slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Бруст с Kurt Grote

Бруст с Kurt Grote

Kurt Grote пристига в Университет „Станфорд” в Пало Алто, Калифорния през 1991 година. Седем години по-късно е победител в световното първенство в Perth, Австралия, през 1998 година (1-ви на 200 метра бруст и 3-ти на 100 метра бруст).

Grote постоянно доизчиства техниката си, което е типично за един брусист. Технически погледнато, брустът е най-трудният плувен стил – при нито един друг стил няма толкова много варианти при плувците. Ключовият елемент на добрата техника при бруста се основава на принципа на завъртане по напречната ос: тласъчни движения с гръдния кош подобно на това, което се наблюдава при бътерфлай.

Упражнение за усвояване на вълнообразното плуване (бруст, бътерфлай)

1. Започнете с положение торпедо

Бруст с Kurt Grote

Задръжте тялото си издълженото и в обтекаемо положение, за да запазите скоростта си на плъзгане и висока и за по-голямо разстояние. Grote е висок 183 см, но започва всяко свое загребване с изпънато тяло на една линия от пръстите на ръцете до пръстите на краката (издължава се до 274 см), и в обтекаемо положение, за да се плъзне през най-малкия възможен „отвор” във водата. Докато се плъзгате в това положение натиснете достатъчно надолу с гърди, за да се почувствате сякаш се спускате по „наклон”. Това ще помогне на краката ви да плават (центъра на гравитацията над центъра на подемната сила). Изпънатите ръце са точно под повърхността на водата. Това ще ви помогне да повдигнете бедрата си в положение на готовност, за да се завъртят напред около напречната ос на тялото, което генерира силата в основата на загребването.

Главата ви трябва да остане до колкото е възможно в естествената си линия спрямо тялото, което означава, че ще гледате надолу с глава ниско между ръцете ви (ръцете са изпънати напред край ушите ви).

2. Положение Y

Бруст с Kurt Grote

Никога не дърпайте назад с ръце при бруста. В действителност, всеки сантиметър от вашето дърпане е загребващо движение (загребване навън и загребване навътре с дланите и предмишниците; обърнете внимание на ъгъла на атака на дланите си).

След като завършите издължаването на тялото и плъзгането, продължете да натискате с гърди и повдигнете бедрата си, докато загребвате навън с длани до положение Y. Не прилагайте твърде голям натиск тук. Загребете сякаш дланите, китките и предмишниците ви са гребла. Опитайте се да закотвите дланите си във водата – все едно се хващате за стъпало – и изтеглете тялото към дланите си. Още веднъж, концентрирайте се върху задържането на главата ви на една линия с гръбначния ви стълб.

3. Завъртете дланите си навътре

Бруст с Kurt Grote

Когато дланите ви стигнат до положение Y, повдигнете лактите си към повърхността. Лактите ви трябва да са на линията на очите ви. Ако използвате високото положение на лактите си като панти при загребването навътре с длани и предмишници, ще създадете необходимата ви сила, за да използвате коремните си мускули за изнасяне на бедрата напред. Щом започнете загребването навътре, загребете с длани право назад докато застанат пред вас. Когато го изпълнявате правилно, дланите завършват своето загребване пред брадичката ви. В четвърта фаза, пръстите сочат напред. „Винаги държа дланите си колкото е възможно по-отдалечени пред мен“, заявява Grote. „Повечето плувци дърпат твърде много назад.”

4. Вдишване с повдигане на тялото

Бруст с Kurt Grote

Не повдигайте главата си за вдишване. Дръжте я в едни и също положение през цялото време. „Когато го изпълнявам правилно, сякаш мога да плувам с поставена поддържаща шийна яка на врата си”, казва Grote. Когато дланите ви се събират една към друга, те повдигат рамената ви нагоре и напред – Grote го описва като „свиване на раменете” – и повдигането на тялото ви изкарва устата ви над водата. „Движа тялото си като едно цяло заедно с главата ми”, обяснява Grote.

5. Начало на стрелването (напред)

Бруст с Kurt Grote

Главата ви е достигнала най-високата си точка, а вие все още гледате надолу. Дланите ви завършват загребването навътре, като се притискат една към друга (заема обтекаемо положение). Бедрата ви също са в най-добрата си точка за използването им като платформа за изстрелване на горната част на тялото ви напред по време на ритането. В резултат на това, тялото ви започва да прибира петите към дупето ви. Не извивайте тазобедрените стави, а само колената (повече за ритането при бруст). Мислете за тялото си като за лък и стрела. „Тялото ви става лъкът, който натрупва енергия в бедрата ви; в следващия момент то става стрелата в момента, когато се гмурнете напред и освободите енергията от към предната част.” Заемете възможно най-обтекаемото положение когато готвите да се гмурнете напред.

6. Гмуркане напред

Бруст с Kurt Grote

Тук е мястото, където максимизирате дължината на загребване. Ъгълът на повторното влизане във водата е изключително важен за създаване на най-голямата възможна дължина на вълната. Дръжте главата и раменете си ниско изгърбени, когато завършвате загребването навътре така, че ъгълът ви на повторно влизане да е малък, което ще насочи движещата ви сила право напред. Върнете ръцете си напълно изпънати право напред, преди лицето ви да влезе отново във водата, и се уврете че темето ви следва движението на пръстите ви напред.

Гмуркането е подпомогнато от ритането: Колената са едно до друго. Преди да започнете ритането, с камшично движение на долната част на краката ви завъртете ходилата си навън.

Потенциалната енергия създадена от повдигането на тялото ви над водата при загребването навътре се превръща в кинетична енергия движеща се напред. Ако дланите ви останат под брадичката или ако се хвърлите надолу вместо напред, ще потънете вместо да се придвижите напред.

7. Отново обтекаемо положение

Бруст с Kurt Grote

Завършете стрелването напред като заемете издължено, обтекаемо, плъзгащо се надолу положение на тялото с което започнахте (с ръце близо до повърхността на водата). Заемете най-издълженото и гладко положение като торпедо от върха на пръстите на ръцете ви до върха на пръстите на краката ви. Ако се плъзгате на сантиметри под повърхността, ще избегнете повечето съпротивление, тъй като съпротивлението значително по-малко под водата отколкото на повърхността.

8. Последен съвет от един шампион

Поддържайте стила си във форма чрез упражнения. „Нищо не изчиства стила ми толкова бързо колкото брустови упражнения.” В действителност, 10 минути преди да застане на стартовото блокче във финалите на световния шампионат в Perth, Grote беше в басейна за тренировки, като доизчистваше техниката си чрез упражнения. Това определено е стратегия, която действа.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer