slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Дишането като фактор ограничаващ представянето?

Дишането като фактор ограничаващ представянето?

До 90-те години на 20 век преобладаваше мнението, че представянето при спортовете, които изискват издръжливост се ограничава от метаболизма на мускулните клетки и / или сърдечносъдовата система.

Следователно тренировките за издръжливост се фокусираха върху подобряване на представянето на:
- мускулите (обяснение: повишаване на анаеробния праг)
- сърцето (обяснение: работа за минута време)
- и кръвоносната система (обяснение: капиляризация на мускулната тъкан) 

Мнението в учебниците гласеше, че дишането и дихателните мускули не играят роля в представянето при физически упражнения.

В началото на 90-те, бяха публикувани първите статии, който твърдяха, че изложеното в учебниците не отразява цялата сложност на проблема. Оттогава, ролята на умората на дихателните мускули беше доказана (вижте Spengler& Boutellier, 2000).

Дихателните мускули, диафрагмата като основен мускул и мускулите на тялото, се изморяват по време на физически упражнения както се изморяват и мускулите на краката и ръцете по време на тренировки и състезания. Те допринасят за общата умора. Освен това, с нарастването на общата умора по време на упражнения, умората на диафрагмата допълнително нараства.

Човек би си помислил, че чрез извършване на физически упражнения, дихателните мускули също се тренират и че няма нужда от специални тренировки за тези мускули. Това не е така. Напротив, доказано е, че добре тренирани спортисти могат да подобрят представянето си чрез допълнителни дихателни упражнения. Изненадващо е, че по-слабо тренирани хора могат да подобрят издръжливостта си само чрез трениране на дихателните си мускули.

Как можете да тренирате дихателните си мускули? Чрез насилствено вдишване и издишване при съпротивление? Не толкова просто. Ние плувците бихме могли да използваме шнорхел; малкият диаметър на тръбата повишава съпротивлението при дишане. Руските плувци наистина са използвали шнорхели, обаче не знам с какъв успех.

Насилственото вдишване и издишване при съпротивление не е добър метод, когато сте в покой, защото ще започнете да хипервентилирате, което означава, че ще спрете упражнението много скоро. Докато когато плувате с шнорхел, вие произвеждате достатъчно въглероден диоксид, което ви предпазва от хипервентилиране. Хипервентилацията означава издишане на въглеродния диоксид, което води до много ниската му концентрация в кръвта. По този начин съдържанието на кислород не може да се увеличи.

За да се предотврати хипервентилация чрез отделни принудителни вдишвания и издишвания, съдържанието на въглеродния двуокис във вдишвания въздух трябва да се увеличи като издишваният въздух се смесва с въздуха за вдишване чрез някакъв уред. Уреди за тренировки на дихателните мускули се предлагат от Spirotiger.

Упражняването на дихателните мускули посредством такова устройство, което позволява трениране при постоянна концентрация на въглеродния двуокис във вдишания въздух, води до по-добро представяне при по-слабо тренираните спортисти; за добре тренираните спортисти също се препоръчва ежедневната употреба на такъв уред (следвайте инструкциите на производителя).

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer