slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Кой върши цялата работа във вашия коридор?

Преработена от статия публикувана в Schwimmvergnügen през 1995.

...Загребване, загребване, вдишване, загребване, загребване... Сега не толкова бързо – не искаш да я изразходваш всичката толкова скоро... загребване, загребване, вдишване, загребване, загребване, загребване... не толкова бавно – не искаш да работиш толкова усилено... загребване, загребване, загребване... той направо полетя след първото салто... загребване, загребване... мамка му, може би ще трябва да свърша част това сам... загребване, загребване, вдишване, загребване, вдишване... може би просто ще спра, за да си наглася очилата докато той стигне обратно до тук... загребване, вдишване, загребване... човек би си помислил, че той ще прояви благовъзпитаност да поддържа постоянно темпо, а какво остава за нас тук отзад... загребване... дори не му виждам балончетата вече... загребване, загребване... очилата ми тъкмо ще пропуснат вода, така че ще спра тук за около 30 секунди или нещо такова...

*Драфтинг. Ако не знаете какво е драфтинг, спрете дотук – не четете по-нататък. Запазете невинността си. Продължете по пътя си чисти и неопетнени.

Сега, за онези, които са наясно с драфтинга, искам да кажа, че не съм на 100% срещу това, когато не е често. Забавно е от време на време да се повозиш безплатно за сметка на по-бърз плувец. И, от треньорска гледна точка, това си има своите положителни страни – позволява ви да усетите какво е да се движите напред и назад в басейна малко по-бързо. Също така ви дава различно усещане за това, как водата влияе тялото ви. Ако ще се състезавате в открити води, драфтингът е час от състезанието и подобни умения трябва да се развиват. Трябва да откриете онова преходно „благоприятно място”, където се осъществява преходът между турбулентната и плавно течащата вода и ви позволява да се „возите”. Малко драфтинг ще ви помогне да подобрите схващането си за водата и влиянието й върху тялото ви.

Обаче, при тази концепция често се стига до крайности. Не искам да се отплесна в гръмки слова, но съм сигурен, че знаете какво имам в предвид – плувецът, който отказва да тръгне пръв, макар че е най-бързият в коридора; невнимателният тип, който плува точно по петите ви, но който не би ви задминал за нищо на света (в действителност, докосването по ходилата ви е по-скоро неговият знак да увеличите скоростта, отколкото че иска да ви задмине); глупакът, който плува на две секунди зад вас и се оплаква, когато спрете внезапно и ви налети отзад; кретенът, който се мъкне след вас при дългите дистанции и дава по-добри втори времена и когато го питат за тях просто посочва към вас и казва „Точно като неговите”; малодушният идиот, който се вози зад вас през целия ден и накрая се пъчи в съблекалнята за това каква страхотна работа е свършил.

Няма да смекчавам нещата. С някои редки изключения, драфтингът при тренировките си е измама. Това е като патерица – като помощните колела при велосипеда, като да носиш плавници, докато всички останали плуват боси, като да избутваш храната с пръсти върху вилицата си, като да плуваш 400 метра, докато другите плуват 500 с твоята скорост, като да отидеш до тоалетна и да не си измиеш ръцете, като да стартираш 2 секунди по-рано при старт на 50 метра – трябва ли да продължавам? Когато използваш драфтинг, ти се скатаваш, чувстваш се малко смутен, когато се разгласи и знаеш, че е нечестно да си преписваш заслуги за каквото и да е докато се „возиш”.

И все пак, някои от вас все още предпочитат да смучат пръстите на предния плувец през по-голямата част от времето, като плуват без помощта на драфтинг само по принуда (или само с плавници или само с проклетия стиропорен вирус между краката).

Драфтингът директно намалява количеството изразходвана енергия необходимо за плуването с определена скорост. Залъгвате се като си мислите, че вършите велики неща, докато водачът в коридора върши велики неща.

Поради факта, че скоростта на возещият се в голяма степен зависи от усилията на водача, става невъзможно за драфтъра да прецени количеството усилия необходими да се плува с всяка желана скорост. Чувството за скорост се изплъзва на тази заблудена душица. Появяват се мъгляв поглед и болезнено изражение, когато **негативните сплитове или какъвто и да е друг вид на контролирана скорост се появят в тренировката (освен, разбира се, ако довереният водач в коридора не присъства, за да свърши цялата умствена и физическа работа – тогава драфтърът е щастлив да поеме своята рояла и да попие балончетата).

Поради различията в скоростта и темпото, хроничните драфтъри са онези, които най често изгарят по време на състезание на по-дълги дистанции. Зрителите се смайват, съотборниците се подхилкват, родителите сочат зрелището на своите деца, като ги предупреждават за лошите страни на пропиляната младост, треньорите се отричат от действията на своите плувци.

Проблемът с драфтинга би бил самоограничаващ се, ако безплатното возене на драфтъра струва на водещия плувец повече усилия или го забавяха. Ако ситуацията беше такава, плувец, който засече драфтър зад себе си щеше да го възнагради с ругатни и физическа саморазправа. Обаче, освен ако драфтърът не наруши някое от по-скандалните правила на етикета в басейна или не застраши другите, съотборниците му рядко ще му направят забележка.

Разбира се, всичко се свежда до един естетичен въпрос – за случайния наблюдател, не изглежда ли драфтърът повече като някоя секси европейска спортна кола, която лети по пистата със слънчеви отблясъци от прясно хромираните й детайли – или повече прилича на някаква таратайка, която е влачена по трасето в облак от прах и дим от изгоряло масло? Ще оставя на вас да прецените.

 

*Бел. SBG: Драфтинг означава да плуваш зад друг плувец, за да използваш намаленото водно съпротивление. Драфтър е плувец, който прибягва до драфтинг.

**Бел. SBG: Негативни сплитове се получават при състезания и тренировки на по-големи дистанции, когато втората половина от състезанието се плува за по-кратко време от първата половина.

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer