slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Страхът от водата

Бел. SWIMBG.COM: има хора сред нас, които се боят от водата и имат нужда от подкрепа и съвети. Поради тази причина ще публикуваме поредица от статии посветени на постепенното изграждане на един плувец, било той любител или състезател. Работата с абсолютно начинаещи деца и възрастни задължително трябва да се извършва под наблюдението на изключително опитен плувец, спасител или треньор. SWIMBG.COM не носи отговорност за каквито и да е последици от рискови ситуации!!!

В идеалния случай,бебето се къпе нежно, води се рано на плаж, играе се с него във водата и почти се е научило да плува преди да е започнало с уроците по плуване. Много деца се „запознават” с водата на по-късен етап и страхът ги завладява. Често на детето или на възрастовия му се казва да плува по гръб, за да избегне изправянето пред страховете си. Но какво би могло да бъде по-лошо от това! Ако се боите, че у вас има крадец, не бихте влезли заднешком!

За детето:научете го да си играе с и във водата. С отворени очи под вода, просто да си седи и да се оглежда наоколо, да гледа към вас, да докосва и гледа другите, да се движи под водата, да минава между краката ви. Когато детето стане по-самоуверено, забавлявайте се като му позволите да скача от раменете ви във водата или го подхвърлите (Бел. SWIMBG.COM: съобразете се с дълбочината на водата, релефа на дъното, както и с другите плувци или къпещи се около вас!)Идеята на всичко това е, че водата е забавно, скоковете са по-безопасни, отколкото на сушата и тайните й са по-скоро забавни, отколкото страшни. Веднъж, щом се научи да играе във водата, усвояването на плуването ще е още по-приятно, отколкото да го вкарате веднага в „море” от ужас.

За възрастни:носете удобни плувни очила, отделете време да ги нагласите добре, така че да не пропускат. Седнете на дъното на плитката част на басейна. Не е никак лесно, защото тялото ви ще иска да плава дори ако си мислите, че не можете. Огледайте се и вижте другите плувци под водата. Прекарайте цяла тренировка в седене и оглеждане. НЕ СЕ опитвайте да плавате. НЕ ЛЯГАЙТЕ по гръб. Не искате врагът да се промъкне зад вас и изобщо не искате врагове. За предпочитане е да правите това заедно с някой друг.

Като се движите под вода, определено ще забележите, че е трудно да останете под водата. Сега можете да се отпуснете и да се издигнете на повърхността. С леки движения на изпънатите ви краката и отпуснати ходила ще успеете да се задържите на повърхността. Лицето надолу. Когато се почувствате комфортно във водата сте започнали да вземате уроци, пробвайте същото на плажа. Там ще има по-интересна гледка, вероятно водорасли, малки рибки и дори мидички. Наистина е очарователно и затова не е чудно, че толкова много хора обичат водата.

Автор: Ruth Kazez
Източник: RTK

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer