slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Да плуваш като риба – полезни правила за плувци

Да плуваш като риба – полезни правила за плувци

Въведение

През август, 1998 година, публикувахме статия на австралийския журналист Daniel Drollete, отпечатана в британското научно списание: („Да плуваш като риба”, вижте по-долу). Десет години по-късно откриваме, че статията е все още валидна.

Daniel Drollete се опитва да отговори на горещия въпрос дали съществува друг подход към по-бързото плуване освен чрез увеличаването на разстоянието с цел подобряване на движещата сила. Touretski, Popovи страшно много други плувци показаха, че това е възможно чрез намаляване на съпротивлението. Някои наричат този вид плуване „да плуваш като риба”, защото рибите и особено бързите видове оптимизирали съпротивлението и движещата сила. Плувците трябва да разберат как могат да намалят съпротивлението, за да използват движещата сила по-ефективно.

На пръв поглед, принципът „да плуваш като риба” или „рибешко плуване” изглежда убедителен. Обаче, ние определено не сме риби. Ако приемете лозунга буквално, идеята е напълно грешна. Ние не можем да движим телата и крайниците си като рибите. Вместо това, този лозунг може да ни помогне да се движим във водата с лекота, грация и ефективност, както го правят много риби и морски бозайници.

Хидродинамичните закони важат за всичко, което се движи във водата.

Друг „модел”, който често се използва е този на състезателна лодка. Тези лодки са дълги и тесни с цел да се намали съпротивлението. Ако приложите този модел към плуването, трябва да поддържате тялото си издължено, тясно и хоризонтално, за да сведете фронталното съпротивление до минимум. Идеята за състезателна лодка е полезна за да си представим тяло в обтекаемо положение във водата.

Трета тема ще бъде засегната от Touretskiв статията по-долу: темпо загребването и изминато разстояние с едно загребване.

Тази тема предизвика много дискусии главно в САЩ. Идеите на Touretskiбяха приети от „TotalImmersion” за изграждане на бизнес. Основателят на TotalImmersion, Terry, Laughlin, бе упрекнат за това, че е некомпетентен относно състезателното плуване. Плуването като риба и положението на тялото наподобяващо състезателна лодка не бяха нещо, от което състезателят по плуване би могъл да се възползва.

За да илюстрираме тази дискусия публикуваме две писма до редактора на „Плувна техника”, американско списание за плуване. В едно от изданията, Terry, Laughlin публикува статия със заглавието „Да плуваш като риба”.

Gennadi Touretski

Gennadi Touretsk

Alexander Popov 

Alexander Popov

ПЛУВНА ТЕХНИКА: ДА ПЛУВАШ КАТО РИБА

Забравете грубата сила

Ако искате да плувате наистина бързо, спрете да вършеете из водата, отпуснете се и почувствайте водата. Олимпийският треньор Gennadi Touretskiсъветва Daniel Drollete разбие опозицията.

Има унижение, а има и истинско унижение

Докато плувах в местния открит басейн в Канбера, един човек профуча край мен като торпедо покрай влекач. Почувствах се зле. В действителност се олюлях във водата, когато той мина покрай мен, но усещането не трая дълго веднага щом осъзнах, че торпедото беше AlexanderPopov, двукратен олимпийски златен медалист и поставил световния рекорд на 100 метра свободен стил. В съседния коридор проблясваше застрашително обръснатата глава на партньора му по плуване, Michael Klim, който изплува най-бързо 100 метра бътерфлай. Несъзнателно бях доцопал в онази част на басейна, където тези елитни атлети тренират от врем на време за промяна на обстановката от закрития басейн на близкия Спортен институт в Австралия.

Popovсякаш се плъзга без усилие във водата, със свити лакти над главата в класическата позиция за свободен стил, с издължени ръце, които влизаха отпред с елегантна лекота. За разлика от него, Klim се мята напред с прави ръце излизащи от водата в неговата запазена марка на плуване свободен стил „вятърна мелница”. Стилът на всеки един от тях е уникален, но и двамата са световни победители. И двамата са продукт на нетрадиционни идеи на един и същ треньор, GennadiTouretski.

Touretski, една колоритна и понякога противоречива личност, изучава движението на рибите и съставя физични уравнения на бялата дъска в офиса си до басейна, за да обясни принципите на хидродинамиката. Неговият тип научно-базирана тренировка е направил много в подкрепа на идеята, че не грубата сила прави шампиона, а ефективността. Klim и Popov са научени да действат като рибите, да „усетят” водата и да се плъзгат в нея.

Днес натурализиран австралиец, Touretski е продукт на старата Съветска система, при която цели осем учени щяха да контролират изпълнението на националния отбор. Той е бивш шампион по плуване със степен по инженерство и обучение по биомеханика, биохимия, механика на флуидите и спортна физиология. Той е известен с това, че използва необичайни методи, за да представи идеите си: веднъж е занесъл надут презерватив в басейна, за да покаже на своите колеги треньори значимостта на поддържането на неподвижно тяло докато се рита с краката. Когато са спаднати, презервативите цопват във водата, когато са надути – те се плъзгат по повърхността само с леко побутване.

Плувците на Touretski се кълнат в него.Например, идеята е на Touretski за това Klim да премине на стила вятърна мелница. „Направих много лични постижения, откакто той ме накара да направя тази промяна” заявява Klim по-късно. Popovе също толкова ентусиазиран: „Той е причината поради която напуснах Русия”.  Popovи Klim имат статута на поп звезди в Австралия, докато списанията и вестниците приветстват Touretski като човекът, който трансформира върховия ешелон по плуване в Австралия. Но сред цялото оживление остава въпроса: как го правят Touretski и неговите плувци?

Отговорите, казва Touretski докато крачи край басейна, се крият от части в генетиката и от части в техниката. Има тенденция елитните плувци да са родени със определени предимства като супер-ефективен метаболизъм. Някои плувци на дълги разстояния, например, имат сърдечносъдова система, която е в състояние да достави два пъти повече кислород на мускулните клетки в сравнение с здрав млад човек, което им дава предимство още преди да са влезли в басейна.

Олимпийските плувци също са високи и с дълги крайници. Когато ги виждаме на сушата, и двамата плувци на Touretski са високи като върлини, като баскетболисти. Klimе 1,91 метра висок, докато Popov а 1,97 метра може да докоснат дъното на басейна в Канбера и главата му да над водата. Тези двамата са създадени за плуване. Или както Touretski им е казал: „Имате нещо дадено ви от Бог. Трябва да го развиете”. Съгласен съм. Но как?

Има два начина да плуваш бързо, казва Touretski:увеличи силата, която плувците използват за да се предвижват във водата или намали водното съпротивление. И двата подхода опират до техниката, но той смята, че вторият е несравнимо най-добър.

За да се придвижваш по-бързо във водата можеш, например, да увеличиш темпото на загребване. Но тук възниква проблем, заявява Touretski. Скоро ще се измориш. Той цитира един пасаж от любимата си книга, „Как плуват рибите” на зоолога John Videler от Университета Groningen в Холандия, който казва, че консумацията на енергия във водата се увеличава на трета степен спрямо темпото на загребване. С други думи, удвояването на скоростта, с която си движите ръцете във водата изисква осем пъти повече енергия.

Освен това, увеличаването на темпото на загребване неизбежно води до по-къси загребвания, което е в противоречие с поведението на повечето животни. Когато искат да се движат по-бързо, те увеличават измитаното разстояние при всяко движение. Touretski използва видеоклипове в подкрепа на това: конете, отбелязва Touretski, ускоряват като увеличават разстоянието при всяка крачка, а не чрез увеличаване броя на крачките в секунда. Кенгурата правят същото като скачат на двата си крака. Touretski вярва, че плувците трябва да правят така както животните, да се протягат колкото е възможно по-напред, за да направят най-дългото дърпане при всяко загребване. Първият златен медал на Popov на Олимпийските игри в Барселона през 1992 година, предостави доказателство в подкрепа на този подход. Когато победи американския плувец Matt Biondi, Popov покри 50 метра само с 33 загребвания в сравнение с 36 на Biondi.

Така, ако увеличаването на темпото на загребване не е отговорът, какво ще кажете за по-силно (по-яко) дърпане и проправянето на път във водата чрез сила? До 80-те години на XX век, плувците и техните треньори се концентрираха върху силата. Те се вдъхновяваха от механични модели като витла и лопатни колела. Типичният плувец има рамена като български щангист и се набляга върху много тренировки на дълго разстояние, според известния треньор Cecil Colwin, автор на „Плуването в 21-ви век”. Науката биомеханика „е била неправилно фокусирана върху наподобяването на движението на механични задвижващи системи вместо... механизми по близки то естествения полет движещата сила на рибите”, пише той.

Touretski се съгласява с Colwin, по отношение на аргументите базирани на физиката. Хидродинамиката ни разкрива, че съпротивлението зависи от формата и триенето. Делфините плуват толкова бързо защото имат обтекаема форма и защото кожата им е еволюирала до намаляване на триенето като спира образуването на енергопоглъщащи водовъртежи около телата им.

Правенето на вълни

Хората нямат нито едно от тези две предимства. Но истинският проблем на състезатели по плуване е трети вид съпротивление, което се появява на границата между въздуха и водата – съпротивлението на вълните (wave drag). Движението по повърхността на водата неизбежно създава вълни. От физична гледна точка, плувците избутват със сила на водна маса пред себе си за да се издигнат нагоре срещу действието на гравитацията. Това не само, че изисква енергия, но и има непропорционално голям ефект с увеличаване на скоростта.

Проблемът е, че съпротивлението на вълните се увеличава на трета степен с всяко увеличение на скоростта на плуване. И става по-лошо ако плувецът прави резки и неравномерни движения, като да се движи нагоре-надолу във водата или да се движи от ляво на дясно в коридора, защото така се губи още повече енергия като се правят вълни. Поради това, Touretski вярва, че да се опитвате да увеличите скоростта чрез по-силно дърпане във водата е безсмислено след определена точка. „По-голяма движеща сила единствено ще породи по-големи вълни, а не по-висока скорост”, твърди той.

Ако не можеш да подчиниш водата, Touretski доказва, че е по-добре да се научиш как да избягваш спъващото й влияние. За начало, намаляването на триенето с водата е важно. Това една от причините, поради която Klim си бръсне главата. Формата е също един фактор. За плувците това означава да заемат обтекаемо положение с трикове като да натискат главата и гърдите си във водата, и да се завъртат от една страна на друга при всяко загребване, за да имат по-тесен профил. За да избегнат съпротивлението на вълните, Touretski насърчава плувците да премахнат резките движения в загребването си. (Една от другите любопитни последици на съпротивлението на вълните е, че то наказва повече ниските плувци отколко техните по-високи конкуренти.)

За да постигнат техника с намалено съпротивление, плувците на Touretski са тренирани да подобряват своя баланс, движение и „усещане” за вода. По време на тренировка се набляга върху качеството на изпълнението, отколкото върху преплуваното разстояние. Неговата идея е, че с постоянно повтаряне, прецизно тренираните движения стават втора природа – като рефлекс.

За да действа правилно, този метод на тренировка изисква педантично точно внимание към детайлите. „Ако не можеш да го направиш точно както трябва, не го прави изобщо,“ казва Touretski. Той предпочита плувците му да направят малко дължини, но правилно, отколкото много дължини неправилно. Touretski и плувците му говорят за „памет на мускулите”.

Толкова много време е отделено на правилната техника, че по Олимпийските стандарти, Klim, Popov, и останалите от групата на Touretski имат относително спокойни тренировки, макар че те плуват около 70 километра на седмица. За странични наблюдатели този метод изглежда странен. Американският треньор, Bill Irwin, веднъж заявил пред репортер: „Popovплува дълги серии с педантична прецизност на загребване и красиво плавно предвижване. За три седмици, не го видях да направи и една дължина, която да изглежда тежка.”

Бавното върши работа

Част от това, което видяхме е методът на Touretski за „супер-бавно плуване”.

Touretski демонстрира като се разхожда из офиса си в прекомерно забавено движение. Като се движи наистина бавно, той трябва да се концентрира върху точното поставяне на всеки мускул. Балансът става основен. „Хората са по-неустойчиви, когато се движат много бавно и трябва постоянно да прехвърлят тежестта си за да оправят баланса си,” заявява той. Същото важи и за басейна, и когато плувците могат да се движат гладко при много ниска скорост, те ще могат да се движат още по-гладко при по-висока скорост.

Супер-бавното плуване също принуждава плувците да се концентрират върху изпъването на ръцете колкото се може по-напред,за да постигнат максималното от всяко загребване. И това подобрява способността на плувеца да се отпуска при по-висока скорост. Когато си абсолютно сигурен, че дланите и ходилата ти ще бъдат на точното място в точното време, тогава име по-малко необмислени движения и се губи по-малко енергия по време на състезание. Отпускането често е пренебрегвано, но великият американски плувец Johnny Weissmuller веднъж каза, че „най-голямата тайна на свободния стил е отпускането при максимална скорост”. (Weissmuller се помни днес с холивудския образ на Тарзан, но до появата на Popov, той беше единственият плувец, който е печелил златни медали на дисциплината 100 метра свободен стил в две последователни Олимпиади.) Touretski доразвива: „Не всички мускули се включват по едно и също време. Има вълна от мускулни контракции или отпускане едновременно.” Да се научиш да отпускаш мускулите, които не се използват пести енергия и предотвратява настъпването на умора.

Плуването на бавна скорост също помага на плувеца да изостри изключително важното интуитивно „усещане” за водата, за да предвиди, контролира и манипулира нейния поток. Плувците стават много загадъчни, когато описват тази способност, като артисти описващи „добро око” за рисуване. За плувеца, „усещането” ти помага да разбереш кога си хванал правилно водата с дланта си и си придвижил тялото си напред с минимално съпротивление.

Ако супер-бавното плуване не помогне да се развие това чувство, Touretski опитва противоположния подход, като използва машина за теглене. Тя тегли плувците във водата с висока скорост така, че те получават засилено усещане за това какво се случва, когато разположат ръцете и краката си правилно. Това е като да си държиш ръката през прозореца на движеща се кола – когато дланта ви е вертикална усещате съпротивлението на вятъра да я натиска. Завъртете я на 90 градуса и ръката ви ще пори въздуха.

Методите на Touretski са предназначени да оптимизират това, което той нарича „трите R”: обхват на загребване (stroke range), отпускане (relaxation) и ритъм. Ритъмът е важен, за да се намалят резките движения във водата. Когато дланта на плувеца влиза във водата, скоростта на тялото му се увеличава, когато излиза от нея тялото му се забавя. Като едноцилиндров двигател, това води до неравномерна движеща сила. Колкото по-големи са промените, толкова повече енергия се губи.

За да се поддържа постоянна скорост, едната ръка трябва винаги да е във водата когато другата излиза от нея,така че движението е подобно на това генерирано от двуцилиндров двигател, при който едното бутало задвижва двигателя, докато другото се възстановява. За да накара ръцете им да се движат в синхрон, Touretski кара своите плувци да се упражняват с каяк, където те стоят на борда на басейна с гребла за каяк и предприемат въображаема обиколка. Popov показва как, докато гребе, едната ръка прави противоположното движение на другата. Още веднъж плувците на Touretski се упражняват по този начин докато техниката им не стане втора природа.

Тези необичайни упражнения и тренировъчни методи явно имат успех. Плувците на Touretski не хабят много енергия в правенето на вълни. Освен доказателствата за неговия успех, едно изследване на Sergei Kolmogorov, главен учен към руския отбор, показа, че гладката техника на Popov му позволява да консумира 30 процента по-малко енергия отколкото при други плувци, които се движат със същата скорост.

Touretskiсе надява да подобри плувната техника на своите плувци дори още повече.„Мисля, че Michael (Klim) ще изглежда по-добре с времето. Той още се учи, още израства. Боря се за красива техника,” заявява той. „Красотата и съвършенството са доста близки.”

DanielDrolletteе журналист на свободна практика на научна тематика в Австралия от дружество Fullbright.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer