slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Основни упражнения за подобряване на вашия баланс във водата

Способността за задържане на повърхността на водата (плаваемостта) и балансът са два от ключовите елементи за ефективно, бързо и изящно плуване. Повечето шампиони по плуване са се научили да използват тези ключови елементи или чрез помощта на своите треньори или чрез „проба – грешка” (повече за физическия произход на правилния баланс).

1. Основно упражнение

Обърнете се на лявата си страна и ритайте с крака като ръцете ви са прибрани до тялото. Ако ритането ви не е ефективно, можете да използвате обикновени или къси тренировъчни плавници. Започнете като гледате надолу (с лице надолу), гледате към дъното на басейна. Не повдигайте глава, за да гледате към края на басейна. Отпуснете се на лявото си рамо докато усетите, че водата ви „поддържа”. Опитайте се да държите десният си хълбок и дясната си ръка извън водата. Вероятно ще разберете, че това не е толкова лесно колкото изглежда. Упражнявайте се докато тази позиция стане удобна за вас. В действителност е добре да започнете в детски басейн. Веднъж щом усетите, че сте балансиран докато гледате надолу, завъртете главата си за да вдишате. Завъртете се повече на гръб ако се чувствате неудобно на една страна или ако не можете да завъртите главата си достатъчно за да вдишате лесно. Потопете главата си, като лицето е обърнато нагоре (брадичката и челото да са на линията на водата), но главата да е на една линия в гръбначния стълб. Упражнявайте се на двете страни.

2. Основно упражнение

Веднъж щом се почувствате напълно балансиран и отпуснат с ръце покрай тялото, изпънете лявата си ръка напред, без да променяте положението на тялото си. Ръката ви трябва да отиде право напред (главата ви не трябва да се доближава до повърхността), в идеалното положение няма почти никакво или има съвсем малко разстояние между задната част на главата ви и долното ви рамо / ръка. Продължавайте да лежите на долното си рамо така, че десния ви хълбок и дясната ви ръка да са извън водата. Упражнявайте се на двете страни. Помолете някой да ви наблюдава от ръба на басейна и под водата и да ви каже дали се справяте добре.

Когато трябва да вдишате, просто завъртете главата си към повърхността на водата (с лице нагоре). Потопете главата си и само покажете лицето си над водата.

Ако се чувствате уверени при тези основни упражнения, опитайте да плувате гръб или кроул.

Ако щете вярвайте, но най-добрите плувци в света използват тази плувна техника при свободния стил. (Анализ на плувната техника на Grant Hackett и Ian Thorpe)

Ако искате да плувате наистина бързо, спрете да се борите, отпуснете се и почувствайте водата. Олимпийският треньор Gennadi Touretski ни разказва за: (Ефективно плуване на Свободен стил като Popov и Klim)

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer