slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Физическата форма, която трябва да се избягва

Следният материал е адаптиран от една моя статия, която се появи в RunnerTriathleteпрез май 2004 година. Тя започна като отговор на въпрос зададен във форума на H2OustonSwims.orgотносно това дали даден човек трябва или не трябва да плува сам много, за да „влезе във форма” преди да се присъедини към тренираща група, или казано по друг начин – да работи с треньор.

Аз определям „влизането във форма” за всяка спортна дейност като постигане на достатъчно добро метаболитно състояние, което да ви позволява да използвате желания набор от умения, при желаната интензивност за желаната продължителност от време. Ключът тук е частта с „желаният набор от умения”.

Уменията необходими за отлично плуване (да се надяваме, че това са вашите „желани умения”) изискват употребата на много специфични мускулни влакна и движения. По-слабо ефективното плуване използва по-различни мускули и движения, отколкото при отличното плуване. Умението да плувате отлично се постига чрез повтаряне на движенията за отлично плуване при различна интензивност и продължителност от време. И обратното, изпълняването на по-слабо ефективна плувна техника води единствено до увеличаване на нивото на тренираност на онези специфични мускули, които се използват при по-слабо ефективните движения.

Много плувци правят похвалната първа стъпка, като когнитивно се запознават с основата на плувната техника чрез статии, книги и видеоматериали. Трудният момент настъпва, когато предприемат втората стъпка и се опитват да превърнат това когнитивно знание в интуитивно такова, а именно придобиването, изчистването и създаването на навици при физическите умения, които са необходими за високоефективно предвижване във водата.

Хората често се притесняват, когато стане въпрос за присъединяване към група от плувци, или с други думи да плуват под наблюдението на треньор докато „не са във форма” и решават първо „сами да се подготвят”. Съществува обаче проблем при този подход особено, когато действието включва сложна комбинация от прецизни двигателни умения. Плуването е точно такава дейност.  

Дори и с огромни знания в резултат на четене и гледане на клипове, когато се занимавате самостоятелно това означава да разчитате изцяло на себе си за обратна информация относно техниката, което може да бъде или може да не бъде много точно. За някои хора, това работи приемливо добре – особено при онези, които са много добре организирани, с интензивно аналитично мислене и строго дисциплинирани (Ако си водите подробни записки, когато гледате видеоклип, четете книга или статия свързани с плуването или посещавате семинари, може би попадате в тази категория). За повечето обаче, наличието на опитен треньор да ви напътства и наблюдава и да ви дава обратна информация значително ще скъси кривата на учене. Колкото по-рано намерите треньор, толкова по-добре.

Поемането по „вашия собствен път” често води до забравянето на наскоро усвоените умения и заменянето им с по-ефективни веднага щом започнете работа с треньор. Това означава, че голяма част от „формата”, която се придобили преди вече не е приложима при новите умения.

Ако все пак наистина решите да поемете по самостоятелния път, полезно ще е да прекарате известно време да наблюдавате групата, към която евентуално ще се присъедините или да говорите с треньора. Уверете се, че треньорът използва същата парадигма и терминология като тази, с която планирате да работите. Ако не, колкото повече се занимавате самостоятелно, толкова по-труден ще е преходът. Ако възнамерявате да се присъедините към група, обмислете възможността за няколко самостоятелни занимания с вас преди първата групова тренировка (също така очаквайте и да си платите за това). Това ще ви помогне да се уверите, че поне изграждате основата на правилните умения за по-късното им приложение в желаната група.

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer