slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

По-добро ритане

Преработен отговор на анкета на треньори за подобряване на скоростта при ритането публикувана в SwimsMagazineпрез 1999 година.

Първо, отървете се от дъската! Бързото предвижване във водата основно е упражнение за намаляване на съпротивлението. Легнете на една страна във водата, като долната ръка е изпъната напред, а горната е прибраната към тялото. Носът ви трябва да е насочен право нагоре, само лицето ви трябва да се подава над повърхността. Белите ви дробове са единствената част от тялото ви, която наистина плава добре и колкото по-силно ги натискате надолу, толкова по-силно водата ще ви бута обратно нагоре. Натиснете достатъчно силно, за да повдигнете бедрата си на повърхността, като част по дължината на горната ви ръка се подава над водата. Резултатът е позиция, в която ръката, главата, рамената, бедрата и кракатът са в хоризонтално положение на повърхността – нарича се „балансирана” позиция лежейки на една страна. Това е най-обтекаемото положение на тялото, с най-малка площ на съпротивление, в която можете да застанете. Веднъж щом изградите добро усещане за баланс като лежите на една страна, ще станете по-бърз плувец с крака, който изразходва по-малко енергия!

Само да вметна – когато ритате с дъска, вие учите тялото си да плува по-скоро по нанагорнище, отколкото в обтекаемо положение. Искате ли да плувате по нанагорнище?

Второ, най-добрите в ритането имат отлична гъвкавост на ходилата (както в положение „шпиц”). Макар че глезенът е най-трудната за разтягане става, постоянното и упорито разтягане на глезена може наистина да се отплати! Отличната гъвкавост в глезените поставя ходилата ви отлично положение за създаване на задвижващи сили във водата и ви позволява да ритате от бедрата, а не само от колената.

По мое мнение – може би, и често се случва, да греша.

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer