slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Загуба на мазнини и телесна маса по време на плуване на дълги разстояния

Загуба на мазнини и телесна маса по време на плуване на дълги разстояния

Известно е, че мазнините са използват като основен източник на енергия по време на тренировки за издръжливост. Наблюдава се значителна загуба на подкожни мазнини след карането на велосипед и бягане в продължение на няколко часа.

На хора, които са с наднормено тегло или доста пълни, се препоръчва да плуват, за да изгарят мазнини. Този съвет разумен, защото натоварването върху ставите е много по-малък при плуването. От друга страна се знае, че плуването може да доведе до увеличаване на теглото (Напълнявате ли при плуването?).

В едно научно изследване, което се стреми да определи колко мазнини и мускулна маса би загубил един плувец по време на дълго плуване (само на немски Knechtleetal.: EinflussvonLangstreckenschwimmenaufdieKörperzusammensetzung- dasMarathonschwimmen2006 vonRapperswilnachZürich. Praxis2007; 96:585-589), 42 годишен плувец преплува 26 км в състезание за 8 часа и 52 минути в езерото в Цюрих (22-23°C).

Плувецът е изпил 1,25 литра по време на състезанието и е погълнал 2393 kcal. Той е изразходвал 7037 kcal, което води до дефицит от 4644 kcal. Теоретично, плувецът трябва да е загубил около 1 килограм мазнини или 2 до 4 килограма мускулна маса.

Теглото на тялото му е останало непроменено (74,9 килограма преди и 75 килограма след състезанието), но е загубил 720 грама мазнини и 380 грама мускулна маса, което прави около 1 килограм загуба на телесна маса.

Докладва се, че теглото може да остане непроменено или дори да се увеличи след дълги тренировки за издръжливост. Това се обяснява с възстановяването на течности и, при плуването, поглъщането на вода по-време на плуването (Колко вода поглъщаме когато плуваме?). Друго обяснение е задържането на вода в телесните тъкани (образуване на оток).

Загубата на телесна маса може да бъде обяснена с високата нужда от енергия, която не се покрива от храната. Плувецът е използвал 781 kcal на час, което е в съответствие с литературата. Той е поемал по 265 kcal на час.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer