slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Тренировки при голяма надморска височина

Тренировки при голяма надморска височина

Много спортисти приемат тренировките при голяма надморска височина като средство за подобряване на издръжливостта. Тренировките при голяма надморска височина стават популярни през 1968 година, когато спортистите трябва да се подготвят за Олимпийските игри в Мексико Сити. По-късно на това се гледа като на метод за подобряване на издръжливостта във всички спортове, където издръжливостта е преобладаваща, включително и плуването. Днес, специалистите са съгласни, че тренировките при голяма надморска височина са необходими, за да се подготвят спортистите за състезания на голяма надморска височина. Обаче все още се обсъжда дали тренировките при голяма надморска височина помагат, когато се върнете при ниска надморска височина.

При голяма надморска височина, частичното налягане на кислорода намалява във въздуха и в тялото, което предизвиква по-висока респираторна работа и синтез на еритроцитите (erythropoiesis), което води по-добро снабдяване на тъканите с кислород. Повишената респираторна работа също така укрепва дихателните мускули. В един научен доклад публикуван наскоро се отбелязва, че не се наблюдава ефект от тренировките при голяма надморска височина при бегачите и плувците (Rodriguezatal. (2007): Представянето на бегачите и плувците след четири седмици на периодично излагане на ниско налягане и ниско съдържание на кислород плюс трениране на морското равнище. J Appl Physiol. 103(5):1523-35).

Според спортните лекари, аклиматизацията изключително много подобрява представянето, стига само атлетът да е в планините, т. е. над 2 500 метра. Предполага се, че са необходими три седмици на тренировки при висока надморска височина, за да се приспособите напълно към среда с ниско съдържание на кислород. Повишените стойности на хемоглобин и хематокрит, наблюдаване през първите два дни при висока надморска височина, се дължат на намален обем на кръвна плазма.

Намаленият обем на плазмата може да има отрицателно влияние върху представянето след завръщане на ниски надморски височини, защото кръвта става по-гъста. Същото може да се случи при повишен брой еритроцити, което също намалява вискозитета на кръвта. Ето защо, повишените нивата на хематокрита налагат временна забрана с цел безопасност, когато се установят при даден спортист.

Спортните лекари подчертават, че приспособяването и промените могат да варират в голяма степен при различните хора. Наблюдаваните по-рано влияния подпомагащи представянето се смята че се дължат на по-качественото трениране и стимулираща тренировъчна среда в лагерите на голяма надморска височина.

Онези, които искат да се възползват от разредения въздух, могат да направят това като спят в съоръжение симулиращо голяма надморска височина, което е значително по-евтино от лагерите на голяма надморска височина.

Съоръжението ви помага да намалите налягането на въздуха, например до такова, каквото е на 4000 метра. При тази стойност, частичното налягане на кислорода е по-ниско с около 40%. Не забравяйте, че стойности на хематокрита над 50% могат да бъда опасни за вашето здраве (тромбоза).

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer