slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Определяне на точния момент на загребване при свободен стил

Определяне на точния момент на загребване при свободен стил

С Popov, австралийски кроулисти и Inge de Bruijn като примери.

1 май, 2004 година

Въведение

Ритъмът е един от най-важните основни елементи във всеки спорт. При плуване Свободен стил, ритъмът означава координация на ритането със завъртането на тялото и със загребването, както и определяне на точния момент на загребване с едната ръка спрямо положението на другата. Добрият ритъм води до плавно и елегантно плуване, което сякаш става почти без усилие.

В една статия публикувана наскоро, представих анализ на плувната техника при свободен стил на Grant Hackett и Ian Thorpe (Анализ на плувната техника на Grant Hackett и Ian Thorpe). Тяхната плувна ефективност се базира на минимално съпротивление и максимално движеща сила. Те постигат това чрез хоризонтално положение на тялото, плъзгане в странично положение (тялото лежи на лявата или на дясната си страна) през по-голямата част от цикъла на загребване, загребване в „предния квадрант” и високо положение на лактите при хващането на водата. И двамата плувци имат отлична цялостна координация.

Alexander Popov плува по подобен начин по отношение на повечето аспекти. Треньорът му, Gennadi Touretski, и Popov модернизираха плуването в началото на 90-те години на XX век. Ако сравните плувната техника на Popov при свободен стил с тази на австралийските плувци на средни и дълги разстояния, една от най-значимите разлики, която ще забележите, е свързана с определяне на момента загребване с ръцете. Popovне използва техниката на плуване в „предния квадрант” или „загребване със застигане”. Той прилага ротационен начин на загребване (като мелница).

В тази статия се опитвам да ви представя предимствата и недостатъците на различните варианти на разположени на ръцете една спрямо друга по време на загребването и какво означава това за вас или за вашите плувци.

Започваме с обяснение на трите основни начина на разположени на ръцете една спрямо друга при загребването. След това, четири видеоклипа показват в каква степен се различават техниките на загребване при Popov, Klim, Thorpe, Hackett и IngedeBruijn.

Моменти на загребване при свободен стил:
Три основни варианта

Определяне на точния момент на загребване при свободен стил 

Източник: Cecil Colwin, Swimming Technique, April-June 2003 

1) Първата картина показва типичното разположение на ръцете при загребване, когато са под прав ъгъл една спрямо друга. Това е най-често използваната техника. Когато едната ръка влиза, другата е по средата на загребването.

Определяне на точния момент на загребване при свободен стил 

Източник: Cecil Colwin, Swimming Technique, April-June 2003 

2) Втората картина показва момента, при който ръцете се застигат пред плувеца (плуване в предния квадрант). Този вариант се използва от плувци с изключително добра плаваемост и баланс, силно движение с краката и обтекаемо положение на тялото или положение на тялото, което се плъзга плавно във водата. Този вариант на загребване се използва по-често при плувци на дълги разстояния отколкото при спринтьори (вижте видеоклиповете на Ian Thorpe и Grant Hackett по-долу).

Определяне на точния момент на загребване при свободен стил 

Източник: Cecil Colwin, Swimming Technique, April-June 2003 

3) При третия основен вариант, когато едната ръка влиза във водата, другата ръка вече е подминала средата на загребването (ротационно загребване – като вятърна мелница; вижте спринтьорите във видеоклиповете по-долу). Тази техника е подходяща за плувци, които използват двустранно дишане (веднъж на всеки три цикъла) и два удара с краката. Най-често се практикува от спринтьори, особено от онези с висока честота на загребване.

Видеоклипове

За да видите видеофайловете, трябва да инсталирате Quicktime. Използвайте стрелките за движение напред и назад, за да видите всеки кадър.

Popov (отпред) и Klim

При състезание на 100 метра, Popov (в предния коридор) използва ротационен вариант на загребване (третия основен вариант). Треньорът на Popov, Touretski, заявява, че този вариант е най-добър за спринтьори защото движещата сила е постоянна. Той не одобрява фазите на дълго пасивно плъзгане.

Техниката на MichaelKlimе близка до класическия вариант под прав ъгъл.

Klim(в предния коридор) и Thorpe

Тозивидеоклипсравнявакласическия вариант наMichaelKlimс техниката на плуване в предния квадрант на Ian Thorpe (200 метра свободен стил).

Hackett(отпред) и Thorpe

Във финала на 800 метра във Фукуока, и Grant Hackett и Ian Thorpe използват плуване на свободен стил в предния квадрант.

Inge de Bruijn

Във финала на 50 метра в Барселона, Inge de Bruijn плува с ротационно загребване, което е типично за спринтьори.

Заключение

- Можете да плувате свободен стил бързо, като използвате различни варианти на координация на загребването. Повечето плувци на дълги разстояния използват плуване в предния квадрант, докато повечето спринтьори предпочитат ротационно загребване.

- Всички плувци завъртат телата си (бедра и рамене) по централната ос така че прекарват повечето време на една страна. Те завъртат телата си от една страна на друга с енергично движение като използват ритането с краката (2 удара или 6 удара за 1 цикъл) и ръцете като опори. Предната опора е или хващането на водата или ранната фаза на дърпане.

- Коя техника ще предпочетете за вас или за вашите плувци, зависи от много фактори, от които основни са дали се плува спринтово или на дълги разстояния, форма на тялото и други.

- Важно е да помислите как да намалите водното съпротивление. Много плувци се концентрират върху това как да максимизират движещата сила. Можете да намалите съпротивлението като поддържате тялото си в хоризонтално положение (бедрата са на повърхността) (Правилно положение на тялото при плуване свободен стил).

- За да работите върху плувната техника, трябва да сте загрели, но не и изморени. Обикновено това се прави в началото на тренировката. За да упражнявате плувната техника, плувайте от бавно или супер-бавно.Touretskiказва, че плувците трябва да се научат “да се разхождат във водата”.

Допълнителна информация:

- Да плуваш като риба – полезни правила за плувци

Източник на целите видеоклипове:buehlerbluemarlins.net/ (DonaldGraft)

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer