slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плавниците в плуването

Плавниците в плуването

Въведение и основи

Единствената употреба на плавниците и други подобни тренировъчни средства по време на тренировките по плуване или при самото плуване е за забавление. Плавниците са подходящи за подобряване на плувната техника при кроула, гърба и бътерфлая. При бруста и делфина, плавниците са идеалното тренировъчно средство за усвояване на вълнообразното движение на тялото.

Повечето плавници са изработени от естествен каучук (Emmett ги нарича „гадните гумени ходила”). Някои са изработени от термично обработен полиуретан с висока плътност и ще траят вечно.

Можете да избирате между къси тренировъчни плавници с дължина на перото 3 – 5 сантиметра и нормални плавници (перото е дълго приблизително колкото е ходилото ви). Нормалните плавници са подходящи за бътерфлай и за усвояване на вълнообразното движение на тялото (само при бътерфлай и бруст). Късите плавници са най-добри за кроул и гръб, защото позволяват нормален ритъм на ритане. Разбира се можете да ги използвате и при делфина или когато учите вълнообразното движение при бруста (Как да усвоим плуването с вълнообразно движение).

Избягвайте твърдите плавници, пера по-широки от един път и половина (1,5) широчината на ходилото си, както и пера по-дълги от вашето ходило.

Как да използваме плавниците

Плавници са продължение на ходилата и краката ви, като правят ритането по-ефективно и ускоряващо.

В действителност, употребата на плавници при спринтовите тренировки помага да се поддържа по-обтекаемо положение на тялото (повече за Спринтови тренировки). Освен това, ще усетите, че доброто ритане се отплаща много. Но: някои плувци не са наясно, че сгъват колената си твърде много. Всъщност, те извършват ритането чрез колената, вместо чрез бедрата. Освен това, повечето плувци разчитат на удара надолу сякаш искат да ритнат топка. Също така има и удар нагоре, който помага при движението напред – тема за размисъл!

Когато решите да поставите плавниците, започнете бавно и дайте време на мускулите да се адаптират. При някои плувци се получава схващане на прасеца (Какво да направите за да предотвратите схващанията).

Плавниците помагат да се увеличи гъвкавостта на ходилото

Ако гъвкавостта на ходилото ви е такава, каквато е показана на снимката, тогава плувната ви техника може да се подобри значително чрез подобряване на гъвкавостта. Плавниците са едно от средствата за постигане на това. Специални упражнения за разтягане помагат още повече. Изпънете ходилото си в шпиц поне за 2 минути няколко пъти на ден. Не използвайте разтегателни положения на тялото със свити колена на повече от 90°, т. е. като седите върху петите си. По-скоро пъхнете пръстите и предната част на ходилата си под тежък диван или канапе пред вас, докато четете списание за плуването. в противен случай, ще увредите коленните си стави с течение на времето. Ако боли, това означава, че преразтягате.

JeffRouseима едни от най-ефективните удари с крака, благодарение на гъвкавостта в ходилата му.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плавниците помагат за фитнеса

Плуване за здраве. Плавниците са страхотни. Те са идеалното тренировъчно средство при плуването за здраве и тонус. Дори и по-бавните плувци могат да се пристрастят към бързото плуване. Плавниците са за предпочитане пред лопатките. Лопатките могат да причинят болки в рамената, ако не сте добре тренирани или техниката ви е слаба. Плавниците ви помагат да увеличите силата и издръжливостта на краката, както и да използвате по-голяма мускулна маса при плуването. Това е важно при плувците за здраве, които искат да са във форма или да свалят няколко килограма. Пробвайте книгата на Emmett Hines Плуване за здраве , за да научите повече за тази тема.

Видове и приложение

Плавници с нормални размери

Плавниците с нормални размери (не по-широки от 1,5 от широчината на ходилото ви, и с перо не по-дълго от дължината на ходилото) ви позволяват да плувате бътерфлай много ефективно. Освен това, те ви помагат да усвоите вълнообразното плуване. При кроула и гърба, не можете да поддържате нормален ритъм на ритане.

Съвет: Когато използвате нормални плавници се въздържайте от това да ритате съзнателно. Опитайте се да изпитате чувството, че „влачите” краката си след вас.

Плавници Tritan

Плавниците Tritan – нови и наистина сполучливи! Носят се като най-меките пантофи, които сте обували някога – без пришки, без наранявания. RichardQuick: „Ето защо моите момичета предпочитат този вид плавници.” Освен това, Tritanса единствените, при които наистина усещате и удара нагоре при кроула. Те ви позволяват да усетите ритането като два пъти по-ефективно отколкото, който и да е друг вид плавници.

Zoomers, Hydro-Training-Finzи други

Zoomers бяха първите плавници за плуването като спорт. Те са отлични, ако паснат добре, не нараняват краката и не правят пришки. Предлагат се два вида: Според производителя, червените са по-твърди и са предназначени за спринтьори, които ритат силно, докато по-мекият син модел е по-подходящ за плувци на дълги разстояния.

Има много марки подобни на Zoomersкато например Hydro-Training-Finz.

Тънки плавници

Тънките плавници са хибрид между видовете Zoomers и нормалните плавници. Характерната черта на тънките плавници е тънкото и меко перо. Въпреки това, не са много удобни. По този начин, те са подходящи единствено за кратка употреба при плуване за здраве или упражнения за завъртане около напречната ос на тялото. При кроула и гърба, Tritans и Zoomers са по-добри (ритъм на ритане).

Как да се сдобием с тези плавници

Потърсете в магазините за плувна екипировка. Магазините за водолазно оборудване обикновено не предлагат такива плавници. Като краен вариант можете да поръчате през Интернет, но внимавайте за транспортните разходи до България.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer