slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Как действа техниката на плуване Свободен стил в предния квадрант

Как действа техниката на плуване Свободен стил в предния квадрант

От Robert Boder

1-ви юни, 2006 година

Въведение

Това е кратко обяснение за положението на лактите при плуване на Свободен стил в предния квадрант. Статията е писана предимно за тийнейджъри, които са били въведени в този метод, но не са овладели напълно механиката на движението на ръката. Набляга се на двете основни грешки правени при овладяването на стила. Това са положението на лакътя и вкарването на ръката във водата за хващането на водата (първата фаза на загребването).

* Статията е полезна за всички, които имат желание да овладеят правилната техника на плуване на Свободен стил в предния квадрант.

От SWIMBG.COM

© GoSwim

Последователността на снимките започва с цикъла на загребване точно след точката на хващане на водата. Това е добър кадър на Karlin Pipes-Neilsen, Плувец на гадината за 2004, със загребване с широко вкарване и високи лакти. Снимката е от DVD продукциите на Go Swim, затова просто игнорирайте вдигнатата глава и усмивката. Обърнете внимание на положение на левия лакът, ъгъла на рамената и възстановяването на дясната ръка. Останалите снимки са странични, но тази показва разположението на ръцете при хващането на водата отпред. Не забравяйте тази снимка докато четете. Лявата ръка е в момент на хващане на водата, а дясната се готви да влезе във водата.

При следващите снимки ще наблюдаваме Grant Hackettи IanThorpe, австралийските олимпийски звезди. Hackettе на преден план.

Hackettе направил своето хващане, а Thorpeе с все още изпъната напред дясна ръка. Вижте как ръката на Hackettсе придвижва под лакътя. Това е страничен изглед на Hackettпри почти същото време на загребването както е при Pipes-Neilsen. Също така обърнете внимание на изпънатата ръка на и как тялото му е в обтекаемо положение. И при двамата плувци дясната част на тялото (от хълбока до гърдите) е завъртяна надолу. Thorpeнатиска надолу в точката около подмишницата, като по този начин увеличава изпъването на ръката си. Сега вижте вкарването на ръката. Ръката Thorpeе в положение на готовност за фазата на хващане.

© GoSwim

Това е близък кадър на вкарването и плъзгането / изпъването на ръка, която влиза във водата. Ръката е освободена от мехурчета и се подготвя за хващането на водата. Обърнете внимание на положението на главата (погледът е надолу, а не напред) и на какво разстояние е ръката под водата с пръсти сочещи леко надолу. Ръката влиза във водата с хоризонтално положение на дланта и пръстите, а не първо с палеца. След това се изпъва напред без предмишницата да се завърта към централната (осевата) линия на тялото. Това, в комбинация със задържането на дланта в права линия, ще накара ръката да се спусне леко надолу към точката на захващане на водата. Не позволявайте на дланта да се издигне нагоре към повърхността. Дръжте върха на пръстите в малко по-ниско положение от дланта (както е показано на снимката). Запомнете, че концепцията на хващането е да се закотви дланта в дадено положение, за да се издърпа тялото над дланта и да се избута напред. Тялото ви е шейна дърпана от ръцете ви върху линия, която е между закотвените ви в снега длани. Следвайки така описаната картина, дланта се придвижва надолу към бедрата, без да потъва лакътя. Друг ъгъл да се погледне на това е да си представите предмишницата. Предмишницата не се движи настрани. Тя се движи само надолу за да хване водата, назад при фазите на дърпане и бутане и се накрая освобождава. 

Най-накрая тя се пренася отпред до точката на хващане на водата. Представете си, че има две успоредни стени, които са покрай тялото ви и са на разстояние около 30 см една от друга. Само горната част на ръката ви може да премине през близката стена. Дланта и предмишницата остават между стените.

Hackettе направил своето хващане и издърпва тялото си над точката на хващане. Thorpeв момента прави своето хващане. Обърнете внимание колко високо и близо до повърхността са лактите и на двамата плувци. Дланите не са под тялото. Когато лактите са разположени високо, приличате на ходещ рак или на сърфист, който гребе легнал върху дъската, когато ви гледат отпред. Погледнете отново първата снимка. Тя показва къде се намира ръката на Thorpeгледан отпред. Ключът е, че лакътят остава високо, а не се потъва във водата както е при традиционното дърпане. Това пречи на дланта и предмишницата да дърпат под тялото. Ъгълът между гърдите и горната част на ръката се остава един и същ през цялото дърпане. Ъгълът такъв, който позволява да се приложи максималната сила на мускулите на гръдния кош, гърба и ръката по време на дърпането. Завъртането на тялото определя дълбочината на лакътя по време на загребването. Поставете ръката си под коридорния разделител. След това изпънете ръката и загребете с дланта докато тя стигне под лакътя. Лакътят трябва да е закотвен между два диска от коридорния разделител когато тялото се придвижва напред. По този начин трябва да изглежда загребването, с изключение на твърде високото разположение на лакътя в този пример.

Hackettзавършва силната фаза на загребването. Thorpeизостава малко. Вижте как Hackettзавършва своето загребване докато лявата ръка се готви за хващането на водата. Обърнете внимание в какво обтекаемо положение е тялото му. Дясното му бедро се завърта нагоре когато ръката му подминава хълбока. Завъртането в тази точка му дават допълнителна сила на загребването, тъй като мускулите на ръката и на гръдния му кош не са толкова ефективни при това положение на ръката.

Hackettдо известна степен е преминал силната фаза на загребването. Ръката се движи по-бързо. Вече не натиска толкова силно. Това е освобождаването (отпускане на ръката) . Ръката му продължава назад до крака му. Той ще изкара предмишницата от водата. Лакътят е вече над водата. Thorpeнаближава края на силната фаза от загребването. Той ще освободи ръката и ще я остави да стигне до крака му преди да я извади от водата. Действителната точка на освобождаване е различна при различните плувци. Някои треньори препоръчват тя да се отложи малко за да се възползва плувецът от допълнителната сила на завъртането на бедрата. Не бъркайте завъртането на тялото с въртенето на рамената. Завъртането на тялото обхваща цялото тяло и се поражда от бедрата и гръдния кош. Допълнителното въртене на рамената, вкарването на рамото надолу вместо завъртане на тялото или позволяването на дланите да пресичат централната (осовата) линия на тялото при вкарване във водата ще предизвика зигзагообразно движение, а никой не иска да плува като змия.

Важното тук е, че левита ръце на плувците са завършили силната фаза на загребването когато десните им ръце са изпънати напред в готовност за хващането на водата. И двете ръце са във водата. Застанете зад плувец и лесно ще видите колко време и двете ръце са във водата по време на загребването. При максимално изпънато тяло има минимално съпротивление във водата. Когато лявата ръка завършва бутането, „плъзгането” в действителност не съществува по смисъла, че едната ръка е все още в движение. Ръката, която излиза от водата се движи по-бързо от ръката, която хваща водата, така че това е бърз вариант на упражнението плуване със застигане на ръцете. Върнете се на първата снимка и обърнете внимание как дланта на пренасяната ръка е близо до водната повърхност и встрани от лакътя. Дланта е „изхвърлена” напред, за да може средните три пръста да влезнат във водата малко по-встрани от рамото. Височината на лакътя по време на изхвърлянето зависи от индивидуалната гъвкавост в раменете на плувеца и от степента на завъртане на тялото. Твърде висок лакът по време на пренасянето може да причини болка в раменните мускули. По-нисък лакът с длан още по-встрани ще предотврати това състояние. По време на пренасянето, ръката трябва да бъде отпусната, а не принудително вкара в правилното положение с напрежение в мускулите. Начините на пренасяна на ръката са много различни при различните плувци. Всички те обаче се придържат към основата: лакът разположени по-високо от дланта при влизане с правилните пръсти и положение на дланта, завъртане на тялото при изпъване на ръката и накрая силно „усещане” за водата, за да се направи правилното хващане. Тази финална фаза от пренасянето на ръката е подобно на намушкване с меч, а не посичащо движение.

Сега се върнете отначало и направете следващото си загребване. Успешно плуване!

Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer