slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Заемете позиция

(или безплатна скорост за всички)

Преработена статия публикувана за първи път в Schwimmvergnügen през 1994 година.

Мантрата

„Ръка върху ръка, китка върху китка, глава притисната между изпънатите ръце, стегнете дупето, притиснете кръста си назад към въображаема стена и краката в шпиц!”

Чували сте това милион пъти. И все пак продължавате да се оттласквате от стената с ръце малко или много поставени пред вас, отдалечени една от друга, с глава вдигната нагоре, за да гледате накъде отивате, с голя вдлъбнатина в областта на кръста, с отпуснати пръсти на краката. Ние наричаме това позиция „Супермен”.

„Чакайте малко, тренер!” казвате вие, „Ръцете ми са прибрани една до друга – аз не се правя на Супермен!” Добре, вероятно ръцете ви наистина са прибрани с едва препокриващи се „пръсти върху пръсти”. Но китките ви са встрани, лактите под ъгъл от 60° или повече, все още гледате напред и има достатъчно място между ръцете и ушите ви, та да мине цял пасаж от рибки. Тази позиция с нежност наричаме „Бърза”

Знам, че всеки един от вас знае как да заеме напълно обтекаемо положение във водата. Всеки един без изключение може да демонстрира обтекаемата позиция докато стои на едно място.

Тогава ‘що не го пра’ите?

Защо тогава е толкова трудно да го демонстрирате всеки път, когато се оттласквате от стената?

Две неща:

Първо, това изисква физическо усилие. Ако не сте много гъвкави, ще откриете, че наистина трябва да се изпънете, за да заемете Позицията. Но, както при всички разтегателни упражнения, колкото повече време прекарвате в тази Позиция, толкова по-лесно става. В идеалния случай, ако прекарвате достатъчно време в заемайки Позицията, накрая тя ще се превърне в естествена за вас. Достатъчно е да се каже, че колкото ви е по-трудно да заемете Позицията, толкова по-важно е за вас да го правите често и за продължителен период от време.

Второ, изисква се умствено усилие. Докато вашата невромускулна система се пригоди да заема Позицията незабавно и автоматично, когато се оттласквате с краката от стената, ще трябва да правите малко мозъчно усилие на всеки 25 метра, за да задоволите фантазиите на вашия треньор.

Ня’а по-добро упражнение

Всяка стена ви предоставя отлична възможност да заемете „обтекаемо положение”. Трябва да приемете всяка стена като платформа, от която можете да се оттласнете с кеф заемайки Позицията. Заемете Позицията всеки път, когато се оттласквате от стена. Задръжте това положение на тялото, при което има минимални съпротивителни сили, докато не забавите до нормалната плувна скорост – само тогава има смисъл да излезете от Позицията и да започнете с плувните движения. И ако сте сериозни и искате това да ви стане навик, ще се уверите, че вече не правите обръщания и оттласквания по начина по който бяхте свикнали (като Супермен или в Бърза позиция).

Каква е печалбата?

„Звучи сякаш трябват доста усилия. Какво ще ми е ползата от всичко това, тренер?” опявате вие, като търсите начин да се измъкнете. Няколко неща ми идват на ум:

Намаляване броя на загребванията. След като изчистите вашата Позиция (направите я по „обтекаема”), ще откриете, че изминавате по-голямо разстояние, без да забавяте толкова много. Това ще ви помогне да загребвате по-малко на брой пъти за всяка дължина (което, се надявам, че ви убедихме да преследвате като заслужаваща си цел).

Какво ще кажете за пестенето на енергия? Плъзгането на дълго разстояние след оттласкването изисква по-малко енергия, отколкото плъзгането на късо разстояние и изплуването на останалата част от пътя.

А гъвкавостта? Колкото по-често заемате Позицията и оставате в това положение за по-дълго време, толкова повече напредвате в това да сте в състояние да заемете обтекаемо положение без много усилия. „Самото й изпълнение” ще ви направи по-гъвкави и по този начин повторението на това – все по-лесно. Съвет: ако наистина трябва да се напрегнете, за да постигнете тази Позиция, приемете това на индикатор, че трябва да я правите много по-често.

А скоростта? Ще правите по-бързи салта по време на тренировките. Ще се движите по-бързо след оттласкването от стената, което ще се даде резултат като по-добри времена. Печалбата от експлозивно мощното оттласкване от стената, което вече сте направили с намаляване на съпротивлението чрез идеално обтекаемо положение е всъщност получаването на безплатна скорост. Вече сте свършили работата – сега просто берете плодовете на усилията си.

Наградата при състезанията? Ще правите по-бързи обръщания по време на състезания. Ако наистина заемате отлично обтекаемо положение на тялото, навикът ще се прояви и ще го правите, без да се замисляте всеки път при оттласкването от стената по време на състезание, което ще се превърне в по-добър резултат.

Подобряване на техниката на загребване? Макар и да звучи странно, усилието вложено в плъзгането в обтекаемо положение, а не загребване, ще подобри загребването при всички стилове. Разбира се това звучи твърде хубаво, за да е истина, но просто помислете. Всеки стил изисква от нас да достигнем положения на крайности при гъвкавостта на раменете. А изтягането в обтекаемо положение е отличен начин за подобряване на гъвкавостта. Следователно, с подобряването на оттласкването и гъвкавостта, подобряват се и загребванията при стиловете.

Факторът да си готин? Вероятно най-важното, отличните умения в обтекаемото положение, които се използват, логично ще ви направят да изглеждате наистина като елитен „плувец”, изключително добре подготвен, в наистина професионалния смисъл на думата. В края на краищата, не е ли това истинската причина да се опитвате да правите повечето неща в басейна правилно? В моята книга, това е толкова добра причина, колкото всяка друга.

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer