slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Помагат ли инхалаторите за астма

Помагат ли инхалаторите за астма

Tom Dolan страда от астма – като Amy Van Dyken – и трябва да вдишва лекарство преди тренировки и състезания, за да избегне остър бронхиален астматичен пристъп. Без инхалаторът, той и другите спортисти като него не биха могли да спортуват. Лекарството предотвратява свиването на бронхиолите – най-малките продължения на дихателните пътища. Бронхиалната астма се разпространява в световен мащаб – но това не е причината, поради която астмата е станали толкова често срещана, колкото и носенето на очила. С разрешаването на много медикаменти за астма чрез инхалатори през 1992 година, нито един плувец е дал положителен резултат за допинг. Според МОК, около 60% от спортистите използват лекарства срещу астма. Приема се, че само малка част от тях са астматици. Но: Плуването е спорт избран за астматици. Много малки деца са изпращани на басейна поради факта, че влажният въздух намалява астматичните проблеми.

Много здрави спортисти смятат, че инхалаторите за астма трябва да подобряват представянето. Подпомага се дишането и се транспортира повече кислород през белите дробове чрез кръвния поток към мускулите.

Какво мислят специалистите за това? Чрез кръвния поток, лекарствата за астма преминават в урината, където се установява тяхната наличност при допинг тестовете. Но количеството открито в урината е много по-ниско от минималния праг за позитивен тест. Единственото изключение е Prednisone (кортизон), който не може да се приема до три седмици преди състезание. Така, експертите не са под тревога. Повечето от лекарствата имат странични ефекти като гадене или нервност. AmyVanDyken: “Лекарството причинява гадене. Сякаш си изпил 10 чаши кафе. Отвратително е, и все пак не мога да изляза навън без инхалатора.” И най-важното: Повечето лекарства за астма не подобряват представянето. В най-добрият случай се получава единствено плацебо-ефект.

Проблемът е, че много млади таланти виждат своите идоли да използват инхалатори. Внимавайте!

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer