slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6 slideshow 7 slideshow 8 slideshow 9 slideshow 10

Плуване в кръг

Някога отделяли ли сте няколко минути да наблюдавате най-добрите плувци докато създават своето изкуство? Знам, че сте ги наблюдавали в състезание и сте се възхищавали на тяхната скорост и сила, но някога отделяли ли сте време да седнете за малко и да попиете повече информация за това как точно правят това, което правят? Идеалният начин да направите това е да наблюдавате тренировка на най-добрите плувци – особено когато правят упражнения (да, елитните плувци правят много упражнения – като единствената цел на това е усъвършенстването и прилагането на перфектната техника). Най-добре е да наблюдавате двама или трима елитни плувци, които тренират заедно.

Наскоро някои от нас (Професионалните треньори) имаха привилегията да наблюдават няколко кроулисти от световна класа (включително и Олимпийската златна медалистка JennyThompson), които тренираха заедно. Имахме възможността да наблюдаваме (и да прегледаме видеозаписите) и да сравним няколко различни плувни стила от световна класа.

Макар, че всеки плувец има свой собствен различен метод на плуване при свободния стил, имаше няколко точки на сравнение, където има абсолютно съгласия в техниката – плуване настрани, бързо, но плавно преминаване от една страна на друга, високи лакти / ниско пренасяне на ръката над водата, дълга крачка на загребване, издължено обтекаемо положение на тялото и ПЛУВАНЕ В ПРЕДНИЯ КВАДРАНТ.

„Какво беше последното, тренер? Преден какво?”

Позволете ми да обясня. В действителност последните две са тясно свързани – издължено обтекаемо положение на тялото и ППК (да, още едно съкращение). Нека да започна с издълженото положение на тялото. През 1840 година имаше един тип на име W. Froude, който показа, че формата на плавателен съд във водата и съотношенията на дължина, широчина и дълбочина определят количеството на съпротивлението на вълните (WaveDrag) (80%+ от общото съпротивление), което съдът би изпитал при всяка една скорост. Няма да навлизам в подробности и математически изчисления, но е достатъчно да се каже, че тази концепция е в основата на това състезателните лодки от всеки тип да са издължени.

Приложението в плуването е, че съпротивлението и силата необходима за преодоляването му се намаляват значително, когато тялото е в максимално изпънато положение и запазва тази позиция максимално дълго по време на всяко загребване. Или, казано с други думи, съпротивлението се увеличава с намаляване на дължината на тялото.

Опитайте този експеримент. Оттласнете се от стената с максимална сила и с ръце прибрани към тялото и вижте колко надалече ще се плъзнете. Сега се оттласнете от стената със същата сила, но заемете напълно обтекаемо положение на тялото с длан върху длан, китка върху китка, глава плътно притисната между бицепсите и се плъзнете максимално надалече. Ако не стигнете доста по-напред (25-50%), накарайте треньорът ви да провери обтекаемото ви положение.

„Добре, как това се отнася към ППК?” Сега ще стигна до там. Бъди търпелив де!

Представете си едно състезание, където две еднакви състезателни лодки (една червена и една синя) и с екипажи един срещу друг. Представете си още, че веднъж на всяка секунда синята лодка се превръща във формата на лодка-влекач за половин секунда, след което отново се превръща в състезателна лодка. Интуитивно знаете да заловите на червената лодка, която запазва своята издължена форма.

Да вземем например среден на ръст човек с височина от 180 см, който, когато заеме обтекаемо положение на тялото, става от 255 см до 270 см плавателен съд във водата. Нека го облечем в син костюм и го накараме да плува с красива умерена крачка, като заема напълно обтекаемо положение лежейки на една страна при всяко загребване. Ще наречем тази форма на тялото „състезателна лодка”.

Форма на „Състезателна лодка”

Сега да кажем, че той започва загребването и пренасянето по едно и също време, така че пренасяната ръка и загребващата ръка подминават рамената по едно и също време – ще наречем тази форма „Лодка-влекач”.

Форма на „Лодка-влекач”

Сега плувецът в съседния коридор (същата височина, същата форма на състезателна лодка, червен костюм) е измислил начин да не се превръща от състезателна лодка в лодка-влекач и обратно. Вместо да започне свето пренасяне и загребване заедно, той започва и почти завършва своето пренасяне преди да започне със загребването (фиг. #3 & #4).

Форма „Все още състезателна лодка”

По този начин той запазва своето обтекаемо лежащо настрани положение, и почти цялата издълженост за почти целия цикъл на загребване. След това има бърз преход на бедрата от едната страна на другата, когато пренасяната ръка влиза във водата, а загребващата ръка започва своя цикъл.

Това се нарича Плуване в предния квадрант. Големият кръг на Фигура #4 по-долу показва, че пренасяната ръка на плувеца в червения костюм се готви да влезе във водата, докато загребващата ръка е все още в Първия или Предния квадрант. Друг начин да се мисли за това е да знаете къде ръцете ви се разминават, когато пренасяната ръка се движи напред за да влезе във водата, а загребващата ръка се движи в противоположна посока. Вашата „зона на разминаване” трябва да бъде на нивото на или пред главата ви. Точно както червената състезателна лодка привлича вашия облог, плувецът в червения костюм заслужава вашето внимание.

Като държите ръката си изпъната пред тялото ви, или почти непрекъснато по време на загребването поддържате издължената позиция, така намалявате драстично съпротивлението на вълните. Има много други елементи по отношение на механиката на загребването, твърде многобройни, за да се изброяват тук, които също помагат да се обясни защо, когато гледате редиците на елитните плувци при свободен стил, навсякъде ще откриете Плуване в преден квадрант.

Една от основните ми философии като треньор (какво пък, и в живота) е тази: ако най-добрите плувни и треньори – всички или почти всички са съгласни по дадена тема, тогава вероятно са на правия път и ако искате да сте наистина добри, по-добре и вие поемете този път. Ако всички те не са съгласни с даден тема, тогава вероятно това е област, която дава по-голяма свобода на личните предпочитания – като цвета на костюма.

Автор: треньор Emmett Hines
Източник: US Masters Swimming

БФПС

Българска федерация по плувни спортове

БЧК

Български червен кръст

Реклама

Вашата реклама

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer