slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Свиване и обтекаемо положение – упражнение за ускоряване на салтото

Тренирани мускули: Централна част на тялото

Значимост за плувците: Това упражнение ще ви помогне както при салтото, така и при заемането на обтекаемо положение на тялото след това, чрез съчетаването на динамична гъвкавост и подсилване на централната част на тялото.

Изпълнение: Седнете на тренировъчна постелка, като балансирате само върху дупето. С крака сантиметри над земята и ръце около пищялите, балансирайте централната част на тялото като бързо се изпънете в обтекаемо положение. Когато ръцете и краката ви са максимално изпънати, задръжте за секунда, преди бързо да се свиете в първоначалното положение. Направете 10 – 15 повторения.

Съвети:

- В обтекаемо положение, единствените неща, които докосват земята трябва да бъдат тялото и дупето ви; уверете се, че главата, ръцете и краката ви са на около 5 сантиметра над постелката.

- Внимавайте да не извиете долната част на гърба си твърде много, за да заемете обтекаемото положение, тъй като това може да доведе до травма. Стремите се да запазите неутрално положение на гръбначния стълб, в областта на централната част на тялото (долната част на гърба да не се извива твърде много, но и да не е легнала изцяло на постелката).

- Не се опитвайте да „изхвърлите” ръцете си напред за да заемете отново свитото положение. Използвайте чистата сила на централната част на тялото, за да се изправите.

- Отначало се опитайте да го правите бавно няколко пъти и напредвайте до скоростта във видеоклипа, когато заякнете.

Автор: Felix Gmunder
Източник: SVL

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer