slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Брустово ритане с Tara Kirk

Брустово ритане с Tara Kirk

Въведение

Повечето елитни плувци използват камшично ритане, което се състои от диагонално и полукръгово движение назад с подбедрицата. Ходилата се движат навън, назад и после надолу докато застанат едно до друго.

Основната движеща сила идва от долната част на ходилата (табан).

Необходима е добра гъвкавост в ставите на бедрата и глезените за добро брустово ритане.

За да опишем брустовия удар с крака, ние го разделяме на 5 фази:

1. Възстановяване (пренасяне)
2. Хващане
3. Движение навън
4. Движение навътре
5. Повдигане на крака и плъзгане

Фазите при брустовото ритане се разглеждат с помощта на следните 7 снимки. Показаната плувкиня е американката Tara Kirk, елитен брусист.

Снимка 1: Възстановяване

Възстановяване

Възстановяването се състои от свиване в ставите на колената и на бедрата. Сгъването на колената започва, когато дърпането с ръцете е приключило (дланите са на широчината на раменете). Определяне на точния момент на загребване: Бруст с Kurt Grote. Подбедрицата се придвижва нагоре и напред. Глезените са отпуснати. Сгъването на колената продължава (вижте следващите снимки) докато ръцете се изпънат напред и главата заедно с горната част на тялото потъне. Бедрата трябва да потънат (но без да се свиват в ставите) по време на възстановяването, за да може краката да останат под водата.

Снимка 2: Възстановяване

Възстановяване

Само когато ръцете са изпънати напред, бедрата започват да се свиват в ставите, за да се завърши възстановяването както е показано на снимка 3.

Движението в тазобедрените стави не трябва да започва твърде рано, за да може да се избегне насрещното съпротивление създадено от бедрата. Много плувци правят това движение твърде рано, твърде подчертано или изнасят бедрата си под хълбоците. Макар че движението в тазобедрените стави ще забави плувеца, то е съществено за получаване на по-голяма сила по време на последващата го фаза на задвижване с краката.

Снимка 3: Край на възстановяването / хващане

Край на възстановяването / хващане

Плувците трябва да раздалечат колената при възстановяването, а не да ги държат едно до друго. Това ще им позволи да скрият подбедриците и ходилата вътре във водната струя създадена от тялото (по-малко фронтално съпротивление). Колената не трябва да се раздалечават повече от широчината на раменете, освен, ако имат болка или контузия в колената (вижте третата снимка под заглавието на статията).

Когато ходилата достигат дупето, плувците трябва да извият глезените така, че ходилата да сочат навън, за да може да започне хващането.

Снимка 4: Хващане / движение навън

Хващане / движение навън

В момента, в който ходилата са в контра шпиц и завъртени навън, започва движението навън на подбедриците. Хващането се извършва с долната част на ходилата (табаните), който, в контра шпиц, са срещу водата.

В идеалния случай, движението навън на ходилата започва, без да се бута назад с тях. Това се нарича високо хващане по аналогия с високото положение на лактите при хващането на водата с ръце.

Движението навън, хващането и първата част от движението навътре са най-стресовите фази за коленните стави (сухожилията и менискуса). Като мерки срещу контузии в колената, плувците имат две възможности: първо, могат да намалят широчината на движението навън (по-малка движеща сила), и второ, могат да възстановяват краката с малко по-раздалечени колена от широчината на раменете (увеличено фронтално съпротивление).

Снимка 5: Движение навътре

Движение навътре

Движението навътре се извършва в ходила в контра шпиц. В началото табаните бутат назад. Преди завършване на движението навътре, ходилата се събират рязко едно към друго.

Снимка 6: Край на движение навътре

Край на движение навътре

Най-честата грешка по време на завършване на движението навътре е изпъването на ходилата в шпиц преди края на самото движение. Плувците трябва да запазят положението на ходилата до края на движението навътре. Ако не го направят, водата се бута нагоре вместо назад по време на последната фаза от движението навътре.

Снимка 7: Повдигане на краката и плъзгане

Повдигане на краката и плъзгане

Щом движението навътре завърши, започва загребването навън с ръцете. Краката трябва да бъдат изпънати и прибрани един до друг. В тази обтекаема позиция, краката се повдигат леко към повърхността зад тялото, за да се намали допълнително фронталното съпротивление колкото е възможно повече.

Допълнителна информация

- Бруст с Kurt Grote
- Модел на брустова плувна техника
- Усвояване на вълната на брустово ритане

- Drill to learn wavelike swimming (short axis rotation)

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer