slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

В търсене на ужасните потънали лакти

Преработена от статия, която се появи за първи път в GMSCNewsletterпрез 1990 година.

Ако сте чели много материали за плувната техника, вероятно сте били залети с безкрайна информация за това какво правят ръцете и дланите по време на загребващата част на цикъла на ръката. Повечето книги за свободния стил отделят цели глави като разделят движението под водата на няколко части и говорят за ъгли и вектори и S-образни движения и т.н. След това отделят един два параграфа за положението на тялото и вероятно нищо за това какво правят бедрата ви през цялото това време. И в общи линии е трудно или невъзможно да се приложи на практика това, което си ви казват.

В действителност, как правите загребването не е толкова важно колкото положението на тялото в което се намирате и какво правите когато не загребвате. Почетете последното изречение още веднъж, защото то обобщава моето мнение за техниката.

И все пак, някои хора просто няма да са удовлетворени, ако не засегна темата за това, какво правят дланта и ръката по време на подводната част от загребването. Ето: поставете загребващата предмишница във вертикално положение максимално напред пред вас и я дръжте вертикално, колкото се може по-дълго докато ръката се движи назад покрай тялото. Това се нарича плуване с „висок лакът”.

Дебнене на звяра

Един от най-честите проблеми на плувците е Ужасният потънал лакът. Този коварен звяр подава грозната си глава фактически по време на всяка тренировка, във всеки басейн, във всяка държава по света. Треньорската общност, в опит да прогони това чудовище, може да бъде чута да напява в унисон (понякога с рима): „Хйдар йфсхдй клиулокв ВИСОК ЛАКЪТ плйвнхд уусйфнх”. От време на време, ако треньорът произнася всяка дума правилно и в точния ритъм и за дълго време... звярът се скрива.

Нека да видим дали можем да хвърлим малко светлина върху този звяр, който изцежда силата на загребване при толкова много невинни плувци.

Фигура A

Нека да опиша звяра. Изправете се и се наведете напред в кръста. Изнесете дясната си ръка напред пред лицето ви сякаш я изпъвате максимално при свободния стил (Фиг. А).

Сега сгънете в лакътя леко докато повдигате и завъртате горната част на ръката (биципса) в рамото. Представете си една права линия начертана в пространството от рамото до китката. Поради липсата на по-добър термин, нека да я наречем „хоризонтална” линия (пунктираната линия на Фиг. B.).

Фигура B

Обърнете внимание, че лакътя е над хоризонталната линия. Погледнете ръката и отбележете положението на лакътя спрямо хоризонта и също отбележете кои мускули използвате, за да заемете и поддържате това положение (т.е. как изглежда и как го чувствате). Сега, като държите дланта в същото положение, снижете лакътя под хоризонта. Не ви ли се струва недодялано и отчайващо в сравнение с предишното положение? Отново погледнете ръката и отбележете положението на лакътя спрямо хоризонталната линия.

Фигура C

Отврат! – Това е ужасният потънал лакът! Бързо! Отървете се от него преди да се размножи! Върнете лакътя обратно в хубавото горно положение и вижте как този отвратителен звяр изчезва в дупката си. Добра работа! Това беше страшничко.

Унищожете звяра

Добре. Сега след като видяхме досадния пакостник и сме го приклещили в ъгъла, нека го обмислим.

С лакът над хоризонталната линия, бавно придвижете ръката назад сякаш правите загребване при кроула. Концентрирайте се върху постигането на положението показано по‑долу като започнете загребването и държите лакътя по-високо от хоризонта (във водата можете да имате чувството, че ръката ви се движи на варел). Докато движите ръката си по време на загребването, концентрирайте се запазване положението на лакътя над хоризонта колкото се може по-дълго. (Фиг. Dот 1 до 3), след това, продължете като държите предмишницата и дланта си в максимално вертикално положение през останалата част на загребването (Фиг. Dот 4 до 6).

Фигура D

Магии

Веднъж щом усвоите това с „висок” лакът, опитайте отново с „нисък” или „потънал” лакът – просто го дръжте в положение под хоризонта и направете същото загребващо движение. Хммм – думите „недодялано” и „отчайващо” звучат ли ви познато? Мислите ли, че прилича на плуване „кучешката”? Сериозно. Вижте как плуват кучетата. Ще забележите, че най-голямото предимство, което имаме над нашите четириноги приятели е фактът, че нашите рамена ни позволяват да движим ръцете си в повече от една посока. С „потънал” лакът, загребването създава голяма турбуленция и много малка задвижваща сила. Като държите лакътя във „високо” положение, това ви позволява да увеличавате скоростта на ръката без „изпускате водата”, което също води до продължително ускоряване на тялото.

Вероятно не трябва да се боите толкова от Ужасния потънал лакът. Вместо това, вероятно трябва да се нарича Отчайващо недодялания потънал лакът и трябва да се съжалява и презира. Хммм – за всеки случай, повтаряйте след мен, в унисон – „Махай се демон – прокуждам те оттук! – Върни се там откъдето си дошъл! – Няма място като дома... Няма място като...”.

В заключение, трябва да се отбележи, че нито концепцията за избягване на Ужасния потънал лакът, нито потенциалът от задвижваща сила с ръка и предмишница в правилното положение спрямо тялото се ограничава само със свободния стил. В действителност, тази концепция се прилага по почти същия начин във всеки от другите три състезателни стила. Това, вероятно, е основа за някоя бъдеща статия.

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: H2Ouston Swims

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer