slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Мнението на Gary Hall: как трябва да тренират спринтьорите

Мнението на Gary Hall: как трябва да тренират спринтьорите

1 март, 2006 година

GaryHallе известен със своето откровение. Но той е и изключителен атлет: 10 кратен Олимпийски медалист, независимо че е болен от диабет. В тази статия, той разяснява тренировката за спринтьори.

Последният път, когато плувах 500 метра свободен стил бях второкурсник в университета. Това беше през 1986. И това е истинска история. Последната миля, която изплувах същата година, бях издърпан от водата по време на състезание по средата на салтото ми хванат за краката от моя треньор по онова време, PierreLafontaine– човекът, който бе причината да намразя дългото плуване завинаги, защото плувах твърде бавно.

Това помогна ли ми на 50 метра свободен стил? Не. Щяха да се откажа, ако Pierreне се бе отказал същата година и се бе върнал в Канада. Ще отбележа, че личната ми цел по онова време бе да остана по-дълго в плуването от Pierre. Километрите, които бях изплувал когато бях на 16 ме накараха да реша, че мразя плуването. Грешах, не мразех плуването. Мразех да правя нещо, за което не бях създаден, в което нямаше да бъда добър. Отне ми време след като Pierreнапусна да пресметна, че не мразя плуване, а всъщност го харесвам. Мразех да плувам за Pierre.

Pierre, ти си страхотен човек и те обичам, но не можеш да тренираш спринтьори.

Уморих се да слушам, че първата младежка национална купа на TomJagerе била на 1500 метра. И какво от това? Това по-добро постижение ли беше в сравнение с времето на 50 метра? Tomбе талантлив плувец. Ако беше трениран да плува 200 метра бътерфлай, първият му успех щеше да е на 200 метра бътерфлай. Той плуваше във времена, когато всеки треньор искаше BrianGoodellи тренираше целия отбор да плува 1500 метра.

Tomбе решен да успее на 1500 метра, за да стигне достигне до „своята” дисциплина, 50 метра свободен стил. Повечето младежи не успяват. Те се отказват и в момента, в който разбират, че обичат плуването, но мразят „формулата за постигане на целта” на треньора, е вече твърде късно. Tomразказваше на хората за миналото си в дългите дистанции, за да го оставят намира затова, че е спринтьор. Повечето хора си мислят, че е много забавно да се правят остроумни коментари за това да си спринтьор.

Аз не се противопоставям на тежката тренировка, което е положителен страничен ефект от плуването на дълги разстояния. Правя много аеробни занимания. Просто не ги правя в басейна. Определете „аеробни занимания”. Това дали е поддържане на пулс около 200 удара в минута за над 20 минути? Ние тренираме с пулс между 150 и 200 удара за много по-дълъг период от време.

Необходими са много дължини, за да постигне анаеробният праг, ако гоните единствено него чрез плуването. Ако първо не се побъркаш от толкова много дължини, тогава рамената ти евентуално ще откажат. Всичките тези дължини развалят техниката ти на загребване, която е изключително важна за 50 метра свободен стил. Сърцето ти е твърде заето да изпомпва кръвта, за да разбере кое е тежкото упражнение, което го кара да работи толкова бързо. Постигаш същата цел, като се предпазваш от преумора и контузии в рамената. В края на сезона, в онези последни 15 метра от 100 метра свободен стил, ще постигнеш финала, който твоят треньор очаква.

Времето прекарано в басейна трябва да бъде работа върху качеството и техниката на плуване. Помага ли тренировката за 1500 метра на спринтьор? Категорично не.

Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer