slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Гръб с Nick Thoman

Гръб с Nick ThomanОбяснение на треньора David Marsh, демонстрира Nick Thomanсъс загребване близко до водната повърхност.

Превод и обяснение на техниките, които David Marsh прилага и съветва да се използват при млади плувци и състезатели.

Дълго време се опитвахме да наблегнем на по-дълбокото загребване, докато сега правим малко по-плитко дърпане във водата. Това е наистина добро упражнение да се покаже правилната техника и по-високото и твърдо положение при вкарването на ръцете. Когато аз бях плувец използвахме много движение - дълбокото хващане на водата, дърпане и добутване, а сега едно от новите неща, към които се стремим е по-твърдо и по-високо хващане на водата при загребването и това помага за поддържане на линията на тялото, захващане на водата и избутването й. Що се касае до младите плувци в Америка на възраст от 10 до 14 години, ние искаме да продължим да ги учим на наистина добро завъртане на тялото (по надлъжната ос), и търсим малко по-голяма дълбочина, защото когато си по-млад плувец в етапа на изграждане на техниката по-скоро захващаш повече вода и правиш нещата прекомерно, за да можеш на по-късен етап някак да забавиш нещата и да прави малки по-опростени движения. Ако значително завъртате тялото по надлъжната ос, това не е лошо, просто ръцете ви ще са малко по-дълбоко във водата, но когато преминавате в по-високо ниво всички фини моменти са от значение. (Показаното упражнение е умишлено преувеличено, за да се обучават младите плувци на тази техника. На по-късен етап амплитудата на движение на въртене може да се намали.) И както Nick сега е достатъчно силен, за да захваща водата в такова положение на тялото

На младите плувци не трябва да им се разрешава да имитират успешни състезатели – те трябва да бъдат приведени чрез обучение и сами постепенно да изградят свое правилно изпълнение на техниката. Ролята на треньора е да подкрепи този процес и да ги насърчава, когато младите плувци трябва да се съсредоточат не върху силното загребване, а първо върху правилното положение на тялото във водата (да се плъзга) и след това на координацията на движение на краката и въртенето на ръцете. Когато заякнат и имат повече сили, тогава могат да започнат да правят тези движения със мощното загребване, тъй като те изискват доста повече сила.

 

David Marsh обяснява техниката на Nick Thoman

Nick Thomans е изключителен плувец, наскоро постави световен рекорд в плуването на 100 метра гръб (18.12.2009 г. – 48.94 сек.) и дойде при нас тази есен (2009 г.), за да се подготвя за 2012 г. Най-голямото нещо върху което работим с него отначало беше да максимизираме силите му. Моята обичайна програма да променям заграбвания, при Nick специално не я приложих. Той е преминал към новата класическа техника с по-права ръка, по-широк ъгъл при загребване, така че ръката му не е много свита в лакътя, няма много движения нагоре-надолу – той вкарва ръката във водата и я избутва назад. Друго нещо, в което Nick е добър е, че той е в добра физическа форма не е много едър и се носи добре по водата. Той обича да тренира, не кръшка от тренировки и приема предизвикателствата. Гледаме подводните видеоклипове и изучаваме какво той може да направи по-добре и работим върху линията на тялото му във водата – да я направим малко по-добра, например, когато прави подводни делфинови удари с крака при ритане на горе, колената му малко излизат от линията на тялото му. При техниката му на загребване има част, при която той завършва малко по-дълбоко в края на загребването. Това обаче са дребни неща в сравнение с това, което той прави добре – всеки ден става все по-добър и идва на тренировки отворен към предложенията на треньора. Nick има фантастично ритане с крака – виждате как вода кипи около ходилата му, бедрата му са под повърхността на водата и поддържа обтекаемото положение на тялото. Много хора, когато заемат обтекаемо положение не остават в тази позиция дълго, докато при Nick главата му не е напрегната.

Това е упражнение на Richard Quick– вероятно не изглежда трудно, но много е трудно да се поддържа това положение на тялото, ако се изпънете във водата. Всяко плавателно средство трябва да бъде максимално издължено – ако упражнението ви се стори лесно, вероятно не го правите правилно – не натоварвате достатъчно краката.

 

David Marsh и Nick Thoman Подводен обсъждат делфинов удар с крака

- Една от причините да поставиш световен рекорд е феноменалната ти подводна част. Кои са нещата, на които наблягаш и над които работиш, за да подобриш тези делфинови удари.

- Едно от нещата, на които наблягам е да започна делфиновото движение точно под гръдния кош и се опитвам да ритам и в двете посоки – нагоре и надолу. Не само един удар, а два в едно движение.

- Nick е висок около 180 см и това е предимство, защото по-високите момчета не могат да се движат така както Nick. Едно от великите неща в нашия спорт е подводното ритане. Ако се възползвате от това, ще откриете невероятен потенциал. Nick, когато се състезаваш какво се опитваш да правиш – да риташ максимално бързо или с по-голяма амплитуда?

- Уверявам се, че не се боря с водата. Ако амплитудата ми е твърде голяма, създавам много съпротивление и не мога да се движа толкова бързо. Ако пък е твърде малка, не получавам достатъчно сила. Затова трябва да открия междинната зона – удобната зона, която ти дава максимална сила и максимална скорост.

- Когато преминаваш през подводната част, увеличаваш ли ударите или поддържаш едно и също темпо до появяването ти на повърхността на водата?

- Мисля, че малко ги ускорявам, защото, ако започнеш с бързо ритане в началото само размътваш водата и не получаваш никакво задвижване. Затова започвам с малко по-големи и ги намалявам с издигането ми към повърхността. 

- Искаш да станеш като риба. Рибите ритат много балансирано. Nickго прави добре, но все още има място за подобрение – трябва да работи над фините моменти. Но някои от стандартните неща, които никога няма да се променят е да поддържате правилна линия на тялото; малки движения във водещия ръб на ръцете, но не много и удара за започва от ребрата надолу. Затова ви е нужна гъвкавост, колкото и сила. Съгласен ли си?

- Да, сър. Работя върху моята гъвкавост през последните няколко месеца и ставам много по-добър. Практикувам йога и самостоятелни упражнения за разтягане и смятам, че подводното ми ритане се е подобрило много.

- Едно от нещата, които забелязах у теб е, че идваш с килимчето си за йога, следваш подготвената ти програма и го правиш сам – не трябва други хора да те карат да го правиш. Искаме да окуражим младите хора да слушат треньора си, но и да се стремят да надминават себе си.

 

Nick Thoman показва старта докато David Marsh обяснява

Това е старт на гръб. Nickе много добър в това. Той влиза във водата наистина чисто и ходилата му излизат добре над повърхността. По местата! Старт! Ходилата в шпиц и веднага влиза в този супер бърз делфинов удар. 

Допълнителна информация: Плувна техника при плуване на стил гръб: защо Lenny Krayzelbugr е толкова бърз? (а-9)

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer