slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Кофеинът ограничава кръвния поток към сърдечния мускул по време на тренировка

Кофеинът ограничава кръвния поток към сърдечния мускул по време на тренировка

При доброволци в добро физическо здраве, доза кофеин еквивалентна на две чаши кафе намалява способността на тялото да повиши кръвния поток към сърдечния мускул в отговор на физическо натоварване (тренировка), като този ефект е бил по-силен, когато участниците са били в камера симулираща висока надморска височина съобщава едно ново изследване (PhilippKaufmann(Университет на Цюрих) и други: Научно списание на Американския колеж по кардиология 47:405 (2006)).

Не поемайте напитки с кофеин преди физически натоварвания.

„Когато правите физически упражнения, миокардният кръвен поток трябва да се увеличи, за да отговори на повишените нужди от кислород. Открихме, че кофеинът може да окаже неблагоприятно въздействие върху този механизъм. Той частично притъпява необходимото повишаване на потока”, заявява PhilippKaufmann, Доктор по медицина, от университетската болница в Цюрих.

Изследователите са работили с 18 млади и здрави души, които редовно пият кафе. Участниците не са пили кафе в продължение на 36 часа преди изследването. В първата част от изследването, позитронни сканирания, които показват потока на кръвта в сърцето, са направени на 10 участника преди и веднага след карането на велоергометър. Във втората част на изследването, същият вид измервания на миокардния кръвен поток са направени на 8 участници, които са били в камера симулираща разреден въздух на височина 4 500 метра. Този тест симулиращ височина, беше предназначен да наподоби начина, по който заболяване на коронарната артерия лишава сърдечния мускул от достатъчно кислород. И при двете групи тестовете са повторени 50 минути след поемането на таблетка кофеин от 200 mg равна на две чаши кафе, един литър Кока Кола или половин литър чай.

Кофеиновата доза не оказва влияние върху кръвния поток вътре в сърдечния мускул, докато участниците са в покой. Обаче, измерванията на кръвния поток веднага след физическите упражнения са били значително по-ниски след поемането на кофеиновите таблетки. Ефектът се наблюдава и при групата в камерата.

Обикновено кръвният поток се увеличава в отговор на упражненията, а резултатите показват, че кофеинът намалява способността на тялото да повиши кръвния поток към сърдечния мускул когато е наложително. Съотношението на кръвния поток при физически упражнения към кръвния поток в покой на тялото се нарича потоков резерв на миокарда, и е бил с 22% по-нисък при групата с нормално атмосферно налягане след консумацията на кофеина и с 39% по-нисък при групата в камерата. Др. Kaufmann заявява, че кофеинът може да блокира определени рецептори в стените на кръвоносните съдове, което да попречи на нормалните процеси, когато кръвоносните съдове се разширяват в отговор на нуждите на физическите натоварвания.

Макар че кофеинът е стимулант, тези резултати също показват, че кафето може да не повиши спортното представяне.

„Сега разполагаме с надеждни доказателства, че на ниво миокарден кръвен поток, кофеинът не е полезен стимулант. Той може да е стимулант на церебрално ниво от гледна точка на това, че сте по-будни и бдителни, което субективно дава усещането за по-добро физическо представяне. Но сега не бих препоръчал на който да е спортист да приема кофеин преди тренировки и състезания. Той може да не е физически стимулант и може дори да има отрицателен ефект при спортното представяне”, заявява Др. Kaufmann. „Той може да не е толкова безобиден, за колкото го мислехме преди, особено, ако страдате от заболяване на коронарната артерия или ако сте в планината. Не пийте кафе преди физически натоварвания.”

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer