slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плуване с вълнообразно движение (завъртане по напречната ос)

Съвременният бруст и бътерфлай се основават на вълнообразното движение на тялото – подобно на това при делфините и китовете. За разлика от свободния стил и гърба, това движение също се нарича завъртане по напречната ос, тъй като тялото се върти около ос, която минава през хълбоците. Следното упражнение е предназначено да ви помогне да уловите идеята на вълнообразното движение. Обърнете внимание, че и при двата стила трябва да се добави ритане и загребване, към движението на тялото, по различни начини:

- Бруст с Kurt Grote
- Бътерфлай с Jenny Thompson

Важное дасеразбере, че „основната координация” на цялото движение е ритъмът на тялото, а не ритането и загребването.

Наблюдавайте внимателно някои добри плувци при бруст и бътерфлай и ще забележите, че когато те изпънат ръцете си напред към точките на закотвяне, е невъзможно да се определи дали плуват бруст или бътерфлай. Телата им са S-образната извивка на бътерфлая, когато започват загребването. Упражненията за завъртане около напречната ос са изключително важни и за двата стила.

При бруста и бътерфлая, ритмичното вълнообразно движение на тялото задвижва ръцете и краката. Начинаещите при бруста и делфина, които не са запознати с този аспект, не са наясно с този факт и опитват обратния вариант с малък успех (борят се с водата всяка дължина). Вълнообразното движение генерира сила и настройва ритъма на дишане. Ще плувате и двата стила по-добре и по-бързо, като движите тялото си – не ръцете и краката – по-добре и след това по-бързо. Следователно, отправната точка за подобряване на бруста и бътерфлая е овладяването на завъртането около напречната ос. И най-добрия начин да постигнете това е чрез следното делфиново упражнение.

Съвет:

Както е при всички упражнения в плуването, препоръчително е да ги правите с треньор, приятел или друг човек, който е наясно с идеята на упражнението. Причината е следната: Трябва ви обратна информация. Дори и отлични спортисти се нуждаят от обратна информация, защото никой не е в състояние наистина да знае, дали това което прави е в точно съответствие с онова, което се очаква да направи. Ето защо при балета упражненията се правят пред огледало.

Направете движението.Отпуснете се по корем с ръце прибрани до тялото. Притискайте гръдния си кош към водата леко и ритмично и оставете тялото ви да реагира. Упражнявайте с кратки повторения – 10 до 12 притискания – без вдишване в плитката част на басейна. Създайте ритмична вълна, която е лека и спокойна. Движете се колкото се може по-спокойно.

Прехвърлете го към брадичката.Използвайте главата си, за да насочите енергията си напред. Всеки път когато притискате гърдите си надолу, отпуснете брадичката си: Оставете носа си да се движи напред (не надолу) при всяко притискане. Това изпраща действието на вълната надолу по тялото. Ако го правите правилно, главата ви леко ще се потапя. Усетете как всяко притискане придвижва темето ви към отсрещния край на басейна.

Отпуснете краката.Нека се обърнем към най-големия враг на усвояването на вълнообразното движение: Ритането. Дръжте краката си гъвкави и отпуснати. Оставете ги да се движат с вълнообразното движение на тялото ви без да ритате умишлено. Не използвайте мускулите на бедрата си изобщо. Краката ви трябва да бъдат продължение на вълната на тялото ви, която започва от главата ви и преминава чак до пръстите на краката ви. На този етап не е важно да се движите напред – ще постигнете прогрес като се упражнявате (много). За да преодолеете еднообразието използвайте плавници, но не ритайте с тях!

Дишайте спокойно.Като ставате все по-отпуснати и делфиновото движение се превръща в естествено за вас, опитайте се да вмъкнете дишането. Отначало, вдишвайте на всеки 6 до 8 притискания, след това на всеки 2 до 3. Дръжте главата си колко се може по-близко до неутрално положение. Избягвайте да издавате брадичката си напред. Ако държите главата си правилно, ще гледате леко надолу като вдишвате. Главата ви се движи напред точно над повърхността и продължава чрез вълната в едно гладко движение. Това умение за вдишване е полезно при цялото движение на бруста и бътерфлая.

Правете го и насън. Упражнявайте се докато всичко това не ви стане втора природа. Правете делфиновото упражнение редовно, за да поддържате отпуснатия ритъм на тялото.   

1 Упражнявайте притискането

Отпуснете се по корем във водата с ръце прибрани до тялото. Движете гръдния си кош във водата нагоре и надолу колкото можете по-леко и ритмично.

2 Главата напред

Като натискате с гърди надолу, главата ви не трябва да потъва твърде много под повърхността. При всяко натискане, трябва да усещате, че темето ви се движи към отсрещния край на басейна.

3 Проверете брадичката си

Дръжте брадичката си отпусната. Оставете носа си да се движи леко (!) напред при всяко притискане. Дупето ви се подава над водата.

4 Отпуснете краката

Отпуснете краката си и се опитайте да не ритате с тях. Те са продължение на вълната на тялото ви. Повечето хора ритат, защото са свикнали или защото искат да плуват по-бързо. Следователно, носете плавници. Те могат да ви помогнат да уловите хармоничната вълна от тялото ви.

5 Освободете натиска

След всяко притискане, отпуснете и се понесете напред към повърхността.

6 Неутрално положение

Преди да започнете да дишате, дръжте главата си на една линия с гръбначния си стълб.

7 Дишане: Дръжте брадичката си прибрана

Това е положението за вдишване. Първите опити (или много след тях) са наистина трудни. Трябва да минете през това. Трябва да гледате леко надолу, когато вдишвате. Вероятно ще погълнете много вода ... която ще заплатите на излизане

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer