slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Бътерфлай с Jenny Thompson

Бътерфлай с Jenny Thompson

Бътерфлаят не е лесен. Но не е необходимо толкова много работа колкото си мислите. Най-големият проблем за повечето хора дишането и възстановяването (пренасянето) ръцете. Имате усещането, че трябва да се изкачите над повърхността на водата за тази ценна глътка въздух, което означава, че влагате толкова много усилия за дишане и пренасяне, че нищо не ви остава за предвижване напред.

Проблемът ви е по-разпространен, отколкото си мислите. Дори елитни плувци като Jenny Thompson търсят начини да улеснят вдишването и пренасянето на ръцете при бътерфлая. Благодарение на нейното постоянно изследване, вие също можете да подобрите стила си.

„В действителност, Jenny е кроулистка”, казва Richard Quick, главен треньор на женския отбор на Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния, където учи тя. „Но техниката й при бътерфлай й даде свободата да подобри техниката си при свободния стил.”

Бътерфлаят на Thompsonе “балансиран напред, атакуващ напред стил, а не оттласкващ се стил” заявява треньорът Bill Boomer. Ето четири технически аспекта на този подход.

1. Вдишвайте „вътре” в движението на тялото си. Не вдишвайте сякаш „гоните” въздуха с глава. Ако само подадете напред брадичката си, нарушавате линията на загребване и създавате по-малко сила. Дръжте главата си в естественото й положение до колкото е възможно по време на и след вдишване (вижте снимките по-долу).

2. Насочете енергията си напред. Обърнете повече внимание на силното изнасяне на ръцете напред и насочване на движещата сила напред по време на пренасянето, вместо добутване на водата към краката ви.

3. Закответе дланите рано. „Ние караме Jenny да закотви „педалсите” си рано, за да може с камшично движение да придвижи тялото си над дланите”, заявява Boomer. Веднага щом центърът й на тежестта премине над точката на закотвяне, тя много енергично пренася ръцете си.” Използвайте ръцете си за да се хванете за водата колкото е възможно по-напред пред тялото ви; веднага щом тялото премине над дланите ви, пуснете водата и енергично изкарайте ръце над повърхността и тялото ви.

4. Развийте сила и темпо за плуване по-бързо като движите тялото си по-мощно и по-бързо, а не като дърпате или ритате по-силно. Трябва да имате усещането, че краката ви се влачат, а не ритат.

ЛЕСНИ НАЧИНИ ДА СЕ НАУЧИТЕ

Упражнявайте се

Научете се или подобрете техниката си чрез упражнения, а не като се опитвате да правите дължини със сила. Най-важното умение при бътерфлая е да научите вълнообразното движение на тялото, заявява Boomer.

От всички стилове, бътерфлаят е най-трудният за плуване като цяло движение, но упражненията са сред най-лесните.

Научете вълнообразното движение като плавате в балансирано положение с ръце прибрани до тялото и натискате с гърди леко и ритмично, за да създадете „вълна”, която преминава през тялото ви чак до краката. Носенето на плавници може да помогне на краката да уловят сигналите по-добре, но не ритайте с тях. Това упражнение ви помага да сте отпуснати и гъвкави така че не губите енергия. Щом научите вълнообразното движение в отпуснато и ритмично състояние, насочете вниманието си към дишането. Вдишвайте в движението на упражнението и избягвайте да подавате брадичката си напред. По-лесно е ако вдишвате веднъж на всеки 5 или 6 движения с гърди. Щом усетите, че ви е удобно и движението ви е гладко, опитайте същото действие с изпънати напред и обтекаеми ръце. Ръцете трябва да останат изпънати пред вас; не ги движете нагоре и надолу.

Запазете ниско положение

Възстановяването при делфина е трудно, но става по-лесно ако се научите да пренасяте ръцете си отпред без да се опитвате да се покажете на повърхността за вдишване. Когато плувате делфин за първи път като цяло движение, направете само три или четири загребвания без вдишване, след това довършете дължината с едно от упражненията. После започнете от другия край на басейна с три загребвания без дишане, и мислите за тези съвети дадено от Richard Quick:

- Дръжте раменете си близо до повърхността и главата си в една линия с гръбначния стълб като насочвате цялата си енергия към срещуположния край на басейна.

- Приземявайте се напред, а не надолу, когато завършвате всяко пренасяне.

- Закответе ръцете си рано, след което ги насочете към брадичката си. Щом тялото мине напред над дланите ви, изнесете ги рязко настрани за да можете да ги изстреляте отново напред.

- Завъртете енергично ръцете си напред като водеща точка е предната част на китката. Отпуснете дланите и ръцете когато те летят напред.

- Когато можете да плувате 4 или 5 гладки, дълги, атакуващи напред загребвания, добавете вдишване. Вдишвайте вътре в тялото, а не с глава напред. Дръжте главата да гледа леко надолу по време на вдишването, точно както е при бруста.

Тренирайте да „скривате” вдишването. Представете си, че някой ви наблюдава докато плувате. Опитайте се да вдишвате така, че да е трудно да се види кога си поемате въздух.

Когато започвате да се учите да вдишвате с прибрана, вместо с изнесена напред глава, просто добавете едно вдишване към тези кратки части от по 4 до 5 загребвания. След това добавете второ. Искате да сте в състояние да вдишвате при всяко загребване, без да губите баланс. „Ако вдишвате правилно, трябва да можете да вдишвате винаги, когато пожелаете”, казва Quick. „Това ще ви помогне да финиширате в състезанията с по-добри времена.”

Не трябва да се мъчите със серии 10 х 100, за да докажете сила на характера и издръжливост. Thompsonтренира с 20-метрови повторения. Щом усвоите бътерфлая в приличен вид, продължавайте да тренирате на половин дължина с цялото движение (координация) плюс половин дължина с упражнения. Плувайте само докато можете да изпълнявате балансирано и дълго загребване: не да се борите с водата, а да плувате!

1 Започва вдишването; дръжте главата си ниско на една линия с гръбначния стълб; гледайте надолу, а не нагоре. Енергичното пренасяне на ръцете започва със загребване навън по време на бутането.

Бътерфлай с Jenny Thompson

2 Вдишването; дръжте главата си ниско на една линия с гръбначния стълб; гледайте надолу, а не нагоре. Енергичното пренасяне на ръцете започва със загребване навън по време на бутането.

Бътерфлай с Jenny Thompson

3 Започва енергичното пренасяне на ръцете напред, като водеща точка е предната част на китките. Дръжте раменете си близо до повърхността и главата си на една линия с гръбначния стълб.

Бътерфлай с Jenny Thompson

4 Енергичното пренесете ръцете напред, като водеща точка е предната част на китките. Отпуснете дланите и ръцете си докато те летят напред. Вдишването е почти свършило.

Бътерфлай с Jenny Thompson

 

5 Насочете цялата си енергия към отсрещния край на басейна.

Бътерфлай с Jenny Thompson

6 Натискането с гръдния ви кош започва в тази фаза на загребването, за да започне и вълнообразното движение на тялото.

Бътерфлай с Jenny Thompson

7 Протегнете се напред, а не надолу.

Бътерфлай с Jenny Thompson

8 Дупето ви са подава над водата.

Бътерфлай с Jenny Thompson

9 Протегнете се напред, а не надолу.

Бътерфлай с Jenny Thompson

 

10 Дупето ви са подава над водата, главата и ръцете ви са близо до повърхността.Натискането с гърдите ви е в най-ниската си точка. Няма ритане; движението на краката е част от вълнообразното камшично движение на тялото.

Бътерфлай с Jenny Thompson

11 Закответесъс загребването навън и надолу с ръцете и високо положение на лактите.

Бътерфлай с Jenny Thompson

 

12 Преход от дърпане към бутане.

Бътерфлай с Jenny Thompson

13 Няма ритане; движението на краката е част от вълнообразното камшично движение на тялото.

Бътерфлай с Jenny Thompson

14 Щом тялото премине напред над дланите ви, с рязко движение изнесете ръцете над повърхността и енергично ги пренесете отново отпред.

Бътерфлай с Jenny Thompson

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer