slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Алхимия на трансформацията

За средните плувци, намерението да се превърнат от във високоефективни плувци като преодолеят пропастта между настоящите навици и желаните бъдещи навици е основната цел на времето прекарано в басейна. За тази цел предлагам една стратегия за намаляване на вероятното глупаво повторение на старите, грешни навици: целенасоченото повторение именно на тези стари погрешни навици.

Знам, това звучи противоположно на повечето неща, които ме чувате да повтарям всекидневно. Но нека се вслушаме, когато треньорът и Joe Swimmer работят върху нещо в басейна...

Joe Swimmer казва, „Хей тренер! Виж ме на 50 м и ми кажи какво правя грешно!” Joe плува, а треньорът го наблюдава. Joe финишира и поглежда към треньора в очакване.

Треньорът казва, „Гледаш напред докато плуваш. Това означава, че главата ти е повдигната над хоризонтала, което кара бедрата и крака да потъват. Опитай се да плуваш следващите 50 м с лице насочено към дъното.”

Joe плува, а треньорът го наблюдава. Joe финишира с голяма усмивка и казва, „Леле! Това наистина е различно! С лице право надолу, бедрата и краката ми излизат на повърхността, усещам много по-малко съпротивление, не трябва да ритам толкова много, движа все по-гладко, по-бързо и изразходвам по-малко енергия!”

Треньорът казва, „Голямо откритие! Сега продължавай да плуваш и прилагай наученото.”

Три минути по-късно, треньорът поглежда към Joe, който се тътри като гледа напред в полу-вертикално положение на тялото и ритайки твърде много. Треньорът клати глава и си мисли, „Още едно повторение на същото déjà vuотново.”

Средният плувец, след като бъде инструктиран и усети разликата, а по-късно оставен сам да следи за изпълнението на техниката, бързо се връща към обичайното си поведение. Концепцията за желаното подобрение в техниката не е достатъчна за даден плувец, за да може той да изгради навика за това желано подобрение. Успешният опит и прилагане на подобрението не е достатъчно. Единствено десетки (стотици) хиляди повторения на правилната техника с минимални повторения на неправилната ще създаде желания навик. Joe се нуждае от това треньорът да върви с него по време на тренировка и да носи звънче и да звъни с него всеки път щом Joe започва да се връща към стария навик (техника), като така го събужда от бленуванията му, за да се концентрира върху отличното изпълнение.

Уви, Joe, който не е достатъчно богат, за да си позволи подобно внимание, се нуждае от друга стратегия. Какво ще стаен, ако той прекара известно време, като съзнателно преминава напред и назад между двете техники – с лице напред и с лице надолу? При тези преминавания той съзнателно забелязва всички неща, които се променят. Когато вдигне лице напред, той веднага отбелязва факта, че застава в полу-вертикално положение, трябва да рита повече, забавя хода си и изразходва повече енергия. Когато плува с лице надолу, той незабавно отбелязва, че бедрата и краката му се вдигат до повърхността, усеща по-малко съпротивление, не се налага да рита много, движи се по-гладко и по-бързо, като изразходва по-малко енергия. Той плува няколко загребвания по единия начин, за да има време напълно да разбере промяната, след това плува отново няколко загребвания по другия начин, за да е отново наясно с промененото положение, ориентация и усещане. Чрез преминаването през тези последователни състояния, Joe изгражда вътрешна система за обратна информация, която евентуално ще включва умствена аларма всеки път, когато започва да се връща към стария навик (техника). Той също така упражнява и усъвършенства способността си незабавно да превключва към желаната, по-ефективна техника, когато алармата се включи.

За почти всяко желано подобрение в техниката, новата стратегия за обратна информация на Joe, приложена за няколкостотин години когато той осъзнава, че се връща към старата техника, значително ще намали времето за усвояване.

Съзнателната работа е алхимията на трансформацията. Плувайте и се трансформирайте!

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer