slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Схващат ми се мускулите на краката: защо и какво мога да направя?

Схващането на мускулите на краката, главно на прасците, е добре познат проблем сред плувците. Причината за това може да бъде както следва:
- Изтощение (тренировка състезание)
- Студена вода
- Загуба на магнезий чрез изпотяване
- Дехидратация чрез изпотяване: Възстановяване на водните запаси, но разумно

Ако ви се схване крака докато плувате, трябва да спрете и да се опитате да овладеете схващането мускула чрез разтягане. Ако сте изморени или ако водата е студена,това най-вероятно означава, че тренировката или състезанието е приключило. Магнезият е важен елемент при контрола на правилните мускулни контракции.

Ако мускулите ви се схващат доста чест по време на тренировки или докато спите (нощни мускулни схващания на краката), това най-вероятно показва липсата на магнезий. Изпотяването в резултат на упражнения означава, че губите минерали в значителни количества, което може да доведе до схващане на мускулите: Как да възстановим водните запаси.

Опитайте се да възстановите магнезиевите запаси чрез подходящите формули (соли или таблетки), които можете да си набавите от магазините за здравословно хранене или аптеките. Някои спортни напитки също съдържат този електролит в значителни количества. Препоръчителните дневни са от 300 милиграма за неактивни хора и 500 милиграма за спортисти, които гонят издръжливост. Имайте в предвид, че само 30-40% от цялото количество се усвоява то тялото – останалото заминава в тоалетната.

Най-добрите продукти съдържат магнезий под формата на аспартат, цитрат или оротат. Магнезиевият карбонат и магнезиевият оксид са евтини формули, но резорбцията им е 5 до 10 пъти по-ниска. Не използвайте магнезиеви добавки за повече от 6 до 8 седмици (с почивка от 1-2 месеца по между им).

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer