slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Rock ’n’ Roll в плуването: Анализ на ритъма при стиловете кроул и бътерфлай

Rock ’n’ Roll в плуването: Анализ на ритъма при стиловете кроул и бътерфлай

Треньорите и плувците често говорят за ритъм в плуването, но много рядко могат да ни обяснят какво имат в предвид под това.

Статията, която представяме тук, се основава на лекция четена по време на Международния симпозиум по биомеханика в спортовете през 2007 година. Това е една от малкото статии, които обясняват как ритъмът в плуването може да бъде описан, анализиран и оценен количествено (цялата статия в PDF формат).

Чрез анализи на плуване на бътерфлай и кроул, статията обяснява как ритъмът може да бъде определен количествено чрез Анализ на Фуре и представя „обичайни” резултати от минало и настоящо изследване. В комбинация с кинематични и кинетични данни, анализите на ритъма могат да ни помогнат да разберем какви са компонентите на „добрия ритъм” в плуването. Важното е, че е налице потенциал да се използват знанията за ритъма и неговото развитие, за да се подобри плувната техника и спортното представяне.

Обикновено, при добрите плувци, ритмични вълни преминават през тялото, което включва ръцете, раменете, торсът, бедрата, подбедриците и ходилата.

Статията потвърждава доказателствата, че задвижващата сила не се създава чрез избутването на неподвижна вода назад, както беше представено в по-ранните концепции за това как се създават задвижващите сили (повече за задвижващите сили: Придвижване чрез дърпане или повдигане?).

Статията предлага, че завъртането на тялото при кроула се поражда от ъгловото движение създадено от долните крайници по време на ритане, тъй като силите на усукване (завъртане по надлъжната ос) породени от крайниците се предават на тялото. Движенията на ръката също участва в това. Ритмичните вълни се характеризират с въртящите движения около централна ос на тялото.

При бътерфлая има завъртане около хоризонталната (напречна) ос на тялото от страна на рамената, бедрата, колената и глезените.

Ефективността от прехвърлянето на енергия от тялото към водата зависи от ритмичните вълнообразни движения на тялото, които са ефективни от хидродинамична и задвижваща гледна точка (цялата статия в PDF формат).

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer