slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Съвети за мързеливи плувци #3

Почти във всеки спорт, силата се създава чрез завъртане. Тенис, голф, бейзбол, футбол – изберете си – завъртането на централната част на тялото помага по-бързо да се задвижат желаните крайници, с по-голяма сила, по време на съответното упражнение.

Ако използвате карате удар за да счупите дъска, вие усуквате тялото си назад, като завъртате рамото и ръката си колкото се може по-назад, докато заемате стабилно положение с крака на земята. Едва когато постигнете необходимото обтягане, след като поемете дълбоко въздух и се фокусирате върху целта, завъртате тялото в ханша. И едва след като започне завъртането рамото и ръката се изнасят напред и буквално ИЗХВЪРЛЯТЕ ръката В ЦЕЛТА.

Би било наистина ТРУДНО да нанесете карате удар или да замахнете с бейзболна бухалка, без да завъртате тялото. Наистина е ТРУДНО да плувате без завъртане на тялото. Тогава защо толкова много начинаещи плувци предпочитат да се морят като лежат по корем във водата, когато плуват свободен стил? Това е ТРУДНО да се направи, толкова трудно, в действителност, че лежейки по корем във водата при кроула означава, че а) ще трябва да правите повече загребвания, защото не можете да се протегнете напред докрай, и б) да влачите рамената си във водата, като създавате по-голямо съпротивление.

Една от причините е, че начинаещите плувци мислят, че бързото плуване означава ПО‑БЪРЗО загребване.

Плуването по корем наистина ви позволява да загребвате с по-високо темпо. Но високото темпо на загребване не винаги означава висока плувна скорост. Понякога е по-добре да сте МЪРЗЕЛИВИ.

Ако наистина искате да сте мързеливи и да усвоите възможно най-лесния и най-ефикасния начина на загребване... ЗАВЪРТАЙТЕ ТЯЛОТО.

По-голямото завъртане при всяко кроулово загребване ще позволи на ръката ви да се достигне по-напред пред вас, като създава по-дълго загребване. Това ще придаде на тялото ви по-обтекаемо положение и ще се плъзгате във водата. Също така ще свърже ръцете и тялото ви в един завършен елемент.

Когато сте напълно завъртени и изпънати, има МНОГО по-голям шанс тялото ви да се завърти на другата страна ПО ВРЕМЕ на началото на дърпането. Вместо ръцете да вършат цялата работа, тялото може да им помогне и да ги издърпа назад.

Усвояването на по-доброто завъртане на тялото при кроула е едно от най-мързеливите неща, които можете да направите, за да станете по-бързи и да се улесните в този спорт. Само запомнете, твърде хубаво не е на хубаво. Не се завъртайте изцяло на една страна, защото ще отнеме твърде много време да направите следващото загребване... тогава ще сте мързеливи и БАВНИ, а никой не иска това!

Автор: Glenn Mills
Източник: GoSwim

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer