slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Витамините в спорта

Витамините в спорта

Въведение

Приемането на витаминни добавки е обичайно за спортистите. Ако се следват указанията за здравословна диета, която покрива калоричните разходи, консумираните витамини са достатъчни. Само определени рискови групи от населението се нуждаят от витаминни добавки – спортистите в действителност не спадат към тези групи. Витаминните добавки за атлети могат да бъдат оправдани в специални случаи. Очакването от дългосрочното приемане на витаминни добавки е да се предотврати дефицит на витамини, който да повлияе лошо върху представянето. Продължителната консумация на високи дози от определени витамини носи някои рискове, както е показано по-долу.

Моля отбележете: Витамините не подобряват плувното представяне (Имат ли добавките положителен ефект при плуването?).

Витамин B Комплекс

Bвитамините са важни за спортистите. Ако приемът на калории е достатъчен и диетата се състои от месо, зърнени храни, картофи и бобови растения, нуждата от този витамин е напълно покрита. При спортовете, където ниското тегло е предимство, недостигът на витамини е широко разпространен. Спортистите, които приемат много захар чрез храната и напитките, също могат да страдат от дефицит на витамин В комплекс. Приемането на повече от 0,5 грама от витамин В6 (pyridoxine) на ден за период от няколко месеца може да доведе до невротоксични последствия. Високи дози ниацин може да разстрои метаболизма на мазнините.

Антиоксидантни витамини (А, С, Е, бета-каротин)

Дефицитът на тези витамини увеличава рискът от артериосклероза и рак и може да увреди имунната система. Дефицит може да се развие, когато приемът на калории не отговаря на изискванията на тялото или ако се консумират твърде малко плодове и зеленчуци. Не е ясно, дали спортистите се нуждаят от по-високи количества. Предозирането има отрицателен ефект. Атлети, които спортуват интензивно и приемат допълнително витамин Е, са по-податливи на грипни инфекции. Докладвано е, че предозирането с антиоксидантни витамини е свързано с по-висока смъртност. Приемането на по-големи количества от 0,5 грама на ден от витамин С за дълъг период от време може да доведе до камъни в бъбреците; за повече от 3 грама на ден е доказано, че предизвиква диария. Излишъкът от витамин Е, който е мастно-разтворима субстанция, не може да се изхвърля чрез урината. Това може да доведе до токсичен ефект и повишено кървене.

Източник: Hipp, A.A. und Nieß, A.M.: Vitamine im Sport – Nutzen oder Risiko? Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin. 59(3):76-77(2008)

Връзки

Имат ли добавките положителен ефект при плуването?

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer