slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Правили ви банският костюм бързи?

Правили ви банският костюм бързи?

Или какво наистина ви кара да се движите бързо във водата

Забравете идеите си за оскъдни секси бански костюми, ако искате да плувате бързо. В този случай повечето е по-малко. Това означава, че повече плат (материя) ще ви отведе по-бързо до финала. Това поне е съобщението, което Speedo, Arenaили TYRпредават чрез техните реклами.

Звучи сякаш трябва да се върнем към вълнените бански костюми носени в началото на 20 век, които са покривали всичко с изключение на ръцете и лицето? Те са тежали до 9 килограма, когато са били мокри. Днес, съвременен цял състезателен костюм тежи около 100 грама дори когато е мокър.

От 2000 година насам, високотехнологичните от глезените до врата състезателни костюми се появяват в басейните в цял свят. Който иска да плува бързо ще се нуждае от такъв костюм, изработен от специални материи и тестван във въздушни тунели и водни канали.

Последниятмодел,представен наскоро, е Speedo LZR Racer, който е разработен в сътрудничество с НАСА (NASA).  Твърди се, че това е най-бързият костюм на пазара. Бърз като ракета. Тестовете в лабораторни условия твърдят, че костюмът има 5% по-малко триене в сравнение с предишния най-добър костюм на Speedo – Fastskin FS-Pro, който бе носен по време на 21 световни рекорда.

LZRRacerизползва само три парчета „плат” съединение чрез топлината на ултразвук. Това е първият безшевен костюм в света. Fastskin използва 30 парчета плат, които трябва да бъдат зашити едно за друго.

Ултразвуковото съединяване не използва шевове, което допринася главно за намаляване на съпротивлението. Равната водонепроницаема повърхност в комбинация с нежното пристягане на мускулите дава на плувеца усещането за втора, по-хидродинамична кожа.

MichaelPhelpsсравнява усещането с „изстрелването от стената като ракета”. Phelps е основното рекламнолице на Speedo. А от юни месец насам всеки обикновен плувец може да си купи костюма свободно. Ще плуват ли по-бързо? Едва ли. Подобни костюми вероятно играят роля на световно ниво, където част от секундата е важна; предимствата на такъв костюм не могат да се подценяват. И все пак, за обикновените плувци е по-добре да инвестират $500.00 (750 лева) в плувна техника и тренировки или курс под ръководството на доказал се треньор с широки познания. Той/тя ще станат по-бързи не с части от секундата, а с няколко секунди например на 100 метра.

Както треньорът на MichaelPhelps, Bob Bowman, заявява пред медиите: „Нещото, което наистина ви прави бързи във водата? Тренировката!”

Връзки

- История на банските костюми

- СЪСТЕЗАТЕЛНИ КОСТЮМИ 2008

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer