slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Ефективно плуване на свободен стил

Ефективно плуване на свободен стил

Следващите девет снимки показват пълния цикъл при свободния стил заедно с текст.

Всъщност, цикълът при свободния стил показан по-долу е упражнение,което служи като основа за овладяването на гладкото плуване при свободния стил по един лесен начин. Това е техниката на плуване на IanThorpeи Grant Hackett (Анализ на плувната техника на Grant Hackett и Ian Thorpe). Ако искате да научите тази техника, бъдете търпеливи. Ако се упражнявате 1 – 3 пъти седмично, ще са ви необходими два месеца, за да я овладеете перфектно. Упражнявайте се да плувате на една страна много често (1 – 3 фази). Завъртайте тялото си бавно от едно положение до следващото (или отново обратно в първоначално положение) и се опитайте да усетите какво прави вашето тяло.

Целта е да усетите как тялото ви се плъзга и да плувате бързо или по-бързо с по-малко загребвания за една дължина. Бройте колко пъти загребвате.

Ефективно плуване на свободен стил

Идеален баланс във водата: Плувайте на лявата си страна, дясната е на повърхността, само лицето се показва над водата за вдишване, лявата ръка е изпъната напред пред тялото ви. Това е най-доброто положение на тялото за плъзгане. Чувствате се в безтегловност.

Съвет: това е идеално упражнение на начинаещи в тази плувна техника на свободния стил– ритайте на една страна. Ако ритането ви е слабо, използвайте плавници (Tritan или Zoomers).

Ако искате да плувате наистина бързо, спрете да се борите с водата, отпуснете си и усетете водата, Олимпийският треньор Gennadi Touretski (Popov и Klim) ни съветва:

- Да плуваш като риба: Gennadi Touretski обяснява тайните на Popov и Klim

- Защо положението на тялото и балансът са решаващи

- Плувайте по-бързо с добро положение на тялото

- Основни упражнения за подобряване на вашия баланс във водата

Ефективно плуване на свободен стил

След това завъртете лицето си настрани. Трябва да виждате повърхността отдолу. Запазете балансираното положение. Ако се почувствате некомфортно, завъртете лицето си нагоре отново. Следващата стъпка е гледате надолу към дъното на басейна.

Ефективно плуване на свободен стил

Обърнете внимание, че гледате към дъното без да губите баланса. Тялото ви е изпънато по хоризонталната линия. Дясната ви ръка се показва на повърхността.

Важно: Главата ви е винаги скрита под водата.

Ефективно плуване на свободен стил

Сега започвате пренасянето (възстановяването) на дясната си ръка. Усещането е същото, както когато си вадите ръката от джоба. Гледайте към дъното на басейна, балансиран и все още лежейки на лявата си страна.

Ефективно плуване на свободен стил

Вие сте в перфектен баланс, издължен, отпуснат и обтекаем. По средата сте на пренасянето на дясната ръка.

Ефективно плуване на свободен стил

Мислете си за дънер във водата. Използвайте силните мускули на тялото, за да започнете завъртането от лявата си страна на дясната – веднага щом вкарате дясната си ръка във водата. Започнете да дърпате с лявата си ръка. Завъртете тялото си (около осовата му линия) като дънер. В този момент може би ще ви заинтересува понятието плуване в предния квадрант, “Правилно темпо на загребване при плуване Свободен стил” и „Плувна скорост и дължина на загребване”.

На този етап от цикъла помислете за разстоянието между брадичката и лявото рамо. Следващата снимка показва как главата ви започва да се върти за вдишване заедно с тялото ви (ако решите да вдишате), и че брадичката ви е притисната плътно към рамото.

Ефективно плуване на свободен стил

Мислете си за дънер във водата: Използвайте силните мускули на тялото, за да започнете завъртането от лявата си страна на дясната – веднага щом вкарате дясната си ръка във водата. Започнете да дърпате с лявата си ръка. Започнете да завъртете тялото си (около осовата му линия) като дънер.

Ако решите да не вдишвате за един или повече цикъла, главата не се завърта заедно с тялото. Вместо това винаги гледате право надолу към дъното на басейна, докато решите да вдишате.

Ако решите да вдишате,главата се завърта заедно с тялото сякаш брадичката е фиксирана към рамото с гумена лента.

Ефективно плуване на свободен стил

...завъртането на тялото като дънер продължава – вижте как главата ви трябва да се завърта заедно с тялото ви.

Ефективно плуване на свободен стил

Завършвате там откъдето започнахте, само че вече лежите на дясната си страна. Направете пауза в положението с перфектен баланс на тялото, за да си поемете въздух преди да обърнете глава с лице към дъното на басейна и да започнете цикъла отново, но в обратната посока.

Ако успеете се справите с това, упражнението продължава. След това се опитайте да сглобите отделните фази с плавно преминаване без дори за миг да губите баланса си и правилното положение на тялото във водата. И още нещо: накрая това трябва да става бързо. Давайте!

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer