slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Зимно плуване / плуване в ледени води: здравословно или опасно?

Зимно плуване / плуване в ледени води: здравословно или опасно?

Източник: Massachusettsmike

На кратко

Плуването в студена и леденостудена вода през зимния сезон е екстремен спорт с фенове из целия свят. Здравословният ефект е спорен. От наличните доказателства се заключава, че зимното плуване води до адаптивни психологически механизми при редовните зимни плувци. Тези механизми могат да предотвратят появата на голямо разнообразие от заболявания. Потапянето в студена вода при несвикнали хора може да доведе до пагубни последствия. Тази статия се основава на научното изследване на Kolettis and Kolettis.

Източник: Плуване в ледени води в Москва

Въведение

Потапянето в студена вода до незабавни и дълготрайни физиологически проблеми като метаболитни, сърдечносъдови и хормонални. На база на проучване на статии върху темата, се представяме влиянието на зимното плуване върху здравето. Предположението е, че ефектите на редовното зимно плуване върху здравето могат да бъдат благотворни, докато потапянето в студена вода при непривикнали хора може да има пагубни последствия. Фактите открити в статиите за пагубното влияние се предоставят в началото, следва обсъждане за това защо зимното плуване може да бъде здравословно, ако се прави редовно. Мисля, че си заслужава да се спомене, че все още няма статистически данни, които да доказват научно тази хипотеза. От друга страна, няма причини да не я приемем, както показват десетките хиляди зимни плувци.

Източник: Erkki Nieminen

Възможни вредни ефекти

Според един британски доклад публикуван в Lancet, между 400 и 1000 смъртни случая се свързват с плуването / потапянето в студена вода годишно (включително и смъртни случай в резултат на потънали лодки и кораби). Тези смъртни случаи са причинени от сърдечни, сърдечносъдови или церебросъдови аномалии, или сърдечни аритмии причинени от реакция на вегетативната нервна система (симпатична активация). По-възрастните хора изглежда са изложени на по-висок риск от по-младите. Но има доклади, че дори 20 годишни хора могат да загинат след 5 минути докато плуват в студена вода с температура 10°С. Нивата на стресовите хормони се повишават значително, за да започне нетрепереща термогенеза. Треперещата термогенеза също настъпва бързо, за да произведе допълнителна топлина от мускулните контракции. При плувци с по-малък опит, повишения мускулен тонус, треперенето, и последващата мускулна умора могат бързо да доведат до драматично влошаване на плувното представяне. Ако последва паника, плувецът не е далече от удавяне. Ако ли не, продължителното излагане на ниска температура може да доведе до хипотермия, което евентуално води до смърт. Американски и канадски изследвания съобщават колко дълго обикновено хората оцеляват в студена вода. В тези и много други северни и южни държави, това е важно да се знае по отношение на корабни инциденти. Оцеляването също зависи от това с какво сте облечени и дали сте спокойни или се опитвате да плувате. За повече информация вижте Marine Safety / Health Canada и таблицата по-долу.

Изчислени времена на оцеляване в студена вода

Температура на водата Изтощение или в безсъзнание Очаквано време на оцеляване

21 - 27°С

16 - 21°С

10 - 16°С

4 - 10°С

0 - 4°С

< 0°С

3 – 12 часа

2 – 7 часа

1 – 2 часа

30 – 60 минути

15 – 30 минути

< 15 минути

3 часа – неопределено

2 – 40 часа

1 – 6 часа

1 – 3 часа

30 – 90 минути

< 15 – 45 минути

Източник: United States Search and Rescue Task Force

Източник: Finland incentives

Адаптивни механизми и възможни положителни ефекти

Редовното излагане на студ води до повишен толеранс към ниски температури. При зимните плувци в сравнение с непривикнали хора, основните адаптивни механизми са следните:
- по-добре регулиран и удължен термогенезис
- благоприятна адаптация на кръвообращението
- облекчение при ревматични и астматични заболявания
- подобряване на общото състояние

При обикновените хора, излагането на студена вода води до стрес, треперене и незабавно увеличение на метаболитния термогенезис. Зимните плувци, обаче, повишават своя термогенезис бавно като повишават своя метаболизъм. Те не треперят или ако треперят е след много дълго време. Производството на топлина е забавено, но е удължено, защото те са подготвени за възвръщане на нормалната телесна температура по време на възстановяването. Привикналите хора са почти безчувствени към промените в температурата на кожата и вместо това реагират промяна на вътрешната температура. Причината вероятно е, че кръвообращението е спряно от вазоконстрикцията, което действа като термоизолация. Намаленото кръвообращение в кожата също означава по-малко работа за сърцето, пулсът се намалява или заради студа или заради намаленото кръвообращение. Накратко, зимните плувци са много по-привикнали към и понасящи лесно ниските температури.

Активиране на имунната система. Зимните плувци показват адаптиране на имунната система, за което се смята, ч  е подобрява устойчивостта на инфекциозни заболявания. В едно изследван бе показано, че зимните плувци страдат по-малко от инфекции на дихателните пътища (настинки, бронхити).

Антиоксидантна защита. Кислородните свободни радикали са продукт на имунните клетки (гранулоцити). Радикалите се използват заедно с други субстанции за унищожаване на бактерии и в някои случаи вируси. Но радикалите също могат да увредят и нормалните клетки. Като предпазна мярка, нормалните клетки са оборудвани с антиоксиданти, които могат да неутрализират радикалите. Смята се, че спортисти, които редовно тренират аеробно имат повишени нива на антиоксиданти. Обаче, не е доказано, че можете да си набавяте антиоксиданти чрез таблетки. Има някои доказателства, че при зимните плувци има повишени стойности на антиоксиданти, което може да осигури допълнителна защита срещу свободните радикали.

Ревматизъм, астма, добро физическо състояние. В едно скорошно изследване на Huttunen et al. (2004) е открито, че хора с ревматични и астматични проблеми показват подобрение след 4 месеца зимно плуване. Освен това, общото добро физическо състояние се подобрява при всички зимни плувци.

Източник: Winter swimming

Заключение и препоръки

Плуването е добро аеробно упражнение с доказани здравословни предимства. Редовното плуване в студена вода се свързва с допълнителни благоприятни ефекти за здравето. Механизмът най-вероятно е свързан с повтарящия се ефект на студени стимул, което води до комбинирано приспособяване на метаболизма, симпатичната нервна система и хормонната система.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

  

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer