slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Усвояване на вълната на брустово ритане

Поради пренасянето на ръцете във/под водата и начинът на ритане, при бруста има много съпротивление. За да се плува стилът добре, съпротивлението трябва да се сведе до минимум.

Целта на брусиста трябва да бъде увеличаване на средната скорост (вижте пунктираната линия на диаграмата).

За да постигнат това, повечето брусисти ритат по-силно, като се опитват да издигнат горната част на кривата на диаграмата. Често, обаче, когато горната част на кривата се издига, долната част потъва допълнително. По този начин се използва повече усилие, за да се постигне същата средна скорост.

Унгарският брусист не рита по-силно, а по-сръчно ... по-ефективно. По-бързо ритане се постига като се намали водното съпротивление, което е отбелязано в дъното на кривата.

Ето някои упражнения, който ще ви научат на сръчно, по-ефективно брустово ритане.

Упражнение: Брустово ритане в седнало положение

Седнете на ръба на басейна с крака във водата. Седнете колкото се може по-близо до водата. Начинаещите брусисти често ритат с горната част на ходилото. Това е грешно. Брусистът трябва да рита с долната част на ходилото (табана). Колкото са по-координирани и гъвкави глезените, толкова по-добро е ритането.

 

 

Целта на това упражнени е да избутате водата напред от стената. Първо, вдигнете десния крак над водата. Свийте коляно така, че дясното ходило да е колкото се може по-близо до ръба. Завъртете дясното ходило, пръстите на крака да сочат надясно, колкото можете повече, без да движите бедрото или коляното. Отначало бавно, работете с долната част на ходилото, за да хванете водата и да я избутате напред от стената. Коляното остава на една линия с рамото, когато се изпъва кракът. Табанът на дясното ходило е обърнат напред, след това прави полу-завъртане и сочи наляво. В края на брустовото ритане, табаните на ходилата се пляскат един в друг. Отначало, правете това упражнение с всеки крак поотделно на повърхността на водата. След това, се опитайте с двата крака едновременно. Това упражнение развива координацията на ходилата. То е също така много добро за научаване на правилната техника и развиване на по-голямо „усещане за водата”.

Упражнение: Жабешко ритане

Жабешкото ритане помага да се оправят два често срещани проблема при ритането: „половинчато брустово ритане” и „парашутни ходила”. Това упражнение се прави във водата по корем като дланите се поставят на дупето обърнати с долната си част нагоре.

При възстановяване на краката при бруста, те трябва да стигнат чак до дупето, преди да започне ритането. Ако петите не докосна пръстите на ръцете при това упражнение, тогава брусистът не извлича максимума от всяко ритане. Ритането трябва да започне възможно най-близко до дупето. Ако колената се сгънат само до 90 градуса, брусистът рита само наполовина. Ако петите са само на половината разстояние до дупето, тогава ритането няма да бъде толкова дълго и силно, колкото трябва да бъде. Колкото е по-дълго ритането, толкова по-висока и дълга ще остане кривата на графиката.

Това упражнение също помага да се научат ходилата да се връщат право към дупето. Ако ходилата не отиват направо към дупето, тогава те се плъзгат настрани и нагоре при възстановяването. Това ще забави брусиста, ще увеличи дълбочината на долната част на кривата върху диаграмата. Ходилата са като два големи парашута, когато не се върнат зад заслона на бедрата и дупето.

За да не позволявате на ходилата да се раздалечат твърде много при възстановяването към дупето и пръстите на ръцете, представете си че глезените ви са вързани заедно при възстановяването. Когато петите се докоснат до пръстите на ръцете, ходилата могат да се раздалечат и ритането започва.

Второ, извън водата, упражнявайте се като държите глезена и натискате така, че петата д опре в дупето. Колкото по-лесно го правите извън водата, толкова по-лесно ще го правите във водата. Разтягането увеличава гъвкавостта. Също така, се опитайте да извиете гърба си повече или бедрата назад, за да достигнат ходилата ви до дупето.

Упражнение: Жабешко ритане на гръб

Това упражнение помага да се разрешат два проблема, които създават съпротивление: 1) Твърде голямото раздалечаване на колената по време на ритането и 2) придвижването на колената твърде много под тялото.

Изпълнявайте това упражнение като упражнението „жабешко ритане”, но вместо да сте по корем във водата, сега сте по гръб. Колената остават на широчината на раменете по време на ритането. В тази позиция – на една линия с контура на тялото – колената и бедрата няма да създават съпротивление. Още по-важно е че ако колената са твърде раздалечение едно от друго, тогава силата на ритането ще бъде насочена навън към страните и назад. Когато колената на широчината на раменете силата на ритането е насочена право назад.

За да държите колената си близо едно до друго, поставете пулбуй между краката си, когато плувате бруст. Също така, си представете че колената ви са вързани едно до друго по време на цялото ритане.

DoeCounsilmanучи плувците да избягват да придвижват колената си напред когато ходилата се движат към дупето. Вместо това, дръжте тялото равно от гърдите, стомаха, ханша и бедрата, когато възстановяване ходилата преди началото на ритането. Изнасянето на колената под тялото е като натискането на спирачките. Основно, това показва как точно потъва долната част на кривата. Докато лежите по гръб при това упражнение, дръжте гръдния си кош, стомаха, ханша и бедрата на повърхността на водата през цялото време. Ако дупето потъне, или ако колената излязат над водата, брусистът се забавя.

Брусистът може да гледа дали колената са на широчината на раменете. Също така, брусистът може да види дали колената не се подават над водата и дали тялото е в хоризонтално положение от гърдите до колената. Това е идеално упражнение за брустово ритане, защото плувецът може да види и усети дали ритането става правилно.

Упражнение: Брустово ритане при стена

С лице към стената, ритайте крака бруст вертикално, като бедрата са опрени в стената. За да направите това успешно, гърбът трябва да е извит. Ако колената се ударят в стената или дупето се издаде назад, упражнението се прави погрешно. Един начин да се уверите, че бедрата ви ще остана опрени в стената е някой приятел да натиска дупето ви към стената.

Автор: Roque Santos
Източник: тук

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer