slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

За въздуха и гравитацията (или прикрепена ли е главата ви към тялото?)

Още една моя статия, Плуването в кръг, фокусирана върху концепцията наречена плуване в предния квадрант. Може да искате да я прочетете преди да продължите тук. Позволете ми да подходя към същата концепция от друг ъгъл. След това ще следвам този нов поглед малко по-нататък и ще ви дам дори повече идеи да добавите към сложната смесица от нервни импулси, което съставлява концепцията ви за плуването.

Потъващи бедра и крака

Нека се върнем на експеримента, който ви помолих да изпробвате в Плуването в кръг. Оттласнете се от стената с ръце покрай тялото и вижте колко далече ще стигнете с плъзгане. Вероятно ще откриете, че бедрата и краката ви започват да потъват доста бързо (това ще наречем „потъване на бедрата”). Тук положението на тялото ви е в резултат на две сили, които постоянно влияят върху него докато плувате – плаваемост и гравитация. Белите ви дробове, когато са изцяло или частично изпълнени с въздух, действат като буй (плаващо средство като шамандура), което иска да издигне горната част на тялото ви на повърхността. В положение с ръце прибрани до тялото, центъра на тежестта на тялото ви е малко по-надолу – някъде около корема ви. Силата на гравитация върху вашето тяло дърпа центъра на тежестта към дъното на басейна.

Колкото по-надалече е центърът на гравитация от „центъра на плаваемост”, толкова по-голям е ефектът на потъване на бедрата. Знаете, или би трябвало да знаете, че когато краката и бедрата са потънали във водата, вие изпитвате значително по-голямо съпротивление, отколкото когато са на една линия с раменете в напълно обтекаемо положение.

Очевидно, количеството въздух в белите дробове, плътността на костите, процентът на телесни мазнини и други влияят върху тази картина с малки отклонения. Но най-големия контролируем фактор, който оказва влияние върху положението на тялото ви е относителното разположение на частите на самото тяло.

Да накараме ръцете да работят в наша полза

Оттласнете се от стената отново със същата сила, но застанете в напълно обтекаемо положение с ръце изпънати напред и длани една върху друга, като ръцете ви плътно прилепнали до ушите и се плъзнете, докъдето можете. Ще забележите, че освен че сте се плъзнали по-надалече, бедрата / краката ви не потъват толкова много и толкова бързо – и вероятно изобщо не потъват!

Чрез преместването на ръцете от първоначалното им положение покрай тялото до положение от другата страна на центъра на плаваемост, ние ефективно преместихме центъра на тежестта по-нагоре в тялото, по-близко или дори на едно място с центъра на плаваемост. Това води до по-слабо потъване на бедрата, което ви позволява да поддържате обтекаемо положение във водата, като изразходвате по-малко енергия за ритане, за да предотвратите потъването на краката.

Къде е мястото на плуването в предния квадрант

Когато плуваме, ръцете ни не са нито винаги покрай тялото, нито винаги отпред. Имаме динамични ситуации, където центърът на гравитация непрекъснато се променя, тъй като се променя положението на ръцете ни. Ние, обаче, напълно контролираме местоположението на центъра на гравитацията във всеки едни момент, в определени граници. Колкото по-рано поставим пренасяната ръка пред тялото, толкова по-малко потъват бедрата. Колкото по-дълго запазим положението на плъзгащата се ръка пред тялото, толкова по-малко потъват бедрата. И, общо взето, колкото по-дълго държим и двете ръце отпред пред тялото, толкова по-малко потъват бедрата. В този момент, трябва да е очевидно, че Плуването в предния квадрант е това, което ще ви помогне да поддържате високо положение на бедрата. Какво повече може да искате?

Прикрепена ли в главата ви към тялото?

Нека да разгледаме положението на тялото по-задълбочено. Поставянето във водата и синхронизирането на ръцете са крайно определящи за положението на бедрата ви докато плувате. По същата тази причина, положението на главата играе жизнено важна роля за цялостното положение на тялото. Искаме главата ви да бъде ориентирана спрямо гръбначния ви стълб така сякаш заставате мирно – представете си, че дълъг метален шиш преминава през темето ви, през гръдния ви кош и излиза през слабините ви (вече не се гърчите!). Ако „навеждате” главата си във врата – навеждате я напред, назад или на някоя от страните – тогава, щяхте да огънете металния шиш. Докато не правите движения, които биха огънали металния шиш, тогава се казва че главата ви е „прикрепена” към гръбначния ви стълб.

Отново опит. Оттласнете се стената по корем с ръце покрай тялото и глава „прикрепена” към гръбначния ви стълб. Преди да стигнете далече, наведе главата, повдигнете я добре нагоре над водата сякаш да си поемете въздух и вижте какво става с бедрата ви. Никаква полза. Сега се оттласнете в странично положение с глава „прикрепена” към гръбначния ви стълб и с долната ръка изпъната напред за получите напълно обтекаемо положение – нека изпънатата ви ръка се опира в ухото ви. След като изминете кратко разстояние, наведете главата, повдигнете я над водата настрани сякаш да си поемете въздух – не я завъртайте, просто я повдигнете. Къде отиват бедрата ви? Отново, никаква полза.

Независимо от ориентацията на тялото ви, каквото и движение да направите, за да изведете главата си от положението „прикрепена към гръбначния ви стълб”, то ще се доведе до потъване на бедрата. Това е така, защото вие движете главата си чрез мускули, които са „захванати” или пряко или непряко с долната част на гърба и бедрата. За да демонстрираме това, легнете по корем на земята, с ръце покрай тялото, и повдигнете главата си право нагоре, за да я отделите от земята. Ще усетите как бедрата ви се притискат към земята. Същото нещо се случва и във водата.

Сега, докато все още лежите на земята, изпънете ръце напред в обтекаемо положение на тялото и повдигнете главата си като натискате надолу с длани и предмишници. Ще откриете, че главата и раменете ви наистина се повдигат, но бедрата ви отново се притискат към пода. Познайте какво? Същото нещо се случва, когато сте във водата и натискате надолу с изпънати напред ръце, за да повдигнете главата си малко за по-лесно дишане. Поуката: дръжте главата си прикрепена към гръбначния ви стълб вместо да я навеждате (повдигате) на която и да е страна.

Но тренер, винаги са ми казвали, че трябва да плувам високо във водата! Какво става?”

Концепцията за плуването високо във водата е правилна! Приложението на самата концепция обикновено е проблемът. Ние искаме средната дълбочина на тялото да бъде колкото се може по-близка до повърхността така че, когато се завъртите на една страна и при гърба и при кроула другата страна на тялото да бъде във въздуха, а не във водата. Обаче, ако постигате „високо” положение на главата и рамената си по начин, който натиска бедрата и краката по-надълбоко във водата, допълнителното съпротивление при долната част на тялото ще е по-голяма от който и да е положителен ефект получен от повдигането на главата и рамената. Ще видите, че по-бързите плувци наистина изглежда плуват по-високо във водата, но това е в отговор на по-бързото придвижване във водата, а не обратно. Да се върнем към друга аналогия с лодки. Ако наблюдавате моторни състезателни лодки, които набират скорост, ще видите, че отначало предният край плава по-високо от задния (и обърнете внимание, че колкото по-слабо обтекаема е лодката, това е са наблюдава повече). Но, когато капитана я подкара с постоянна скорост, лодката е в почти същото съотношение на височината, както и когато е спряла. Цялата лодка плава по-високо – не само предния й край. Направете всички останали неща, който учите за да плувате бързо – високото положение на тялото ще се оправи само.

Пристрастяване към Пулбуй

От онези хора ли сте, които въздишат с облекчение, когато поставят пулбуя? Слагате този паразит и изведнъж се оказвате в стихията си? По време на тренировка, гледате ли с копнеж към ценния ви пулбуй, като вероятно се протягате от време на време за да го докоснете между сериите – само за увереност? Вие страдате от ПП (пристрастяване към пулбуй). Единственото лекарство срещу ПП е да коригирате положението на тялото си. Когато усетите нуждата да посегнете към заразния малък стиро-вирус, несъмнено сте нарушили един от основните принципи за поддържане на правилното положение на тялото. Както казва GeorgeZimmer„Това ви го гарантирам!”

Концентрирайте се върху основните правила на ефективното плуване и ще бъдете много по-добри, отколкото някога сте си мислили, че е възможно!

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer