slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Рискът от болкоуспокояващите в спорта

Рискът от болкоуспокояващите в спорта

“Атлетите трябва да вземат под внимание рисковете свързани с приемането на болкоуспокояващи и при спортуването” заявява списанието на Германската медицинска общност в началото на една скорошна статия. Злоупотребата с болкоуспокояващи сред аматьори и елитни състезатели се появи в заглавията за първи път през 1998 година, когато за 35% от участниците в Швейцарския маратон „Jungfrau” се установи, че са вземали аналгетични медикаменти преди и по време на състезанието.

Определено ситуацията не се променила – напротив, вярва се, че приемането на аналгетици от състезателите е толкова разпространено, колкото вземането на витаминни таблетки. Няма изследвания за приема на болкоуспокояващи сред плувците, но се вяра, че злоупотребата е по-слабо разпространена, отколкото при по-тежките и отборните спортове. Обаче, не знам броя на по-възрастните плувците – особено тези на средна и по-голяма възраст – които страдат от болки в раменете и колената и приемат хапчета, за да продължат да плуват.

Статията в немското списание набляга на риска от увреждане на бъбреците, който може да се появи независимо от вида на аналгетиците, защото бъбреците трябва да изхвърлят субстанцията и / или нейните метаболити. Бъбреците на състезателите са изложени дори на по-голям риск заради намаленото образуване на простагландин и изпотяването, което води до по-концентрирана урина.

Спортистите, които приемат лекарства, трябва допълнително да поемат вода и сол: потта и урината са съставени от вода и сол. Приемането само на вода допълнително затруднява работата на бъбреците.

Авторите подчертават, че спортистите могат да приемат болкоуспокояващи за кратък период от време освен, ако не е предписано друго от лекар. Те се съветват да пият много вода с натриев хлорид (около 1 грам на литър).

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer