slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плуването и намаляването на мазнините

Плуването и намаляването на мазнините

Някои хора все още твърдят, че плуването или тренировките във водата не са толкова ефективни при контролирането или загубата на тегло в сравнение с тренировките на суша. Това становище се основава на остаряло изследване публикувано през 80-те години (Gwinup, G. (1987): Загуба на тегло без ограничения в диетата: Ефективност на различни форми на аеробни упражнения. Американски журнал за спортна медицина, 15, 275-279).

Наскоро беше извършено едно научно изследване, което показва, че няма значение дали плувате или ходите, за да контролирате успешно теглото си или да свалите килограми. То по-скоро показва, че това, което има значение е колко интензивно, колко дълго и колко често тренирате (вижте нашата статията: „Плуването прави ли ви дебели?”).

В това изследване се сравняват три различни тренировъчни протокола върху параметрите на състава на телата. Упражненията бяха с продължителност 13 седмици. (GappmeierE. etal.: Аеробни упражнения във вода срещу ходене по суша: ефекти върху индексите за намаляване на мазнините и загуба на теглото при жени с наднормено тегло. J. Sports Phys Fitness 2006; 46, 564-9). 

Тренировъчната програма беше с относително висока интензивност, именно около 70% от максималния пулс за дадената възраст ([220 минус възрастта] х 0,7). Първата тренировка продължи 10 минути. С всяка следваща тренировка продължителността се увеличаваше с 5 минути докато се достигне продължителност от 40 минути в началото на третата седмица.

Участниците трябваше да следват стандартизирана диета с ограничения върху количествата мазнини и рафинирани въглехидрати, но не и върху калоричния прием.

Резултатите представени в Таблица 1 са дискутирани по-долу.

Таблица 1. Обобщение за средните загуби в параметрите на състава на телата и средното увеличение във VO2max(VO2max– аеробен капацитет) (включително и стандартните отклонения). ХС (WL): Ходене по суша, ПВ (SW): Плуване във вода с температура 27°C, ХВ (WW): Ходене във вода с температура 29°C. Справка: Gappmeieretal. (2006).

Резултатите показват, че по отношение на положително влияние върху състава на тялото, няма разлика между аеробните упражнения на суша и във вода, когато интензивността, продължителността и честотата на тренировките са съпоставими.

Хората с наднормено тегло често не могат да тренират на суша с необходимата интензивност и продължителност, защото тежестта може да причини мускулно-скелетни проблеми. Някои могат да се срамуват да тренират на суша пред други хора. Във водата, тези препятствия не съществуват. Специалистите по фитнес трябва да препоръчват по-чести упражнения във водата, когато целта е положителни промени в състава на тялото и теглото.

Обаче, плуването като единствен спорт може да се окаже проблематично заради слабото натоварване върху скелета, което не е благоприятно за превенция на остеопороза. (Кой спорт е най-добър за практикуване цял живот?). Въпреки всичко, винаги е по-добре да плувате, отколкото да не спортувате.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer