slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Най-доброто разстояние за плуване след друг плувец

Най-доброто разстояние за плуване след друг плувец

Плуването зад друг плувец или до него се използва при тренировки, в състезания в открити води и при триатлон. Можете да плувате непосредствено зад водещ плувец или отстрани като изостанете малко зад него или нея. Въпросите са следните:

- Кое място е най добро?
- С колко можете да подобрите представянето си?

Плуване отзад

Chatard и Wilsonизследваха влиянието върху съпротивлението и метаболитните разходи при плуване на разстояния от 0, 50 и 150 см. При плуване зад друг плувец, вие използвате струята на водещия плувец.

Регистрирано е значително намаление на съпротивлението и метаболитните разходи при дистанция от 150 см. Обаче при дистанция от 0 до 50 см ефектът е най-силно изразен. Съпротивлението е намалено с около 20%, което означава много по-нисък метаболитен разход за втория плувец, които трябва да поддържа темпото на първия. Енергийните разходи са били измерени чрез консумацията на кислород, пулсът и концентрацията на кръвния лактат. Намалените метаболитни разходи водят до увеличаване на дължината на загребване и по-ниска честота на загребване.

Това означава че плуването за втория плувец е по-малко изморително ако и двамата плувци могат нормално да плуват с една и съща скорост. Ако вторият плувец обикновено е по-бавният плувец, на теория, той / тя би могъл да плува с около 10% по-бързо, когато плува зад друг плувец, отколкото когато плува сам. В действителност, тази стойност е много по-ниска – между 1% и 5%. В басейна, преимуществото е около 1%, докато в открити води е близо 5%. На 1500 метра в открити води, предимството от плуването на втора позиция се равнява на около 75 метра.

Най-доброто разстояние за плуване зад друг плувец е между 0 и 50 см.

Плуване отстрани

Предимства са налице и когато се плува отстрани до друг плувец. В този случай обаче ефектът е по-малък. Когато плувате отстрани до водещия плувец, вие използвате създадените от него или нея вълни. Предимствата зависят от 2 фактора: странично разстояние и разстояние зад водещия плувец. Chatardи Wilsonса изследвали странично разстояние от 1 метър между средните оси. Това съответства на отделяне от около 40 см. Плуването отзад е изследвано на разстояния от 0 до 200 см (0, 50, 100, 150 и 200 см).

При странично разстояние от 100 см, най-добрият резултат се забелязва когато се плува с изоставане между 50 и 100 см от водещия плувец. Това означава, че главата на втория плувец трябва да се намира между рамената и ханша на водещия плувец.

При странично плуване обаче, съпротивлението е намалено само с 6 до 7%. Chatardи Wilsonзаключават, че на 1500 метра в открити води предимството от плуването на втора позиция се равнява на около 15 до 45 метра.

Страничното плуване във вълните на водещия плувец, които се образуват от главата и бедрата, води до значителни предимства, които обаче са по-малки в сравнение с тези при плуването зад водещия плувец.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer