slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Астмата и плуването

Астмата и плуването

Анализите в Европа и САЩ показват, че плуването е сред най-популярните физически дейности. Поради тази причина е полезно повече плувни басейни да се отворят за достъп на граждани, за да им се позволи да постигнат по-високи нива на физическа активност. Освен тези важни ползи, напоследък се дискутира темата дали плуването не е опасно – не по отношение на давене и инфекции, а по отношение на потенциална връзка между плуването и астмата. Според една хипотеза, страничните продукти от хлорираната вода биха могли да причинят астма у децата (вижте повече). От друга страна, някои автори казват, че плуването може да има положителен ефект върху сериозността на заболяването сред пациентите. (Вижте повече).

Притесненията – ако се потвърдят – биха имали много голямо влияние върху стратегиите за общественото здраве. От друга страна, ако се намери доказателство за това че плуването и астмата не са или са само едва свързани, това би успокоило неоправданото безпокойство.

Беше извършен така наречения мета-анализ върху плуването и астмата, за да се открие отговора на тези въпроси. Мета-анализът комбинира всички налични научни данни по даден въпрос, за да се намери доказателство и заключения (Goodman, M. andS: Hays: Астмата и Плуването: Мета-анализ. J. Asthma, 45:639-647 (2008)).

Първото откритие е, че има повече астматици сред плувците, отколкото при другите спортове. Не е открита връзка (за момента) между посещението на басейна от ранно детство и последвала астма. Не може да се изключи, че астма се развива при елитните плувци заради честите и интензивни тренировки, отбелязват авторите. Обаче, авторите твърдят, че е по-вероятно пациентите с астма да предпочитат плуването. Те са открили неоспорими доказателства, че бегачите и велосипедистите страдат 4 до 6 пъти по-често от бронхоспазми в следствие на тренировките, отколкото плувците. Авторите обясняват, че връзката между страничните продукти от хлорираната вода и астмата, както се предлага от една белгийска група, е много вероятно да е грешна.

Авторите казват, че повечето изследвания за проектирани като сравнителни, където се сравняват подбрани групи субекти, като плувци и бегачи или пациенти с астма и такива без. Друг вид изследвания би довел до по-висока степан на значимост на резултатите. При тези изследвания, подбрани групи субекти се сравняват с контролна група за дълъг период от време (години и десетилетия).

Освен това, приложението на резултатите в кампаниите и плановете за общественото здраве трябва да се прави много внимателно. По-голямата част от изследванията включват елитни плувци и състезатели, а не обикновени плувци (за здраве).

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer