slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Бибкащите уреди (бийпър) помагат на плувците да намерят своя ритъм

Бибкащите уреди (бийпър) помагат на плувците да намерят своя ритъм

От ляво на дясно:
- Aquapacer(вариант за един плувец) с уред, който се прикрепя към ластика на очилата
- RichardQuickпрограмира Бийпъра на един плувец
- IanThorpeпрепоръчва електронни уреди за задаване на темпото като средство, за да се подобри плувната техника
- Плувец с електронен уред за задаване на темпото

STANFORD, Калифорния – край стената на окъпания в слънце плувен басейн с Олимпийски размери, членовете на Женския отбор по плуване на Stanfodr очакват стартовия сигнал на своя треньор, RichardQuick, за следващото упражнение.

„Добре, нека отново да направим 300 м със средно темпо – наблегнете на крачката (изминато разстояние за едно загребване),” казва треньорът. След това издава команда, която не се чува често при повечето тренировки по плуване: „Включете бийпърите”.

Всяка плувкиня се протяга към плувката си и натиска бутон, който включва Aquapacer, най-новото дигитално оборудване за плувци. Синя пластмасова кутийка с размерите на ръчен часовник – устройството се носи под плувката или на ластика за очилата. То дава шест кратки звука като за обратно броене, след което жените тръгват като синхронизират загребванията си с програмираната последователност на устройството.

Макар и не толкова популярна все още сред местните Y.M.C.A., дигиталната технология проправя своя път в света на състезателното плуване, където най-добрите спортисти и техните треньори търсят начини да оптимизират своето представяне. Отборите също така експериментират с дигитални видео системи, биометрия и програмни продукти за управление на храненето. И макар някои от новите технологии да звучат неубедителни, елитните плувци явно се интересуват от тях.

„Мисля, че технологията е доста добра,” заявява Tara Kirk, 19 годишната второкурсничка от Станфорд, която държи националните рекорди на 100 и 200 метра бруст. Що се отнася до Aquapacer, тя казва, „Мислиш си, че ще те подлуди, но не става така освен, ако не излезеш от времето или темпото си.”

Aquapacerе създаден през средата на 90-те години на ХХ век от Patrick Miley, шотландски пилот на хеликоптер, който е бил състезател по плуване и треньор. Само няколко хиляди са били продадени, но треньорите говорят въодушевено за резултатите. „Голям процент от провалите на състезания са на нервна основа, неспособността на тялото да поддържа честотата,” заявява Jointy Skinner, Директор на техническата поддръжка на националния отбор по плуване на САЩ. „Когато отслабнете или отпаднете, това много рядко се дължи на липсата на енергия. Децата, които имат много добра нервна подготовка могат да поддържат честотата по цялата дължина – поставяте им това малко устройство и те просто плуват.”

Г-н Quick, който е тренирал 12 национални колежански състезателни отбора, казва, че Aquapacer– програмируем за всеки един плувец в рамките на една стотна от секундата – е бил много по-добър от стоенето край басейна с хронометър и крещейки на плувците за времената и крачката им.

Устройството може да се програмира, например, да намали темпото на загребване – броят загребвания в минута – докато плувецът поддържа същите времена за дадено разстояние, като увеличава изминатото разстояние за всяко загребване. „Толкова лесно може да се измери,” твърди г-н Quick. „Много скоро можете да накарате даден плувец да плува с определена крачка и той ще е почти в състояние да го направи без устройството.”

Той създава устройството като помага на двукратната Олимпийска златна медалистка Brooke Bennett, която тренира при друг треньор, като сваля почти седем секунди от нейното време в дисциплината 800 метра свободен стил между 1996 и 2000 година. Макар, че плувците не могат да използват Aquapacerпо време на състезания, те могат да го носят при загрявката, за да запаметят желаното темпо.

Устройството, от Challenge andResponse, британски производител, се доставя в единичен вариант на цена от $100 (можете да закупите от www.aquapacer.com), отборния вариант, който включва програмиращо устройство, което изпраща програми до различните бийпъри чрез IR лъч струва около $930 плюс $90 за всеки бийпър. Всеки бийпър съдържа чип с микропроцесор и малак памет. Една друга компания Finis, на Tracy, Калифорния, предлага програмируем бийпър наречен Tempo Trainer (www.tempotrainer.com), предназначен за индивидуални плувци, с цена на дребно $30.

Някои други дигитални технологии се използват, за да се запише и подобри представянето. След тренировка, г-ца Kirk се пошегува с г-н Quick, че е забравила паролата си за базата данни с резултатите на националите, която включва информация като крачка, времена за дадена дължина и други за 1 000-та най-добри плувци. Веднага след състезанието, плувците могат да влязат в системата и да видят своите данни или на своите конкуренти.

„Всички тези деца са технически по-напреднали от мен самия,” заявява г-н Quick, докато пуска диск с подводни записи на г-ца Kirk и други плувци. Новият видео софтуеър позволява на треньорите да добавят графики или допълнителен звук върху видео материалите като коментари. „Виждате как колената и потъват точно тук – искам да оправя това,” казва той. „Мога да пусна това на всичките си плувци в отбора, за да го гледат.”

Следващата вълна в дигиталните технологии на плуването може да бъде програма, която учи плувците как да станат по-хидродинамични или ефективни във водата. Треньорите вече използват машини за теглене, за да дърпат плувците във водата с по-висока скорост от тази с която те плуват като им помагат да усетят съпротивлението на телата си. В американската плувна централа в Колорадо Спрингс се работи за създаването на цели модели на плувци чрез компютърни технологии за динамиката на флуидите. Помощ се оказва и от близката Военновъздушна академия, които от дълго време използват подобни модели за самолети.

За да се създаде такъв модел, тялото на плувеца се сканира чрез серии от лазери. Събраните данни са основата за триизмерна мрежа, която се използва като скелет за структура известна като „мрежа”, която след това се обгръща от „флуидни потоци”.

„Първоначалната цел ще бъде да се разбере кои са съпротивленията за различните структури на тялото” казва John Walker, координатор техническа поддръжка за отбора по плуване на САЩ, който очаква първите стабилни модели да се появят през лятото на 2002 година. Целта ще бъде се изучи влиянието на тялото на плувеца върху представянето – като дали ударът с крака при бруста създава много турбулентни зони или водовъртежи, което да намали ефективността от дърпането с ръцете.

JohnLeonard, Изпълнителен директор на Американската асоциация на треньорите по плуване във FortLauderdale, Флорида, казва по отношение на изследването: „Това, което е опитват да постигнат, ще бъде поразително, ако успеят.”

Г-н Leonard признава, че по-голямата част от технологичния напредък ще се приеме първоначално от елитните състезатели по плуване. „Плуването е спорт на ниските технологии, независимо колко много се опитваме да го нагиздим,” заявява той. Но в крайна сметка, той казва, че ползите ще достигнат до плувците за здраве.

„Те ще се наслаждават на спорта много повече щом усвоят приличен ритъм,” казва той. „Никой не иска да изглежда като начинаещ.”

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer