slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Имат ли добавките положителен ефект при плуването?

Имат ли добавките положителен ефект при плуването?

Кратко изложение

Желязо, карнитин, минерали, антиоксиданти, витамини и другинямат влияние върху представянето, ако спортистът поема достатъчно здравословна храна.

Креатинътима вероятен положителен ефект при спортове, където е налице високо натоварване като в спринтовете.

Достатъчната консумация на въглехидрати, която трябва да започне веднага след или дори по-добре по време на тренировка е от изключително значение. В действителност, въглехидратите не са хранителна добавка, а са част от основната диета. Много спортисти са недохранени, и все пак положителният ефект на въглехидратите е изумителен и е бил доказан много пъти.

Въведение и метод

Тема.Вечният въпрос е дали витамините, микроелементите, антиоксидантите и другите хранителни добавки повишават спортното представяне. В действителност, много плувци вземат добавки като си мислят, че „ако не помагат, то и не вредят” или „колкото повече, толкова по-добре”.

Дефиниция.Хранителните добавки са продукти, които се приемат допълнително към нормалната основна диета. Добавките не трябва да се приемат за дълги периоди от време и без назначението им от страна на експерт. В общи линии, принципите на здравословната диета са приложими и за спортисти. Поглъщането на добавки не може да компенсира погрешна или не балансирана диета (източник: Dopinginfo.ch).

Повече ли навреждат отколкото да помагат?Повечето хора смятат, че витамините A, B, C или D, или желязото, селенът, манганът, или маслото от черен дроб на треска, или женшен, Гинко и други, които пият са били щателно изследвани от правителството и са обявени за безвредни. Не е така. Британското научно списание „New Scientist” съобщава в броя си от 10 април, 2004 година, че много от тези продукти могат да съдържат съставки, които могат да навредят или дори да убият хора. И по-специално, ако се приемат заедно с определени преписани лекарства. Почти няма данни за ефективността или токсичността на по-голямата част от хранителните добавки на пазара, заключава New Scientist.

В тази статия се разглеждат само хранителни добавки, които не са в списъка на забранените вещества:

- Протеини (фактически са част от основната диета)
- Въглехидрати (фактически са част от основната диета)
- Желязо
- Карнитин
- Креатин
- Минерали
- Витамини
- Антиоксиданти

Метод. Беше потърсено подходящо научно изследване през последните 15 години (1990 – 2004). Изследванията бяха анализирани за това дали има ефект от добавките върху спортното или плувното представяне. Резултатите са представени по-долу с достъп до съответстващите източници.

Резултати

Забележка: Следните резултати се основават на здравословна и калорична без ограничения диета (включваща червено месо, а не вегетарианска). За съжаление, много спортисти имат небалансирана или незадоволителна диета както беше докладвано на Международната конференция по спортно хранене в Швейцарския федерален технологически институт (ETH) през 2003 година.

Беше изненадващо да се чуе, че много спортисти не се хранят достатъчно и по-специално по отношение на въглехидратите. Ето защо ефектът на въглехидратите върху представянето също се споменава тук.

Добавка Ефект Източници
Протеини Без ефект

ETH Conference Sports Nutrition 2003

Am. Diet. Assoc. 2000

Въглехидрати Положителен ефект. От първостепенно значение за регенерацията и възстановяването е достатъчната им консумация след или дори по време на тренировка. Няма положителен ефект ако се приемат незабавно преди тренировка.

Burke et al. 2004

Saris and van Loon 2004

ETH Conference Sports Nutrition 2003

Buchanan et al. 2002

Am. Diet. Assoc. 2000

Reilly and Woodbridge, 1999

Costill et al. 1988

Желязо Без ефект

Tsalis et al. 2004

Maughan 1999

Карнитин Без ефект

Wachter et al. 2002

Brass 2000

Trappe et al. 1994

Vecchiet et al. 1990

Креатин Вероятен ефект при упражнения с високо натоварване (Допълнителна информация)

 

Selsby et al. 2003

Juhn 2003

Leenders et al. 1999

Juhn and Tranopolski 1999

Kreider 1999

Theodorou et al. 1999

Peyrebrune et al. 1998

Thompson et al. 1996

Минерали Без ефект

ETH Conference Sports Nutrition 2003

Am. Diet. Assoc. 2000

Telfordat al. 1992

Maughan 1999

Витамини Без ефект

ETH Conference Sports Nutrition 2003

Am. Diet. Assoc. 2000

Telfordat al. 1992

Maughan 1999

Антиоксиданти Без ефект

Powers et al. 2004

Urso and Clarkson et al. 2004

Допълнителна информация

Има ли предозировка с витамини?

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer