slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Пулбуй (pull buoy) – внимавайте с употребата му!

Пулбуй (pull buoy) – внимавайте с употребата му!

Положението на тялото ви или е ефективно обтекаемо и ви прави по-бързи, или създава съпротивление и ви забавя. На теория, този проблем може лесно да се реши. На практика, това означава добро разбиране и много много часове тренировка.

За какво се препоръчва Пулбуят?

Цитат от онзи, които препоръчват пулбуя MastersSwim:

“Те са изработени от лек плаващ материал и се поставят между бедрата, за да се плува само с ръце. Те са подходящи не само за развиване на силата в раменете и ръцете, но и след като краката ви са неподвижни и се поддържат на повърхността, това ви помага да мислите и да се концентрирате върху положението на главата/тялото и вкарването на дланите/ръцете във водата. Използвайте пулбуй, ако ви е трудно да вдишвате и/или можете да плувате само на къси разстояния. Ако забележите, че можете да дърпате много по-бързо, отколкото да плувате поради факта, че пулбуя повдига краката ви в обтекаемо положение, без да се напрягате, тогава трябва да преразгледате положението на тялото ви, за да намалите съпротивлението при краката по време на нормално плуване.”

Този цитат дава повод за размисъл. От онези хора ли сте, които предпочитат пулбуя или неопреновия костюм, когато плувате кроул или гръб? Можете ли да плувате по-бързо с плубуя, отколкото без него? По лесно ли е да се вдишва, когато имате плаващо средство между краката? Тогава в действителност трябва да поработите върху положението на тялото и главата ви. Пулбуят действа като патерица за плувеца „инвалид”, а именно да компенсира неправилното положение на тялото и главата. Единственото положително нещо при пулбуя е, че ви показва колко лесно и бързо бихте могли да плувате, ако само краката и бедрата ви не потъваха, и бихте могли да вдишвате без да се боите, че водата ще ви попречи.

Освен това, пулбуят пречи да научите завъртането около надлъжната ос на тялото създадено чрез ритането с краката.

Положение на тялото

Две сили действат върху тялото във водата – гравитацията и способността да се задържа на повърхността на водата (плаваемост). Добрият плувец използва и двете сили, за да минимизира загубата на енергия за поддържането на перфектния баланс и положение на тялото. На суша има две идеални положения на тялото, които минимизират мускулните усилия и ви позволяват да се отпуснете напълно – или идеално хоризонтално положение или в положение изправен прав. Всяко едно положение между тези двете води до допълнително напрежение в някои части на нашето тяло, по-голямо мускулно усилие и по-високи енергийни разходи, а това не е ефективно. Във водата, докато плуваме кроул или гръб, ние трябва да се научим да използваме гравитацията и плаваемостта на тялото, за да поддържаме хоризонтално положение на тялото с бедра и крака на повърхността на водата. Ритането е предназначено да създава задвижваща сила и да поражда завъртане на тялото около надлъжната му ос, а не за да не потъват краката.

Проблемът

Да вземем едно торпедо – гладко, обтекаемо, бързо – то цепи водата с много малко вълни и водна диря, както и с много малка сила необходима, за да се задвижва. Сега, преместете центъра на тежестта му зад центъра му на плаваемост, или центъра на плаваемост към носа – тогава носа се подава, а задната част потъва във водата. Знаете, че скоростта му ще намалее и разбира се ще остави по-голяма водна диря, както и вероятно ще промени курса си. Някои от нас плуват по този начин. В плуването, положението на глава често е в основата на този проблем.

Ефективното плуване на кроул (и гръб) изисква издължено, хоризонтално положение на тялото, завъртане на тялото около надлъжната му ос, което позволява по-дълго загребване (ръката се вкарва отпред по-надалече) и се осигурява редовно вдишване, без да се излиза от идеално положение на тялото. Проблемът на пръв поглед е завъртането на една страна, което при правилен баланс (хоризонтален) оставя главата ни под водата... където е трудно да се вдиша.

Повечето от нас реагират на това некомфортно чувство като повдигат главата, за да вдишат. В следствие на това, бедрата и краката ни потъват под повърхността, като развалят обтекаемото (торпедно) положение на тялото. Следователно, не можем да плуваме бързо и се изморяваме по-бързо, защото използваме част от енергията за да преодолеем повишеното съпротивление и да повдигнем добре главата си над водата.

Решението

Решението е да се научим да вдишваме настрани, без да повдигаме главата, което кара бедрата и краката да потъват. В нашия уебсайт можете да намерите всички материали, чрез които да се запознаете с тази концепция:
- Да плуваш като риба: Тайните на Попов и Клим
- Защо положението на тялото и балансът са решаващи
- Основни упражнения за подобряване на вашия баланс във водата
- Какво означава плуване в предния квадрант
- Ефективно плуване на свободен стил
- Плувна техника при плуване на стил гръб: защо Lenny Krayzelbugrе толкова бърз?

Какво трябва да правя с моя пулбуй?

Веднъж щом усвоите правилния баланс и положение на тялото, не трябва да използвате пулбуя отново. Ако, обаче, сте в началото на усвояването, можете да го използвате от време на време, за да изострите чувството си за това, какво е усещането когато бедрата и краката ви се поддържат без усилие на повърхността и как да използвате загребването с ръце, за да се плъзгате напред. След това се опитайте да пресъздадете това усещане без пулбуя (Плуване в предния квадрант).

Мога ли да използвам неопренов костюм?

Неопреновите костюми са създадени, за да ви топлят в студена вода. Като страничен ефект, те моментално решават проблема с баланса и можете да плувате с около 3-5% по-бързо ако сте среден или слаб плувец. Ако трябва да плувате в студена вода или ако тренирате за триатлон, където всеки носи неопренов костюм, разбира се, че трябва да го използвате. Обаче, ако искате да се научите да плувате правилно, не го слагайте.

Полезно ли е да се тренира с пулбуй, тръба от плаващ материал около глезените и лопатки (педълси)?

Някои отбори по плуване използват пулбуя заедно с тръба от плаващ материал около глезените (за да се увеличи съпротивлението) и лопатки по време за специфични тренировки за мускулните групи на ръцете и тялото, които създават задвижващите сили. Усилието може да се променя чрез размера на лопатките докато се постигне анаеробно натоварване. Ако се опитвате да плувате бързо, този тренировъчен метод е вариант на спринтова тренировка.

Треньори, които предпочитат този подход казват, че е възможно да се проведе силова тренировка за определен плувен стил. Те твърдят, че плуването с лопатки и увеличено съпротивление означава трениране на анаеробния метаболизъм на мускулите. Един положителен резултат при мускулите тренирани със силови тренировки е повишената капиляризация, което вероятно има малко въздействие върху издръжливостта чрез подпомагане доставка на кислорода до работещите мускули. Други треньори се отнасят скептични към тръбата от плаващ материал. Те твърдят, че първо се нарушава координацията между ритане, загребване и завъртане на тялото, и второ – увеличава се опасността от увреждане на рамената. Тези треньори комбинират спринтови тренировки и спринтови тренировки със съпротивление чрез използването на плавници, и парашути едновременно (без лопатки).

Поддръжниците и на двете тези наблягат на това, че споменатите тренировъчни методи по-горе са предназначени единствено за елитни плувци с правилна плувна техника и добро физическо състояние. Между другото, и от двата лагера има много успешни плувци.

Вдъхновението за тази статия дойде от Emmet Hines, Главен треньор на H2Ouston Swims (Of Air and Gravity).

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer