че ще го забави или ще трябва да са бори за въздух.

За плувеца, който се стреми да стане по-ефективен в своята техника (т.е. да правя всяка дължина с все по-малко загребвания), вдишването на всяко второ загребване (БSBG: на всеки цикъл) става дори по-важно, отколкото вдишването на всяко трето загребване (Б SBG: на цикъл и половина). Аз съм напълно убеден, че поне част от неефективността, която наблюдавам при нормалното загребване на Джо се дължи на това, че мозъкът му казва: „Вдишвай на всяко трето загребване, ‘щото се забавяш всеки път, когато вдишваш”. На което разбира се невро-мускулната система отговаря: „Тук долу ние не получаваме достатъчно кислород, така че съкрати крачката, за да получим допълнително едно две вдишвания на всяка дължина”. Да не кажем друго, но това изобщо не е част от най-ефективното плуване.

Така че по време на тренировка, докато наистина искам плувците да упражняват отлична техника на вдишване на двете страни, аз ги насърчавам да вдишват отляво едната дължина и отдясно на следващата, или вероятно отляво 200 м. и отдясно 200м и т.н. Желаният резултат е, че с течение на времето, половината от вдишванията им се правят на едната страна, а другата половина на другата без да изпитват кислороден глад.

Това е само мое мнение. Може и да греша, както често ми се случва.

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

  Вдишването от двете страни

 

Вдишването от двете страни е на първо място, да може тялото добре да се балансира и завърта на двете страни. Обикновенно дясната страна  се завърта по-вече, така скороста на тази страна ще е по голяма и ще се получава придърпване. Ще изоставяш или ще преминеш през вълната, която си създал пред тялото. Това води до не ефективно плуване. Не на последно место е да се избегне кислородният глад. Ако има достатъчно кислород, ще има и сила и енергия.

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer