slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Защо положението на тялото и балансът са решаващи

Защо положението на тялото и балансът са решаващи

Да гледаш напред може да изглежда правилно, но вижте как това води до потъване на бедрата и краката, което прави балансът и ритането по-трудни.

Веднага щом пуснете глава надолу и тя застане на една линия с гръбначния ви стълб, бедрата ви се вдигат нагоре и ритането става по-ефективно. Съвет: гледайте към дъното на басейна и нека гърдите ви да застанат хоризонтално. Имате чувството, че плувате по нанадолнище.

Защо положението на тялото и балансът са решаващи     Защо положението на тялото и балансът са решаващи

Какъв е проблемът да гледаш напред?

Много треньори и инструктори ви казват да гледате напред, когато плувате свободен стил като водата да е на нивото на линията на косата ви ли на линията на веждите. Може би също сте чували треньори да казват: „Вкарай главата и давай!”, по време на последната дължина от състезанието. И сега тук се казва да държите главата и гърдите се в една линия (под водата). При цялата тази противоречаща си информация, не е чудно, че човек се обърква.

Ето малко яснота. Ключовият елемент за ефективното плуване е балансът и положението на тялото. Като спуснете главата си до естественото й положение - да е на една линия с гръбначния ви стълб - незабавно бедрата ви излизат на повърхността на водата, което прави ритането ви по-ефективно. Много плувци си мислят, че плуването е тежка работа: Няма болка - няма резултати. Те се концентрират върху това да се изморят. Но причината поради която се самоизтощават е, че те не могат да плуват ефективно. Те биха могли да плуват също толкова бързо с много по-малко усилия.

На първо място, дръжте главата, бедрата и краката си на една линия. Това значително намалява съпротивлението. Като държите главата и раменете си ниско (вижте снимката отдясно) това ви позволява да държите краката си високо дори и без ритане. Също така това е естественото положени на тялото и не изисква усилия - начинът по който стоите на сушата. Ако гледате надолу, вие можете да натискате гръдния си кош във водата и по този начин цялото ви тяло получава опора по време на плуването. Вече не се нуждаете от пулбуя си. Ако все още сте настроени скептично, опитайте и ще се уверите сами. Плувайте една дължина като гледате към стената отпред, и втора дължина с лице към дъното на басейна. Може би ще трябват малко тренировки - старите навици трудно се променят - но вероятно много по-лесно ще се въртите около оста на тялото си и ще загребвате по-ефективно. По този начин ще отпуснете и мускулите на врата си, които до този момент са държали главата ви във високо положение.

За тези, които търсят доказателства: Плуването хоризонтално по повърхността на водата в огромна степен намалява съпротивлението. Съпротивлението във водата се увеличава със скоростта и става на втора степен (математически), а силата, която е необходима за това, става на трета степен (математически)! Това означава, че ако искате да удвоите скоростта си на плуване ви е необходима 8 пъти повече сила. Логически погледнато, работата върху намаляване на съпротивлението е много по-ефективна отколкото работата върху увеличаване на силата!!!

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer