slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плуване на екс – Част II (или Вашата плувна машина)

Продължение на Плуване на екс – Част I, публикуванa H2OustonSwims.org раздел Статии.

Честно предупреждение

Упражнението в многословие, което следва, няма да има смисъл за вас, ако все още не сте прочели моята статия Плуване на екс – Част I.

Вашата плувна машина

Позволете ми да бръкна в торбата с магиите и да извадя една аналогия. Нека да мислим за вашето тяло като за една плувна машина – много подобно на това как вашата кола е машина за шофиране. Ще изследваме основните части на задвижващия механизъм и как те работят заедно.

Двигателят

Вашата кола си има двигател. Работата му е да изгаря гориво и по този начин да осигурява ротационни сили чрез своя колянов вал. Това е. Много просто в действителност.

Двигателят на вашата плувна машина са мускулите на краката и долната част на тялото. Ако се използват правилно, те създават въртящите движения на вашия колянов вал (вашият гръбначен стълб и мускулите прикрепени към него) по протежение на тялото ви. Това е. Също доста просто (вижте „Честно предупреждение” по-горе). Именно това завъртане на тялото по надлъжната ос трябва по някакъв начин да се насочи и преобрази така, че накрая да се превърне в линейно движение.

Трансмисията

Във вашата кола, трансмисията отговаря за предаване на въртящото движение от коляновия вал към гумите.

Във вашата плувна машина, рамената и ръцете играят ролята на трансмисия. Като използва мускулите на рамената и горната част на ръката основно да поддържа и стабилизира предмишницата и дланта и да насочва централните ротационни сили чрез тях – вместо да се опитва да „дърпа” много вода или да се опитва да „издърпа” дланта назад във водата – плувната машина плавно предава завъртането на вашето тяло около надлъжната си ос в движение напред.

Гумите

Гумите на вашата кола се намират там, където изходната мощност на двигателя най-накрая се използва за постигане на линейно преместване. В точката, където гумата докосва пътя, търсим висока степен на сцепление – да се „залепи” за пътя – така че колкото се може повече от прилаганата сила да се превърне в движение.

Дланите и предмишниците са „гумите” на вашата плувна машина, а водата е „пътя”. Като избягвате движението с „Ужасните потънали лакти” и използвате цялата си предмишница и длан, за да „хванете” водата, можете да създадете максимален процент на задвижващи сили във водата за придвижване напред.

Комбиниран ефект

Хубаво е да знаете, какво правят отделните части. Но, също както при автомобила е необходимо нещо повече от разбиране за да го подкарате, тук се нуждаем от нещо допълнително към това, за да превърнем тези части от тялото в едно бързо плавателно средство.

Опитайте това: запалете двигателя на вашата кола и натиснете газта. Получавате единствено бясно въртящ се колянов вал и въртяща се стрелка на оборотомера. Махнете си крака от педала на газта. След като двигателят ви заработи спокойно на свободен ход, включете на скорост и натиснете газта отново. Това достатъчно ли е да потеглите? Не разбира се. Ако вашия син се е правил на механик (или живеете в каравана), колата ви вероятно е на трупчета. Ако случаят е такъв, отново сте в положението с бясно въртящ се колянов вал, но никакво движение. За да подкарате колата си, трябва да накарате и трите компонента – двигател, трансмисия и гуми – да работят задно. Ако някоя от частите не работи правилно, цялата кола спира (или поне ви проваля неделната разходка в някаква степен).

Да се върнем към плувната ви машина. След като сме на същата вълна, накратко ще ви обясня задвижващия механизъм на плувната машина: 1) Стартирате двигателя си като започнете да завъртате тялото си по надлъжната ос чрез движението на краката. 2) С началото на завъртането на тялото, включвате и вашата трансмисия (ръката и рамото, с което ще загребвате), като завъртите горната част на ръката, за да повдигнете лакътя си в положение сякаш „ръката ви е поставена над варел”. Идеята е предмишницата и дланта ви (не само дланта ви) да застанат във възможно най-вертикално положение, колкото се може по-далече пред вас, и във възможно най-ранната фаза на завъртане на тялото. Веднъж щом включите трансмисията си, искате тя да работи, докато двигателят ви мърка (т.е. завъртането на тялото ви по надлъжната ос продължава). За да направите това, вие ще приложите само толкова сила в рамото/ръката, за да завършите загребването в същия момент, в който завършва и завъртането на тялото. 3) Щом замете това положение с „ръка сякаш над варел”, гумите ви вече са на пътя – това е вертикалното положение на предмишницата и дланта поставени в положение за хващане на водата. За да поддържате постоянно сцепление на гумите върху пътя, задължително трябва да поддържате това вертикално положение на предмишницата/дланта залепено в онази точка (където сте хванали водата) докато тялото ви минава покрай нея. Ако ли не, ще се „подхлъзнете” и ръката ви ще се придвижи назад. Това е същото като да въртите гуми.

Още комбиниран ефект

Обърнете внимание, че всеки път когато говоря за участието на краката в завъртането на тялото по надлъжната ос, казвам че те започват това завъртане. Това е така защото има и друг механизъм, който се включва за пълното завъртане на тялото. Представете си, че плувате в предния квадрант (вижте Плуване в кръг), знаете, че когато едната ръка загребва, другата ръка влиза във водата и се изпъва напълно отпред. Когато пренасяте ръката си (повдигнете лакътя над водата и пренесете предмишницата отпусната на пред до точката в която тя е на една линия с челото ви. Когато започнете да вкарвате ръката освобождавате натрупаната енергия като мушнете ръката точно когато започнете следващото завъртане на тялото. В действителност, ръката ви не потъва, а по-скоро направлявате спускането й, за да пронижете повърхността под ъгъл, който ви позволява да я изпънете напълно отпред. Именно кинетичната енергия на тази ръка осигурява силата необходима за пълното завъртане на тялото по надлъжната ос. Като използвате мускулите по дължината на тази част от тялото по-агресивно при вкарването и изпъването напред, ще добавите и още в рязкостта и силата на завъртането на тялото.

Придвижване право напред

Сега след като разбрахте задвижващия механизъм на вашата плавателна машина, можем да продължим напред към „Какво мога да направя, за да се движа по-бързо”. Плуване на екс – Част III (Предписанието на специалиста по извъртания) е това, от което се нуждаете сега.

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer