slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Съвети за мързеливи плувци #2

Повечето плувци знаят КАКВО трябва да правят, за да се движат по-бързо. Проблемът е, че има ОГРОМНА разлика между това да знаеш... и да ПРАВИШ. Ако всичко, което трябва да направим е беше да ЗНАЕМ... след това да ПРАВИМ, треньорите нямаше да повтарят едни и същи неща отново и отново, и нямаше да има нужда от DVD-та или упражнения или статии или от този сайт. Ако оправданието ви да не го ПРАВИТЕ е, че сте мързеливи, ние направихме една серия, която поне ще ви направи БЪРЗ мързелив плувец. Ето и съвет #2от тази програма от 7 части.

Не се протягайте над главата със свит лакът при Гръб!

Сигурно сте чували треньорът ви да казва стотици път: „Не се протягай със свит лакът над главата при гръб – това те кара да се извивате като змиорка в басейна. Добре. Ако това наистина е така и ако най-краткото разстояние между две точки е правата линия, защо толкова много плувци продължават да свиват лакти над главата и плуват на зигзаг в басейна? В действителност е много лесно да се обясни. Те се престарават! Само ако бяха ПО-МЪРЗЕЛИВИ, може би щяха да се движат по ПРАВА ЛИНИЯ.

Повечето плувци имат инстинктивно желание да изтласкват колкото се може повече вода. Те търсят НАЙ-ТРУДНИЯ начин, за да придвижат ръката си във водата, като си мислят през цялото време, че „ако е трудно, значи е правилно”. Заради това, много начинаещи плувци е загребват с ръце свити в лактите много над главата при Гръб. Те извиват телата си и се протягат над главите си, като си мислят, че това ще им помогне загребат много вода. Проблемът е, че при това положение се създава слаб ъгъл за начало на загребването. Може да ви изглежда правилно, защото се усеща, че е ТРУДНО да се прави, но това е един от случаите, в които по-малкото е по-добре.

Твърде голямото протягане със свит лакът ви избутва по-скоро настрани, отколкото напред. Това също така ви пречи да правите завъртането по надлъжната ос.

Решението... вкарвайте ръката си изпъната право над рамото.

Лесно е да се напише и да се каже, трудно е да се направи. Ако свивате ръката си в лакътя над главата от известно време, при отказването от тази част в загребването ще се чувствате сякаш не правите абсолютно нищо. Отначало ще ви се струва доста странно, сякаш се опитвате да посечете водата, но накарайте някой приятел да види колко надалече в действителност влиза ръката ви във водата. Има шанс да не усещате това което ви казва вашият приятел.

Когато пробвате това за първи път, представете си, че се опитвате да докоснете разделителното въже в коридора при ВСЯКО загребване. Това ще постави ръката ви по-встрани и вече сте готови.

Съвети за мързеливи плувци #2

Поставянето на ръцете право (и изпънати) над рамената има следните предимства:
1. По-добро завъртане на тялото (около надлъжната ос)
2. По-лесно и по-бързо вкарване на ръката
3. Ръката ви започва истинското загребване по-рано
4. Движите се по права линия в басейна
5. Вкарвате ръката във водата с по-голяма СИЛА, което ви позволява по-дълбоко „хващане” на водата
6. Изглеждате много по-готини, отколкото като се кривите

Вкарването на ръката право над рамото ви позволява да плувате по-лесно, и много по-ефективно. Не губете енергия да загребвате повече и по непродуктивен начин само защото искате да се напрягате. Бъдете мързеливи и се уверете, че в движенията ви има смисъл.

Автор: Glenn Mills
Източник: GoSwim

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer