slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плуването прави ли ви дебели?

Плуването прави ли ви дебели?

Въведение

Много хора правят упражнения, за да свалят излишните килограми. Два пъти седмично, те карат велоергометър, бягат из квартала или правят няколко дължини в басейна.

Отлични намерения – но отслабвате ли наистина при този режим?

Премахването на излишните килограми не е толкова лесно, колкото повечето хора си мислят. За да се свалят излишните телесни мазнини, трябва да се стремите към отрицателен енергиен баланс. Следният подход дава отлични резултати:

1. Изгорете колкото се може повече мазнини чрез упражнения
2. В същото време намалете поемането на калории

Тук ще споделим някои полезни съвети за това как да изгаряте мазнините най-ефективно. Съветите по отношение на храненето са за хора с наднормено тегло, а не за спортисти.

Физическите дейности изгарят мазнини

1. Противно на това, което се твърдеше по-рано, вие трябва да работите с относително висока интензивност, а не с ниска. Мазнини се изгарят при 75% от максималния сърдечен пулс. Това съответства на максималното стабилно лактатно състояние (това се наричаше анаеробен праг – подвеждащо понятие). При тази интензивност, тренираните спортисти могат да метаболизират 0,6 грама мазнини в минута. По-слабо тренирани хора изгарят максимум 0,3 грама мазнини в минута.

2. Тренировката трябва да бъде поне 30 минути. С увеличаване на продължителността, количеството метаболизирани мазнини в минута нараства.

3. При трениране с интервали, т. е. кратки почивки след 3-4 минутни упражнения, има същия ефект както продължителното плуване.

4. Най-добър резултат се получава, когато тренирате ежедневно при по-горе споменатата интензивност. Разбира се, по-слабо тренираните хора трябва да изградят издръжливост за да тренират ежедневно в продължение на седмици и месеци. Бързото ходене, карането на велосипед и особено плуването са най-подходящи, защото натоварването върху ставите е ниско.

5. Метаболизмът на мазнините зависи от това, което ядете преди и след тренировка. За да тренирате за отслабване, тренирайте сутрин на празен стомах или 3-5 часа след ядене. По време на тренировка пийте единствено вода. Моля отбележете: Трениране по този начин може да доведе до ниска концентрация на гликозата в кръвта (замайване). Тези препоръки са за хора, които искат да отслабнат – не за спортисти.

Тренировъчни препоръки за начинаещи

- За да тренирате в оптималния обхват, трябва да определите максималния си пулс. Ако сте над 50 години, консултирайте се с лекар за електрокардиограма при висока интензивност. Можете да определите максималния си пулс като тичате нагоре по хълм или да изкачвате стълби колкото се може по-бързо. Важно е да го направите до изтощение. След това измерете пулса си за 15 секунди. Умножете по 4 – тази стойност е достатъчно точна.

- Трениране при пулс на 75% може да се окаже шокиращо дори и за хора с нормално тегло. Бъдете търпеливи, нужно е време преди да сте в състояние да тренирате по 30 минути няколко пъти седмично. Най-добре е да започнете с плуване 2-3 пъти седмично с леко темпо. Ако се изтощите или имате проблеми, направете кратка почивка (плуване в интервали). След първия месец, повечето хора могат да плуват известно време при пулс на 75% без да страдат твърде много. След един месец се опитайте да намалите почивките или се опитайте да плувате без почивка. През третия месец можете или да увеличите интензивността ако не сте на 75% или да плувате по-дълго от 30 минути.

Можете ли да напълнеете от плуването?

Ето и правилния отговор: ДА, ако не плувате достатъчно дълго, ако плувате с ниска интензивност и ако ядете твърде много след тренировка, защото си мислите, че заслужавате допълнително хапване!

- Повече по темата: Плуването и намаляването на мазнините

- Онлайн оценяване на диетата и физическата активност

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

Плуване и напълняване

Четох едно изследване на руски учени, че плуване в басейн с температура под 24 градуса води до напълняване. Това е по повод на разпространеното напоследък мнение, че плуването води до натрупване на мазнини, защото средата е по-студена от телесната температута и тялото се старае да натрупа мазнини, за да се стопли.  Над 24 градуса няма опасност от напълняване.

Плуване и напълняване

Тази статия представя едно изследване върху връзката между плуването и температурата на водата.

Моля, ако разполагате с линк към това изследване, приложете го към коментара. Вярваме че ще бъде интересен за много хора.

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer