slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Астма породена от тренировките в плуването: симптоми и лечение

Астма породена от тренировките в плуването: симптоми и лечение

Автор: Edward H. Nessel
(SWIM Magazine, May/June 2003)

Треньор Ed Nessel, R.Ph, M.5., MPH Pharm.D., е фармацевт, биохимик и физиолог. Член е на Комисията по спортна медицина и на USMSNationalLibrarian. Ръководи Плувната секция на университет Rutgers. През 1998 година, бе удостоен с титлата Треньор на годината на USMS.

Резюме

Типичната астма породена от тренировки (АПТ) се проявява единствено след началото на физическата дейност или след края й. Тази физическа дейност трябва да бъде поне със средна продължителност и интензивност, за да предизвика АПТ. Макар че засяга само част от 26-те милиона души по света, които страдат от средна до сериозна форма на астма, АПТ засяга спортисти независимо от пола и възрастта им.

За съжаление, твърде често АПТ е просто предвестник на скрита астма, което е възпалително състояние на малките дихателни пътища в дробовете. Тя трябва да се приеме сериозно и от пациента и от лекаря, както и да ги предупреди, че задължително трябва да се направи допълнително изследване и подходящо лечение. Без лечение, дори и неоткрита астма може да доведе до трайно увреждане на белите дробове което наподобява на емфизема.

За онези, които живеят в гъсто населени и / или замърсени райони с излагане на респираторни дразнители (като цигарен дим, химикали, автомобилни газове и други), не рядко състоянието става по-упорито с напредване на възрастта.

Ако енергичната и продължителна физическа дейност не изведе симптомите на астма, това скрито възпалително състояние на горните дихателни пътища би останало незабелязано и не лекувано. Това би позволило на скритото състояние да се влоши.

Също така с напредване на възрастта се появява и възможността от гастро-езофагеална рефлуксия (вижте статията за GERD в Sept/Oct на SWIM). Това е склонност към връщането на стомашна киселина и съответното съдържание към хранопровода. Рефлуксията може да доведе от различни медицински проблеми един, от които е астма.

АПТ обикновено се проявява при енергична дейност, която трае повече от няколко минути. Обаче, симптомите могат да настъпят твърде бързо, ако спортистът е емоционално и физически „напомпан” малко преди енергичното движение. Пристъпът може да продължи за повече от час след края на тренировката.

Енергичните действия влошават симптомите с 80 до 90% при астматиците, а АПТ се появява при около 40 до 50% от пациентите със сезонни алергични симптоми. Освен това, 10 до 15% от населението без алергии, открита астма или някакъв друг медицински проблем могат също да покажат симптоми на АПТ предизвикани от енергичната тренировка.

Към момента се вярва, че астматичните състояния са в резултат от възпалителен процес, който причинява спазъм на дихателните пътища. Това стеснява малките дихателни пътища и води до затруднено дишане. Макар че то обикновено не е живото застрашаващо, пристъп на АПТ може да повлияе на представянето във водата със спад на аеробния капаците с до 50% и с нехарактерен пристъп на умора. Има няколко симптома за АПТ някои, от които очевидни, а други едва доловими.

Симптоми

Най-лесно доловимите симптоми включват кашляне по време и / или след напрягане, стягане или болка в гърдите, дишане с хриптене (трудно издишане със „звук”), умора и общо затруднено дишане.

По-трудно доловимите симптоми включват гръдна конгестия, чувство, че сте „извън форма”, липса на енергия, болки в стомаха, непоследователни или непостоянни физически представяния, често изстиване, по-добро представяне по време на кратки тренировъчни сесии и по-слаба поносимост при бягането в сравнение с плуването.

Причини

Освен вече споменатите причини, има допълнителни известни причини за АПТсвързани с околната среда: студен, сух, прашен или задимен въздух замърсен от автомобилни газове, смог, цигари и други алергени [БР: Климатичните инсталации в сградите и автомобилите могат да бъдат източник на алергени и по-специално на плесен]. (В своята книга „Астмата и тренировките”, Олимпийската златна медалистка Nancy Hogshead документира трудностите, които е имала, когато е плувала в определени градове, където условията на околната среда е влошила симптомите й.)

Друг почти „професионален риск” за страдащите от АПТе съдържанието на хлор в различните басейни [БР: който определено е в твърде високи количества в много басейни и по-специално в САЩ]. Макар, че не е алерген само по себе си, тъй като не съдържа органични съставки, хлорът определено е дразнител (вижте: линкът е на немски език). За високи концентрации на този токсичен химикал и / или негови химични съединения (хипо-хлориди и хлорамини) измерени във въздуха на височина до 30 сантиметра от повърхността на басейна е доказано, че предизвикват повече спазми у по-чувствителните пациенти, отколкото във всеки друг случай. Усещането за „влажни гробове” често е симптомът за това.

За онези, които често страдат от пристъпи на АПТе необходим внимателен преглед за скрити инфекции. Докато инфекциите на горните дихателни пътища като често срещаната настинка или бронхити могат да бъдат очевиден причинител, синузитите, отитите и други системни заболявания могат предизвикат астма, дори когато спортистът не знае за наличието им.

Лечение

Има няколко начина, чрез които плувците могат да се опитат да контролират пристъпите си на АПТ. В опит да контролират астматичното си състояние и евентуално да избегнат приемането на допълнителни лекарства, спортистите първо трябва да се опитат да се възползват от няколко естествени фактора, които могат да помогнат при контрола на АПТ.

Много важно е да се отдели време на правилната загрявка, за да се подготви дихателната система (както и сърцето) за предстоящите нужди в следствие на активната тренировка. Необходимо е загрявка между 1 000 и 1 500 метра, за да се намали количеството на дразнещи химикали, които евентуално присъстват у астматиците.

Другите нелекарствени методи включват дишане през носа, за да се затопли въздуха преди да влезе в белите дробове, поддържане на правилна сърдечносъдова тренираност, консумация на достатъчно количество недразнещи (Храносмилателната система) течности за правилната хидратация на мембраните на лигавиците на дихателните пътища, както и отказването на всичко, което е потенциален дразнител (парфюм, цигарен дим, изгорели газове).

Най-надеждният метод за предпазване от АПТ е фармацевтичният. Тук, очевидно, подходящия лекар трябва да се въведе в спорта, за да постави правилната диагноза и лечение. Спортистът / пациентът трябва да се придържа към точната доза на предписаното лекарство за неговото или нейното състояние.

Внимание трябва да се обърне на онези плувци, които се състезават в официални състезания. Някои от лекарствата, които се използват в това състояние са забранени от различните ръководни органи в плуването. Добре е да проверите предварително преди да приемете каквото и да е, което би могло евентуално да даде положителен резултат при допинг тест за забранени субстанции.

На състезател с АПТ може да се предпише бързодействащ, но с относително кратко действие инхалатор като Albuterol (например Proventil) във време до 15 минути преди старта. Но с годините на изследване в реални условия се доказва, че този вид инхалатор дава най-добри резултати, ако се приложи един час преди старта.

Ефективността се доближава до 90% в повечето случаи. Приемането на Albuterol се прави на едно или две отмерени вдишвания, както е предписано, което дава на пациента около два часа максимална защита и до шест часа средна защита.

За съжаление, честата и дългосрочна употреба ще намали ефекта. А ако се приема повече от предписаната доза, това може да доведе до отрицателен ефект върху тялото, като в най-ниска степен може да попречи вместо да подпомогне на представянето.

Следователно, най-добре е този вид лекарства да се използва сако при необходимост (за състезания и / или тренировки). Има лекарства и комбинации с още по-дълго действие, които могат да осигурят спокойствие за цяло денонощие.

Друг вид лекарства, наречени Leukotrien Antagonists (като Sihgulair) могат да имат допълнителен ефект при контрола на АПТ. Прието веднъж на всеки 24 часа, Singulair осигурява по-стабилна защита и е божи дар за много астматици. Когато се добави към режима с инхалатор, може да се постигне почти цялостен контрол върху дихателното затруднение.

Лечението на алергични спортисти включва подтискането на алергичните им реакции. Вдишващите се противовъзпалителни стероидни медикаменти (като Flovent, Vaceril, Rynavort, Aerobid и други) трябва да се приемат ежедневно от началото на алергичния сезон, за да са контролират както алергичните, така и възпалителните компоненти на астмата.

Контрол върху астмата може да се търси с добавянето на още два вида лекарства: противоалергичен назален спрей като Nasalcrom, Nasonex, Vancenase и други, и неседативните антихистамини като Claritin, Clarinex, Allegra и други.

Назалните спрейове помагат да се облекчи задръстването и стабилизират мембраните на лигавиците на носните пътища, което помага срещу субстанции причиняващи астматични пристъпи. Антихистамините действат съвместно и неутрализират потенциалните агенти причинители на астма, които са навсякъде около нас [БР: Авторът не е много точен по отношение на механизмите на антихистамините. Те не могат да неутрализират причинителите на астмата. Всяка алергична реакция е резултат на така наречената реакция на мастоцити клетки. Когато мастоцитите клетки влязат в контакт с алергените, те освобождават хистамин и други алергични вещества. Антихистамините подтискат рецепторите за тези субстанции в съответните клетки и следователно няма алергична реакция.] За тези лекарства е доказано, че увеличават функционалността на дихателните пътища с най-малко 10% при активни физически упражнения. Ново допълнение към този клас е Singulair, който може да помогне да се контролират реакциите на тялото към алергените.

Докато Masters athletes не трябва да се притесняват за допинг тестовете, елитните американски плувци имат своите опасения [БР: Внимавайте, в Европа, елитните плувци се тестуват за допинг.] Преди употребата на лекарства, даден спортист трябва да има медицинско доказателство получено след белодробни изследвания, според което приемът на лекарства е необходим. Не представянето на съответните документи може да доведе до санкции.

Още веднъж, Masters athletes не трябва да се притесняват за това, освен ако не преминат в по-горно ниво на състезания.

Неща, за които да помислите

Плувци с АПТ обикновено трябва да приемат лекарството поне 20 до 30 минути преди тренировка или загрявка, и поне около 1 час преди състезание. Загрявката трябва да се състои от леки аеробни упражнения с около 50 до 60% от максималния пулс.

Решението дали да се вземе повторно лекарството трябва да се вземе индивидуално и да се направи предварително, за да се предотвратят всякакви неблагоприятни ефекти върху другите системи в организма. Разбира се, правилното разпускане след тренировка е задължително поради много причини, включително и контролът върху дишането. И нека не забравяме правилната хидратация по време и след тренировка или състезание (Рехидратация за плувци – поемането на течности при плуването).

Допълнителна информация: Помагат ли инхалаторите за астма

Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer