slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Колко вода поглъщаме докато плуваме?

Колко вода поглъщаме докато плуваме?

Сигурно често се чудите колко вода поглъщате, когато плувате. До скоро нямаше надеждна информация на тази тема, защото е трудно да се измери.

Изследователи от Американската агенция за защита на околната среда зададоха този въпрос, защото се интересуват от качеството на водата в плувните басейни и независимо от пречиствателните системи, на места може да съдържа вредни съставки, които се появяват в следствие на взаимодействието на дезинфектантите с пръст и мръсотия.

Dufour и неговите колеги(J Water Health. 2006 Dec;4(4):425-30)бяха в състояние да определят колко вода се поглъща по време на плуване, като използват химическа съставка добавена във водата на басейна, за да стабилизира дезинфектанта (хипохлоридна киселина като активна съставка, когато се използват хлор или хлорни продукти като белина; за подробности вижте Третиране на водата в плувните басейни).

Хлороизоциануратът се разпада бавно, за да се освободи хлор и цианурна киселина. Направените изследвания, за да се определи дали хлороизоциануратите могат бъдат токсични за плувците, показват, че не са опасни и че погълнатата цианурна киселина преминава през тялото, без да участва в биологичния обмен на тялото. Този факт се използва, за да се определи количеството погълната вода по време на плуването.

53 плувци за здраве, които използват обществен плувен басейн дезинфекциран със стабилизиран хлор чрез цианурна киселина, участват в изследването. Плувците не са плували в деня преди или след тестовото плуване. Плувците бяха помолени да плуват активно поне 45 минути и да събират урината си в продължение на 24 часа.

Резултатите от изследването показват, че децата поглъщат два пъти повече вода, отколкото възрастните, когато плуват активно. Средното количество вода погълнато от децата и възрастните съответно е 37 ml и 12 ml, което е изненадващо малко.

Количеството вода погълнато от отделните хора се различава между 0 и 154 ml за 45 минути. Тези числа са в границите на количествата приети от WHO (2003), а именно 20 до 50 ml.

Състезатели по плуване поглъщат определено повече вода, но това доказателство не е било потвърдено от скорошни изследвания. Авторите приемат, че състезателите по плуване поглъщат 3-4 пъти повече вода, отколкото плувците за здраве.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer