slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плуване в океана: най-значимите опасности

Плуване в океана: най-значимите опасности

Въведение

Повечето хора споменават акулите на първо място, когато ги попитат да назоват най-значимата заплаха за плувците. За разлика от тях, спасителите на големите плажове посочват на първо място теченията и разбиващите се вълни. За плувците, които плуват навътре (БР: а в нашата страна дори и край брега), съществува риск да бъдат ударени от лодки и джетове. В тропическите морета, определени животозастрашаващи видове медузи са в изобилие, ако водата е чиста, акулите не са толкова опасни, колкото си мислят някои хора.

Течения и разбиващи се вълни

Повечет инциденти с удавяне са причинени от големи разбиващите се вълни и отливни течения, които завличат плувците навътре в открито море. На пясъчните плажове, отлични и опитни плувци могат да се справят дори с големи вълни (вижте снимката по-горе). Обаче, никога не влизайте сами и стойте по двойки възможно най-близо един до друг. Рискувате никой да не може да ви помогне ако възникне проблем, освен някой бдителен спасител да ви спаси със сърфа си.

Съвети за безопасност:
- Високите разбиващи се вилни и големите вълни са само за експерти
- Винаги бъдете с лице към океана
- Информирайте приятелите си на плажа, спасителите и местните водни спортисти
- Прочете и се съобразявайте с предупредителните знаци
- Наблюдавайте разбиващите се вълни поне 15 минути
- Ако изпитвате съмнения, не влизайте

Безобидно изглеждащата вълна не означава, че не се крият опасности. Отливните течения могат да завлекат плувци на километри от брега. В Средиземно море и други оградени със суша водни басейни, където приливът и отливът са по-слаби от около половин метър, няма риск от отливни течения освен при някои специални случаи (фиорд например). В Атлантическия и Тихия океан, шансът да попаднете на силни течения е много голям. За да научите за приливоотливните течения, попитайте местните плувци, сърфисти и гребци. Повечето плажуващи и дори спасителите не са запознати с условията навътре от брега.

Кораби, лодки и джетове

Корабите, лодките и джетовете са основна заплаха за самостоятелните и опитни плувци. Представете си, че те не ви видят, когато слънцето е ниско над хоризонта (има отблясъци). Докато вие можете добре да видите по-големите кораби и можете да разберете накъде са се насочили (като проверявате на кратки интервали), това не важи за лодките и джетовете. В туристическите обекти и ваканционните курорти, където любители плават наоколо и управляват лодки, може да стане наистина неприятно. Ако водният трафик е натоварен, не влизайте във водата или плувайте на групи или наемете ескортираща лодка. Ако изпитвате съмнения, не се отдалечавайте от брега на повече от 20 до 50 метра. Плувка в светъл цвят или балон увеличават видимостта.

Съвети за безопасност:
- Избягвайте трафика с големи кораби и лодки (пристани, кейове)
- Носете светла плувка и влачете надут балон
- Плувайте на групи или с ескортираща лодка
- Стойте близо до брега

От ляво на дясно:
- Carybdeasp.
- Chiropsalmus sp.
-
Chironexfleckeriiс пипала дълги до 5 метра (Австралия, от септември до януари)
- Португалски „Боен кораб” (Physaliasp., „Синя бутилка” с пипала до 10 метра

Медузи

Обикновено хората не споменават медузите на първо място, когато ги помолят да назоват опасностите в морето. В тропическите морета и океани, повече хора загиват от медузи, отколкото от акули. Медузите, които обитават студени води и средиземноморието причиняват лошо ужилване (опарване), което рядко е животозастрашаващо. Смъртоносните медузи съществуват единствено в тропическите води (географско местообитание):
- Португалският „Боен кораб” (снимката по-горе: най-отдясно)
- Кубовидните медузи (снимката по-горе: трите медузи на черен фон)

Кубовидната медуза Chironexможе да убие човек за 3 минути, дори и ако незабавно се приложи медицинска помощ (респираторна парализа, сърдечен арест, мускулна парализа). Chironexсъществува в тропическите води на Австралия, Индонезия и Малайзия. Други кубовидни медузи са в изобилие в цялата тропическа част на Тихия океан. Някои видове причиняват проблеми само за два дни. В Хавай, например Carybdeaе рискова само 7 до 9 дни след пълнолуние (не успях да намеря причината). „Бойният кораб” са оборудвани със структура наподобяваща платна, което им позволява да плават с вятъра. Те са проблем за плажовете с ветрове откъм морето. Дори отровата им да не е смъртоносна като тази на Chironex, ефектът на тропическите медузи може да доведе до удавяне в резултат на анафилактичен шок, мускулна парализа и сърдечносъдов колапс, ако не стигнете до плажа или лодката в рамките на минути.

Съвети за безопасност:
- Попитайте плажуващите и спасителите за съвет
- Плувайте близо до брега
- Ако сте ужилен, измийте мястото колкото се може по-скоро и с максимално гореща вода (токсините са чувствителни на топлина)
- Намажете с оцет за да обезвредите жилещите клетки
- Вземете антихистамини

Акули

През 2002 година, в цял свят са регистрирани 86 нападения на акули, от които 60 не провокирани. Около 10 души са загинали. Броят на нападение на акули бавно нараства, вероятно защото повече хора се занимават с водни спортове (гмуркане, сърфиране, плуване).

За разлика от мнението на повечето хора, акулите имат отлично зрение. В повечето случаи те „атакуват”, за да ви проверят. Хората не са плячка. Те ви оставят след първото захапване („удря и бяга”). За съжаление, подобни захапвания често са фатални (голяма загуба на кръв). В други случаи, те защитават своята територия („блъскат и хапят”). Много незначителна част от атаките са водени от инстинкта за хранене („промъкване и сграбчване”).

Съвети за безопасност:
- Избягвайте мътните води
- Излезте от водата, ако е забелязана акула, ако имате открита рана или ако някой лови риба наблизо
- Опитайте се да не изглеждате като храна за акула (плячка). Според учените биолози, сърфистите приличат на костенурки и тюлени.
- Ако срещнете акула запазете спокойствие (ако акулата минава покрай вас или се върти в кръг), без резки движения, не се опитвайте да избягате. Заемете вертикално положение (плячката се опитва да избяга в хоризонтално положение). Ако акулата нападне, опитайте се да я ударите в очите.

Допълнителна информация

- Опасни разбиващи се вълни
- Заплахи на плажа
- Опасни плажове: Световна карта на заплахите по плажовете (геология, морски организми, вълни, замърсяване)
- Обща информация за медузите
- www.sharkinfo.ch
- www.sharkattack.com

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer